Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pesto iz bazilike

pesto iz bazilike

Saj ne vem če sem napisala prav. V eni vrtnarski reviji sem videla recept za priprave tega dodatka oz. omake vložene v kozarec, ki se uporabi za preliv testenin in je trajno vložen izdelek. Ker imam sedaj obilje bazilike, bi si rada to naredila, pa ne vem več kako. Mislim, da je bila bazilika stolčena + sol + olje.Prosim kuharske mačke, da mi pomagajo z receptom za pripravo. Sama baziliko uporabljam še kot dodatek parad. solati in zeleno nasekljano raznim omakam.

Na kulinariki sem nekaj našla

Hej, Marija!

Pesto, zelo dobra omaka. Delam jo sama, vcasih pa kupim narejeno.Imajo jo v nasih trgovinah.

Poleg bazilike rabis se pinjole- ce teh ni, sodobri tudi orehi, parmezan in po moznosti se kaksen kozji ali ovcji sir in seveda olje.
Originalno ime je genoveski pesto, ker so se drugi. Pesto v it. jeziku pomeni
nekaj, kar je stlaceno, stolceno. Mi Primorci recemo enostavno, da je spestano ( s stresico na drugem s). Recept in navodila so originalna;delali naj bi v moznarju, ampak multipraktik je tudi v redu.Sama delam v moznarju. Prepisem glede na to varianto.

Kaksnih 30 listov bazilike,1 vecji strok cesna, 1 do 2 zlici pinjol(semena storzev pinije) ali orehovih jedrc, 1 zlica naribanega parmezana, 1 zlica staranega kozjega sira, devisko olivno olje, sol

Oprane in posusene liste bazilike obdelujemo v moznarju tako, da s kroznimi gibi z batkom pritiskamo ob steno moznarja skupaj s cesnom in pinjolami.Cez cas dodamo se sir in scepec soli (siri so ze slani- zato pazi).
Ko postaja stvar homogena, zacnemo dodajati postopoma olje ( kot za majonezo) in pazimo, da ga dolivamo sproti, kolikor ga mesanica rabi.
Dobiti moramo nepreredko kremo, ki jo za nekaj dni lahko shranimo v hladilniku.

Vcasih naredim za v zamrzovalnik. V tem primeru izpustim sir in ga dodam,
ko vzamem iz zamrzovalnika. Tako so mi rekli. Verjetno bi bilo v redu tudi z njim.
Seveda bo iz multipraktika enako dobro.

Pesto je imenitna omaka za testenine kot tudi za popecene kruhke, kanapeje in k mesu. Jaz sem ga zadnjic dala na strocji fizol zraven olja in kisa. Bilo je odlicno.
Za testiranje, ce si naredila v redu, lahko enkrat kupis narejeno(v majhnih licnih lonckih) in primerjas. Tako sem naredila pred leti tudi sama.

Da bi bil doma narejen trajni izdelek, ne vem. Verjetno bi ga morala se pasterizirati. Jaz baziliko zmikasam, dodam olje in v zamrzovalnik, potem pa naprej.

Upam, da sem kaj pomagala. Lep pozdrav Babi

to je to : babi najlepša hvala

tale recept je res odličen … mene pa zanima še nekj … kje se kupi pinjole?

pa še … kako ( v kakšnih količinah/šalčkah ) se bazilika+ olje lahko shrani v zamrzovalnik … in pa … koliko časa narejen pesto zdrži v hladilniku?

še nekaj 🙂 … doma smo letos prvič posadili neke grmičke bazilike … so majhni … okrogli … listke pa imajo zelo majhne … ti grmički noro hitro rastejo … listki pa so vedno enako veliki … a lahko tudi to baziliko uporabim za pesto?

Hvala za odgovore !!!

B.

Hej!

1. Pinjole kupis v vsaki bolje zalozeni trgovini. Obicajno so v manjsih vreckah,
tam, kjer imajo mandeljne, lesnike..,mogoce so tudi v rinfuzi. Niso prav poceni.
Ce zaides jeseni kdaj v Strunjan ali Ankaran, si lahko tudi sama naberes storze in pozimi se bodo pokajoce odpirali in zagledala bos semena v trdi lupinici:)))

2. Jaz napolnim za v zamrzvovalnik take manjse kozarcke( podobno kot so tisti v trgovinah). Raje imam vec manjsih kot en velik.
V hladilniku imam priblizno en teden.

3. Tudi jaz imam to drobno baziliko. Je enako aromaticna kot sirokolistna;lahko jo uporabis.
Kot okrasni grmicek je se lepsa.

4. Ce ni pinjol, so tudi orehi dobri. Mogoce cas shranjevanja malo krajsi.

Lep pozdrav Babi

Babi, koliko pesta pa dobiš iz zgoraj navedenih količin? Recimo v ml? Jaz vedno kupim pesto AGNESI v 180 mL lončku, nam je najbolj všeč,pa še emabalaža oz. mini kozarček je tako lep 🙂 Upam da bom letos lahko naredila pesto doma in ga spravila v te kozarčke, ki sme jih hranila prav s tem namenom..no, in pa za marmeladice seveda.
LP, zala

Hej, Zala!
Razen prvic, ko sem delala, potem nisem vec natancno merila kolicin. Vcasih je bilo 20 listov bazilike, vcasih samo 10. Po njih sem uravnavala jedrca in sir. Seveda je najpomembnejsi faktor za kolicino olje.
Pesto je lahko redkejsi ali gostejsi. Odvisno od kolicine olja.Tudi ko sem kupovala dnevno svezega( iz velike posode) v Miljah cez mejo, je bilo tako.
Zadnjic mi je soseda pokazala loncek kupljenega, ko je v kozarcku plavalo na vrhu 2 prsta olja. Stvar naj bi bila cimbolj homogena.

Mislim, da bos iz teh kolicin dobila tista dva Agnesi loncka ali mogoce malo vec. So res lusni.
Nabolje bos videla sproti. Lp Babi

Uuu, no, takšne količine (2 agnesi lončka), kot si napisala, res nisem pričakovala – kvečjemu sem mislila, da bom dobila ven nekje za 1/2 – 3/4 lončka. Super! Zdaj moram pa res kupit možnar….in pa pinjole! Enkrat bom poskusila tudi z orehi, in to domačimi (od bicine sestre sem dobila takooo zeloo dobre domače orehe, prebrane in pokropane, da boljših še res nisem jedla nikoli – pa sem vedno mislila, da so naši oz. bicini domači najboljši… 🙂
Si sama že kdaj delala z orehi namesto pinjol?
LP, zala

Hej!

Zala, ne drzi me za besedo, ampak 2 zlici ribanega sira, dve zlici zmletih pinjol, bazilika in se olje, kar nanese.
O ja, tudi z orehi sem naredila in tudi z mandlji. Pinjol ni bilo vedno pri roki.
Vse je dobro, imajo pa pinjole specificen okus. Enkrat sem pa v sveze narejeno in takoj porabljeno dala se malo suhe akute.
V Italiji vse to varira od pokrajine do pokrajine in od domiselnosti gospodinj.

Zdaj je na RAI reklama za rdeci pesto Pesto rosso. V nasih trgovinah ga se ni. Me prav zanimajo sestavine. Prvic, ko grem cez, bom kupila. V moji knjigi ni opisa. Tale zeleni je Pesto Genovese.

Ker imate doma mleko in dedi dela sir, bi lahko naredila tudi staro skuto. To je tako dobro, tudi za razne jedi. Skuto nasolis in das v zaprt kozarec, potem ta skuta malo nekako zavre, se pocedi tekocina in potem pustis kaksen mesec.
To delajo v Reziji in v njihovih receptih je vedno stara skuta, manj stara skuta…. Pa njihova prekajena skuta- to je sele poezija.Mi jo prinese prijateljica, vse narejeno iz doma.
Dobis natancna navodila jutri, ce te zanima. Lp Babi

Babi, veš, to kombinacijo s pestom in skuto prakticiram že zelo dolgo….me prav čudi da še nisem omenila?! Večrat zmešam pesto tudi s pasirano skuto in potem dobim tak odličen namaz, ki paše na kruh, zraven pa kakšna rezin paradižnika ali paprike! Res je dobro.
Tega recepta za zgoraj omenjeno skuto (še) ne potrebujem ;), ker zdaj dedi daje vso mleko v sir, v eni veliki skrinji pa je shranjena skuta (sem jo včeraj nekja odtalila in dala v skutine-pehtranove kvašene štrukeljce).

LP, zala

Jaz sem pa ta teden že dvakrat naredila rdeči pesto malo po svoje in je bilo za prste polizat. Recept je pa zelo podoben.

Vzemeš 30 listkov bazilike, šest posušenih paradižnikov, dve žlici sveže naribanega parmezana (ali staranega kozjega sira), deviško olje, sol in poper ter dve žlici suho praženih pinjol (jaz jih popražim na teflonski ponvi brez olja) in vse skupaj zmiksaš s paličnim ali na roke.

Zelo dober je tudi bučni pesto. Tu pa zmešaš bučna semena, peteršilj, bučno olje in parmezan + sol in poper. Vendar je to že bolj jesenska hrana…

Lep pozdrav, m

Babi, po vašem receptu sem sinoči ob 22. uri naredila pesto z orehi kar v multipraktiku, pa je odličen. Vendar kam naj še dam ogromne količine bazilike, ki mi je zrasla – bo pa najbrž kar za okras.

Hej v se en vroc dan!

Muni, hvala za obe varianti;zelo dobrodoslo!

Marija, stare vraze pravijo, naj za sreco v hisi zazigamo sopke bazilike.:)))Lani je bil objavljen post s takimi reki za veliko zelisc.
Ja, bazilika in tudi drugo zdaj bujno poganja. Lp Babi

Pri nas doma pa nimamo sveže bazilike, zato sprašujem, če je možna priprava iz posušene.

Hej, Masa!

Mislim, da ne bi bilo isto; sicer ne morem zagotoviti, ker nisem se delala.
Mogoce se ti splaca poskusiti z majhno kolicino. Nekaj ze bo.

Svetujem ti, da si naslednjo pomlad baziliko zasejes, ali se bolje – kupis mlade sadike in imas na balkonu ali okenski polici. V dveh lonckih je imas dovolj, ker se hitro in lepo razraste. Potem samo cvetove odscipnes in dobis pravi grmicek. Je imas dovolj za sprotno uporabo in za pesto. Lp

Hvala za nasvet. Drugo leto se bomo pobrigali, da bo ta rastlinica na našem vrtu. Hčerka se je ravno zdaj zagrela za to dobroto. Bom povprašala sodelavke, morda jo pa ima katera doma in ne ve kaj bi z njo…

Baziliko v lončkih se še zmeraj dobi. Mislim, da sem jo videla v neki vrtnariji.

Hvala za pomoč. Dobila jo bom pri sodelavki in bomo nekaj načarali.

Babi, kako misliš to z zasejevanjem bazilike da odščipneš cvetove in že imaš novo rastlinico?? a tako jo na novo lahko sam vzgojiš? Jaz bi to tudi rada, zato sprašujem…..bazilika pa ima še ravno cvetove in ne bi rada zamudila da dobim semena, da si jo lahko naslednje leto sama vzgojim 🙂
LP

Jaz imam v tem receptu zraven še česen!

Saj ga ima Babi v svojem receptu tudi…malo poglej, mogoče si spregledala 😉
LP

Hej, Zala!

Sem bolj hitro pisala in mogoce nerazumljivo. Bazilika je enoletnica. Ce pustis cvetove, raste bolj navzgor( ne naredi tako lepaga grmicka). Zato nastavek cveta odscipnem, da se rastlina siri v grmicek. Ob odscipnjenem delu pozene vec vrsickov. Si razumela, kajne?

Ce pa pustis nekaj cvetov, da naredijo seme, jih lepo posusis in spomladi posejes v majhne loncke od jogurta in imas v kuhinji na toplem. Ko so rastlinice kakih 5 cm visoke, jih z zemljo vred presadis v vecje loncke ali na gredico.

Sicer dobis v semenarni ze take sadike, da jih kar presadis- vsaj pri nas.

Vse jasno? Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close