Petkova kosila
Da vas še jaz malo povprašam…
Ali kuhate “petkova kosila” – brezmesna?
Dajte kakšen dober predlog. Pri nas so običajno zelenjavna juha in palačinke ali pohane šnite, krompir in ribe, testenine s tununo ali sirom, njoki z gorgonzolo, zelenjavna rižota, rižev narastek, carski praženec, pa še kaj bi se našlo.
Torej na plan z izvirnimi idejami…
Hej,tan! Nisem petra,toda namig za zelenjavno lazanjo ti lahko dam.
Sta dve varianti:
1. zelenjavni nadev(poprazen por,cebula,gobice,paprike,bucke…)-besamel-parmezan-paradiznikova omaka – to nalagas na testo za rezance namesto klasicnega mesnega nadeva.
2. namesto rezancev naredis plasti s popecenimi jajcevci(rezine) in potem nalagas kaksne gobice,paradiznikovo omako,besamel,parmezan.
Tako delam jaz.Sicer ti bo petra se kaj povedala.
Ce pogledas v iskanje polenta z brokoli,naredis enako lahko tudi z gobicami.
Ce ti kaj ni jasno,lahko se povprasas. Lp
Hej,tan! Jaz nakupim povrtnino,za katero porabim kar nekaj denarja,potem zavijem v mesnico(ker ima moz rad malo mesa) in se vedno zacudim,kako je tisti koscek mesa poceni v primerjavi z ostalim,kar imam v
kosari.
Ce si mogoce prebrala Vlentinov kroznik,lahko to uporabis,da zmesas s kuhanimi testeninami(rezanci,makaroni,polzki…) in v pecico.Namesto mesa poprazis gobe in dodas jajcevcem. Besamel naredi vse rahlo; parmezan ali mesanica vec sirov pa da znacilno okusnost. Tudi oljke veliko dodajem.
Ko bos enkrat zacela,bos videla,koliko kombinacij bos sama pogruntala.
Ja,dobra paradiznikova omaka,parmezan,zelenjava,zacimbe naredijo jed- testenine boljse kot meso.
Italijani locijo pasticcio in lazanjo. Prvo so kuhane testenine,v katere umesamo nadev in v pecico;lazanja pa so kuhane vecje krpe,ki jih z nadevom zlagamo v pekacek.No,pa saj to ves. Lp Babi
tan,opravicujem se,da se javljam sele danes! za par dni sem “izklopila” racunalnik! 🙂
polenta z gobami
kolicine so za 8 oseb
35o g sampinjonov
150 g instant zdroba za polento
60 g masla
3 zlice oljaž2 stroka cesna
4 zlice narezanega petrsilja
1 zlicka svezega / 1/2 zlicke suhega/ origana
2 zlicki lim soka
sol,poper
paradiznikova omaka
800 g pelatov
1 manjsa cebula
1 strok cesna
100 ml belega vina
2 zlice olja
1 zlicka sladkorja
sol,poper
polento skuhamo v slani vodi,. stresemo jo v naoljen modela-premer 20cm.naj se ohladi.
omaka:na olju preprazimo na drobno narezano cebulo,dodamo drobno narezan cesen,premesamo in zalijemo z vinom.-naj vre dokler tekocina ne izpari. dodamo narezane pelate,cez par min. sladkor,sol,poper.pocasi naj vre cca 15 min.
v ponvi razpustimo maslo in 2 zlici olja. dodamo na cetrtine narezane sampinjone /lahko so tudi ostrigarji/ ,prelijemo z lim.sokom in na hitro poprazimo.dodamo drobno narezan cesen,origano,sol,poper. na koncu dodamo se svez petrsilj.
polento obrnemo na desko in narezemo na 8 kosov-na hitro jo popecemo na maslu- na obeh straneh.
na tople kroznike nalozimo kose polente,prelijemo s paradiznikovo omako,cez pa se z gobami.
upam,da ne bo prepozno-enkrat bo ze prislo prav!? 🙂
varianta: namesto gob uporabimo pisc. jetra / cca 400 g/.
lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.