Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Perzijski mucki

Perzijski mucki

Vsem en lep praznični pozdrav! Zelo si želim imeti perzijskega mucka in ne vem kako bi ga lahko dobila, se oziram na vas, če mi lahko pomagate. Mogoče kdo ve kje bi ga lahko dobila, ne rabim ga s papirji, ker mi to ni pomembno. Po netu sem gledala za mucki in z papirji stane 500 evrov-to mi je pa FULL TOO MUCH! Res bi bila vesela kakšnega pametnega in koristnega odgovora!

Jaz imam doma mladička, ki sicer ni perzijski ima pa zelooo dolgo dlako (4 cm) in je sive barve.Star je 3 mesece in je res nor!Ful je lep in iščemo prijaznega lastnika zanj….

koliko pa računate zanj? je že vajen čistoče? mene zanima tvoj mucek!

Oddali bi ga zastonj….navajen je na mačje stranišče in na sploh je bolj hišni maček….scrklan v glavnem…

Pri moji babici “gojijo” prezijske mucke. Cene so ponavadi tam okrog 20 000. Imam pa tudi jaz perzijko doma-stara je 13 let, in sivo modre barve.
Lp

Rjavolaska, če si želiš čistokrvno perzojsko jo pojdi iskat k vzreditelju, kjer dobiš zraven tudi vse dokumente, ki potrjujejo, da je čistokrvna muca. Vse druge mačke brez dokumentov so navadne muce in niso pasemske muce. Tako da v kolikor si želiš “čistokrvno brez rodovnika” – jih ni, ker so to navadne muce. Če pa si želiš “perzijsko” v tem smislu, da gre za navadno muco z daljšo dlako, potem imaš pa proste roke. Meni so všeč oboje, tako da ne me narobe razumet, samo želim te opozoriti na prodajanje “čistokrvnih perzijskih” muc, katerih cena je nižja “zato ker nimajo papirjev”. Zelo dobro je o tem napisano na tej strani:

http://www.musicat.cc/Kakokupitipasemskomuco.htm

LP

žiži, jaz sem zelo zainteresirana, samo še fanta bi morala pregovoriti! od kod pa si? jaz sem iz lj.

Muce “brez papirjev” so prav tako nekatere pasemske.

Poglej:
če hočeš, da ima muca vse papirje, moraš z njo na razstave in na vzrejne preglede, papirji za mladičke pa tudi kar precej stanejo. Nekateri vzreditelji se včasih načrtno odločijo, da bodo vzredili kako leglo “mimo uradne poti”, ker so tako mladički lahko bistveno cenejši.

Res pa je, da kot kupec ne moreš biti 100%, da je to res to, ker vidiš samo mamo, očeta mladičkov pa ne. Sicer pa se na muckih tudi vidi, kako in kaj. Če je bil oče bolj “štrasenpotpuri” varianta, mladički v leglu niso vsi enaki, če pa je tudi oče pasemski mačkon, so pa vsi mladci pasemskega izgleda.

Ni vse v papirjih. Sigurnost pa prinesejo, priznam…

Iz Medvod….

Ko sem bila še majčkena punčka smo imeli doma perzijsko mucko, bikolorja, brez papirjev, in se ni popolnoma nič razlikovala od muckov z njimi. Tako kot sem že rekla, da mi je vseeno tudi, če jih nima. Bila bi pa vesela, če bi mi Metuljčica povedala kaj več o tem kako bi prišla do teh majhnih navihančkov. Kdaj boste pa imeli novo leglo? Sem iz Kamnika.

La Luna, z rodovniško mačko z vsemi papirji ti ni potrebno hodit na razstave, edinole če sam tako hočeš in če imaš sploh muco razstavne kvalitete. Za vzrejo niso potrebne razstave, moraš imet pa rodovniško muco. Rodovnik mucku pripada in ga moraš dobit (pa še nekatere druge dokumente), ne glede na to ali gre za muco pet, vzrejne ali razstavne kvalitete. To pripada VSEM muckom, ki so potomci registriranih čistokrvnih staršev pri registriranih vzrediteljih.
Kot sem že rekla, meni so oboji všeč in imam tudo doma dva dolgodlaka mačkona, ki sta pa pač navadna mačkona. Saj pri rodovniku ne gre za luksuz temveč, za to, da veš kakega mucka dobiš v roke, če že plačaš zanj. Jaz sem npr. svoje dobila tak na cesti oz. iz rok drugih ljudi, zato sem tudi sprejela tveganje glede levkoze, mačjega aidsa in morebitnih drugih bolezni, ko so mi prišli v roke, ampak hvalabogu so zdravi.
Jaz sem samo želela Rjavolaski rečt, da ji z velikim veseljem privoščim kakega kosmatinca po njenih željah, samo da naj pazi, da ne bo plačala 400 eurov za “čistokrvno” perzijko “brez papirjev”, namesto 500 eurov. Ker ravno v tem je fora – v kolikor je res čistokrvna, ji papirji avtomatično pripadajo ne glede na kvaliteto, ostale muce so pa načeloma brez tržne vrednosti. Edinole če gre npr. za kako povrnitev stroškov cepljenja, ki jih ti potem prostovoljno daš tistemu, ki ti prodaja muco.
Se pa absolutno strinjam, da ni vse v papirjih. Saj drugače imamo pa doma enega takega kokeršpanjela brez rodovnika, ki se sicer popolnoma nič ne razlikuje po videzu od prejšnjega kokeršpanjela, ki je bil rodovniški z vsemi potrebnimi dokumenti. Pa karakter imata tudi oba čist nabritega. Pa je recimo prejšnji rodovniški umrl že pri sedmih letih za odpovedjo srca, sedanji je pa star že skoraj 10 let in brez zdravstvenih težav. Tako da to se absolutno strinjam, da ni vse v papirjih in da ti rodovnik ne prinese popolnega mačkona/psa, ker nikoli ne veš, kako se bo narava kasneje poigrala.
Tako da samo previdni bodite, od koga jemljete mucke in v kakem okolju so gor rasli in kako je bilo za njih poskrbljeno. Kar pa seveda ne pomeni, da ne smete vzet tudi kakega brezdomčka pod svojo streho!!!! LP

Rjavolaska, če pa ne boš tu na forumu kakega našla, pa poglej še na :

http://www.mojpes.com/forumbb/index.php
http://www.macji-svet.org/
Razna društva za zaščito živali, Zavetišče na Gmajnicah.

Tudi tu se ponavadi najde kak muc z daljšo dlako, ki je potem skoraj vedno že pred oddajo tudi testiran na bolezni (aids, levkoza), cepljen (kuga, gripa) in kastriran oz. steriliziran. Upam, da boš našla željenega kosmatinčka in da boš dobro poskrbela zanj. 🙂 LP

Izhajala sem iz analogije preko psov.
Pri psih je namreč tako, da vzrejnega dovoljenja ne dobiš avtomatično, če ima psička rodovnik. In govorim iz svojih izkušenj – prijava legla, pregled mladičev (ki ga opravi strokovnjak kinolog) in ureditev dokumentacije ter rodovnikov ni bila nikoli poceni.
Sem presenečena, da je pri mucah zadeva kar avtomatična, brez pregledov, vzrejnih dovoljenj idr.

A veš, da to pa tudi jaz nisem vedela, da je pa pri psih drugače. 🙂 Ne, ne , sej muce tudi potem pregleda veterinar in morajo imeti tudi vsa opravljena cepljenja (moraš dobit tudi knjižico z vsemi zdravstvenimi podatki o muci). Saj jaz tudi teh zadev ne poznam čisto do potankosti, ker nisem vzreditelj in tudi še nisem imela pasemske muce, samo sem pa o tem malo več prebirala na teh straneh registriranih vzrediteljev. Ravno zato, da se pazi na to vzrejo, se muce tudi razdeli na različne kvalitete (pet, vzrejna in razstavna) in ima muca to vpisano tudi v rodovnik. Muc pet kvalitete dobi rodovnik, vendar se ga kastrira/sterilizira in tako ne more imeti potomcev – je pa rodovniški.
Saj jaz recimo na vse te stvari pri nakupu našega “čistokrvnega” kokeršpanjela pred skoraj 10 leti tudi pomislila nisem oz. sploh nisem bila tako obveščena, tako da smo verjetno takrat plačali kar skoraj redno ceno za kužka, morda malo manj, “ker je brez papirjev”, če zdaj pomislim za nazaj. Saj ne da bi mi bilo žal, samo danes bi na te stvari malo bolj pazila, če bi že želela “rodovniškega” kužka.
LP

vzrejala sem perzijke. takole gre to:
kupec rodovniskega mladicka dobi poleg rodovnika tudi knjizico o opravljenih cepljenjih.
potem je naprej tvoja odlocitev, ali se nameravas ukvarjati z nadaljnjo vzrejo. ce zelis, da bo naslednja generacija mladicev dobila rodovnike, morata samec in samica pridobiti najprej vzrejno dovoljenje. to pomeni odlicno oceno na mednarodni razstavi, ki velja 1 leto, oziroma sampijonski naziv, ki pripada tistim, ki so veckrat zaporedoma odlicne. da to dosezes, naj bi macki imeli primerno kondicijo, pravilno nego in pa tiste fizioloske normative, ki so doloceni v standardih. no, ce se s tem ukvarjas, si clan drustva vzrediteljev in tam dobis vse potrebne informacije. to je to.
po mojem mnenju lahko dobis na trgu tudi krasnega perzijca brez papirjev, vendar ti svetujem, da se v tem primeru posvetujes s kom, ki perzijce dobro pozna.
to pa zato, ker je veliko mladickov navadnih putpurijev, za katere se govori, da bodo imeli 4-5 cm dolgo dlako, ko pa zrastejo, niso niti slucajno podobni perzijcem.
odvisno od zelje, pac. naj povem se to, da so perzijske macke v primerjavi z navadnimi domacimi po karakterju nekoliko bolj izraziti individualisti. to pomeni manj musanja, manj crkljanja, bolj mirne. primerne za indoor, torej stanovanjske.
Lp.

Z veseljem ti povem. Če želiš se mi lahko oglasiš na mail, pa ti posredujem telefonsko številko od babice-doma je iz Vodic. Pač pokličeš in se malo pozanimaš, nič takega. Nisem sto procentna, ampak mislim da je ena muca zdaj breja (ne me vzet za besedo). Seveda pa lahko pred nakupom mladička lahko prideš pogledat in se šele potem odločiš ja ali ne.
Moj mail je anya0208@hotmail.com

Metuljček 100x ti hvala!!!!

Rodovnik gor al pa dol…. žival je žival. jest tega ne razumem najbolje.
Edino kar vidim pri rodovniških mačkah je izgled. to si lahko zagotoviš.

Žiži, si že oddala mucka ali ga imaš še? Upam, da nisem prepozna.

mi lahko za malo denarja kdo podari mlado perzijsko dolgodlako hišno mucko brez rodovnika? V naprej prisrčna hvala!
031 461 027 ali adonay54@gmail.com

NE KUPUJTE PSOV IN MAČK BREZ RODOVNIKA! TO JE NAVADNO ŠTEPANJE!!! LAHKO MLADIČ ZGLEDA LEPŠE KOT BILOKATERI MAČEK/PES, AMPAK NIKOLI SE NE VE KAKŠNE BOLEZNI IMA!! NI NUJNO DA BO BOLAN, AMPAK JE VELIKO VEČJA MOŽNOST!! ČISTOKRVNI BREZ RODOVNIKA JE ISTO KOT MEŠANEC, ZA MEŠANCA PA DA DASTE TOLIKO DENARJA JE NEUMNO! PAMET V GLAVO LJUDJE!
Jaz ko sem kupovala psa, me tudi ni brigalo ce ima rodovnik ali ne. Sem plačala za psa 200e, za veterinarja sem porabla cca 1000e…in psa nimam vec =(( boljse bi bilo, da bi za ta denar kupla rodovniskega in ne bi imela toliko problemov. Ne nasedajte ko vam pravijo da se jim ne splača imet rodovnike, ker ni res!!!!

zakaj pa odpiraš temo staro 5 let??!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close