Peru
V marcu/aprilu naslednjega leta nameraval iti za 4 tedne v Latinsko Ameriko. Misel me vleče v Peru, pri tem pa bi (opcijsko) obiskal še Ekvador ali Bolivijo. Cena vozovnice je cca. 180.000 SIT (cena varira, visoka je zaradi redkih poletov, prav tako pa je potrebna rezervacija), nato je potrebno še nabavit vizo, ostalo pa “po Prešernu”. Obisk Lime in njenih muzejev/znamenitosti, jezero Titikaka, Cuzco, Machu Picchu (treking). Predviden dnevni budget 15 do 20 $, potem pa še stroški avtobusov, vodenja trekinga, …… Če koga zanima naj se javi, pa bomo videli ….. Če ima kdo kakšno zanimivo informacijo o Peruju, predvsem kar se tiče popotovanja, varnosti in stroških, naj kar pogumno napiše kakšno vrstico. LP
Jaz sem se vrnil iz potovanja po Peruju pred manj kot mesecem dni. Moram reči da sem še vedno poln vtisov. Bi pa tvojemu programu vsekakor dodal nekaj destinacij. Pisco in Paracas z ogledom Islas Balestas, Ica (ogled muzeja in vinskih kleti) in bordanje na sipinah Huachachine morda tudi vožnja z buggyjem po sipinah, Nasca in ogled znamenitih nasca lines z avionom in vsekakor ogled Arequipe, ki je eno najlepših če ne najlepše mesto Peruja. Sam obisk vsega tega in seveda to kar si naštel že ti nam je vzelo tri tedne dokaj hitrega potovanja. Že samo treking na Inca trail ti vzame štiri dni in stane 250$ (nujno predčasno bukiranje). Ne verjamem, da ti bo v štirih tednih uspelo videti še Ekvador ali Bolivijo. Slednja je resda le nekaj ur vožnje oddaljena od Puna a če želiš videti kaj več od La Paza potrebuješ vsaj dva tedna samo za Bolivijo. Nikakor ne smeš izpustiti Salar de Ujuni in pot po eni najlepših pokrajin na poti do Čila. Vizo za Peru se sedaj da dobiti v Zagrebu in to takoj. Stane pa 30$. Glede budgeta pa je to kar minimum seveda odvisno od izbranih hotelov in klase izbranih prevoznih sredstev.
Če te zanima še kaj vprašaj?
Glede vize za Peru, ki se jo da dobiti tudi v Zagrebu, bi te opozorila, da moras paziti, seveda ce bos sel tudi iz države, npr. v Bolovijo, da dobis multiplo vizo (z večkratnim vstopom), da se ti ne bo pripetilo isto kot naši skupini, ki so nam v Zagrebu dali vizo samo z enkratnim vstopom v Peru, čeprav so trdili drugače. Iz Bolivije (La Paza) potem nismo mogli več nazaj. No, ko smo zadevo uredili na Perujskem konzulatu v La Pazu, ni bilo več problema. Drugače pa Peru lahko samo priporočam. Čim prej si rezerviraj letalsko karto, da ne boš plačal skoraj 300.000,00 tako kot mi (avgusta letos).
Živjo,
tole se super sliši …. mesec marec/april bi tudi imela čas … Že dolgo si želim iti v Peru, dnar šparam, samo še pravo priložnost iščem.
Ali mogoče že veš kakšne informacije, kar se tiče bolj splošno potovanja? Do kdaj bi bilo pa potrebno rezervirati letalsko karto?
Kakšno je pa kaj vreme v tem letnem času tam? Si niti ne predstavljam.
Ja drugače pa tut jaz mislim, da bi bilo v času 4 tednov kar teško zraven obiskati še Ekvador in Bolivijo.
Ej, “gori”, a te lahko še kaj vprašam na to temo, ko si še glih poln vtisov ;))
Lp, Nats
Hvala za konkretne predloge ter pojasnila. Po obiskovanju skomercializiranih dežel je čas za eksotiko, ki jo ponuja ta država. Prebral sem že nekaj potopisov, tako da imam že približno predstavo glede lepot (pa tudi pasti) Peruja.
1. Zanima me kolikšni so stroški prehrane oz. kje se je najbolje prehranjevati? Hrana “na ulici”? Kako je z notranjim prevozom … kaj je boljše (beri: tudi ceneje) avtobus, vlak ali letalo?
2. Ali se je (razen hepatitisa A) potrebno cepiti?
3. Inka trail – kje ste opravili rezervacijo ter pustili rukzake? Kako zahtevno je 4-dnevno capljanje po nadmorski višini 4 do 5.000 metrov?
Glede rezervacije letalske karte pa takole. Če sedaj rezerviraš, prideš na vrsto v marcu/aprilu. Premalo linij, zato so cene visoke, pa tudi 6 mesečne rezervacije so potrebne. Zato je pri bukiranju potrebno plačati rezervacijo, načelo v simboličnih 5.000 SIT. Aha, vreme. Poletje se končuje v aprilu, vendar je takrat tudi mokro…. vendar naj ne bi bilo tako hudo.
Za podrobnosti glede možnega potovanja pa lahko komuniciramo preko mejlov (markmark@email.si). LP
Živjo Mark30,
ali ti že imaš letalsko karto?
Potem praviš da bi bil marec/april kar ugoden mesec?
Sicer mogoče se sliši malo smešno, ampak meni pri takih potovanjih veliko pomeni vreme! Če ni sonca, je potem vse skupaj zavito bolj v turobnost in dež …
Tudi jaz počasi nabiram informacije o Peruju. Upam da se ta vikend dobim z enim prijateljem, ki je že bil tam, da ga še nekaj stvari vprašam …
Lp, Nats
Seveda lahko dobiš več informacij – ti kar vpraš….
Glede vize. Kakor je meni znano (pogovor s simpatičnim konzulom v Zagrebu) je edino zagrebški konzulat pristojen za nas. Po njegovih besedah pa naj bi se predvidoma konec leta odprl konzulat v Ljubljani….
Inka trail smo rezervirali preko e-maila (bili smo štirje) kajti avgust je high season zato smo morali rezervacijo vključno s predplačilom urediti petnajst dni pred odhodom pa še to smo imeli dosti sreče da smo dobili prostor. V aprilu ne bo teh težav… April je konec deževne dobe. Res da smo mi imeli tri dni dež v avgustu ko naj bi bila največja suha doba a v Andih lahko dežuje vsak dan. Lahko pa verjameš da ni prijetno biti na trekingu če je vse vlažno in mokro. To ti še dodatno začini že tako naporen treking. Drugače pa je najvišji prelaz na Inca trailu 4200 m in to drugi dan.
Glede hrane bi ti rekel, da se da v restavracijah ki so namenjene domačinom jesti relativno zelo poceni. Priznati ti moram, da se jih mi nismo posluževali. In tudi v restavracijah za “turiste” se da jesti zelo ugodno če jemlješ menu turistico lahko ješ juho, glavno jed in sladico že za 3$.
Glede prevozov pa so avtobusi sigurno hitrejši, cenejši a manj ugobni. Najverjetneje je edino vredno vzeti vlak med Punom in Cuscom (če sploh). Sigurno boš vzel nočno vožnjo med Nasco in Arequipo in tam imaš več možnosti. Najdražji a najudobnejši avtobus stane 30$ najcenejši (lokalni kjer je velika možnost da te ukradejo) pa nekje okrog 10-15$.
Če te še kaj zanima vprašaj
goran
LP Mark
Predlagam ti, da začneš potovanje v Ekvadorju in se potem počasi premikaš do Peruja, Bolivije
in mogoče celo do Čila. 4 tedne je dovolj časa za vso to pot, le organizacijsko je treba urediti tako,
da bo šlo tekoče. Za tako pot potem ni ravno časa, da bi se ustavljal za več dni v mestih,
ampak dan, dva. Kje se lahko zgodi tudi, da se zaradi stavke “prisilno” ustaviš za kakšen dan.
Uredi si letalsko karto tako, da priletiš v eno mesto (Quito-Ekvador) in odletiš iz drugega mesta (La Paz-Bolivija / Santiago- Čile). Jaz sem si urejala letalske karte na Airpassu, tam imajo veliko variant
in tudi cenovno so bile letalske karte ugodne.
Vizume je dobro, da imaš že prej urejene, ker si prihraniš morebitne nevšečnosti in izgubo časa.
Veliko časa vzame pot iz Quita do Lime, po ostali poti pa je tudi večkrat je treba potovati ponoči (prihraniš kakšen dan).
Limo lahko brez problema preskočiš oz. si jo nahitro ogledaš, saj mesto ni ne vem kako lepo. Lepše je, če si ogledaš Paracas (mini Glapaški otoki). Sicer pa je še bolje Cusco, Machu Picchu, jezero Titicaca, La Paz, s kolesom po najnevarnejši poti na svetu (iz La Paz do Coroicao), obvezno pa seveda Salar de Uyuni (3 dnevno potovanje), pa 3 dnevna Pampas tura ali pa džungla tura (severno od La Paza – izhodišče “mesto” Rurrenbaque).
Varno je. Seveda pa je potrebno paziti na stvari, gledati kaj se dogaja okoli. Dobro je tudi, da imaš kakšne žepke na notranji strani hlač (za denar, dokumente, kartice).
Stroški : poleg letalske karte računaj še cca. 1000 $ za 4 tedne, vključujoč vse (tudi morebitne letalske karte Cuzco-Lima, Rurrebaque-La Paz, Santiago-Calama).
Termin je tudi kar ugodno izbran (jesen).
Zaenkrat toliko, če te pa kaj bolj detaljno zanima, pa vprašaj.
Lep pozdrav in uspešno načrtovanje poti!
Vesna
“”””””””””””””””””””””””””””””””””obdelal””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””” :))
verjetno si mislila obiskal, ne?! ker 4.-ih držav v 4.-ih tednih ne moreš obdelati!!!
zakaj jaz ne bi- predvsem zato ker mi je enostavno škoda denarja samo zato da rečem, da sem bila tam pa tam in od potovanja nimam drugega kot kup diasov preko katerih šele doma spremljam lepote poti (namesto na poti sami). ker mi še v enem mesecu ne uspe obdelati niti koščka ene države tako kot je treba, tako da začutiš tisto pravo in ne samo bezljaš od enega kraja do drugega in imaš že vse naprej splanirano (v tem mestu 1 dan, v drugem samo pol ure, ker moram potem že v tretji kraj kjer bom pa lahko cela dva dni,…)…Pa še nekaj razlogov je…
Sicer pa -vsak po svoje, kar je tudi prav 🙂
p.s. da ne boš tega razumela, kot kakšnega napada nate ali kritiziranja….sem samo povedala svoje mnenje in globoko cenim tudi tvoje
lep dan
petra
Pozdravljena!
Strinjam se s tvojim razmišljanjem, bi pa vseeno dodal, da obstaja tudi krog ljudi, ki ima zelo omejen dopust in ga hočejo karseda učinkovito izkoristiti. Zanimivo, Šeruga mi je razlagal, da ima neverjetno veliko zanimanja za 14-dnevne ture v Afriko, ker ljudje enostavno ne morejo dobiti več dopusta v enem kosu in so zato pripravljani tudi mastno plačat. Vendar v 14 dneh se glih fino utečeš potem pa že domov… Jaz sem tudi hotel iti jutri v Nikaragvo za 26 dni, pa ne morem dopusta dobiti. Lahko bi, ampak 14 dni, to mi pa ni po godu…
Lep pozdrav.
Se strinjam. Tudi sama imam omejen dopust. Ampak učinkovito izkoristiti dopust zame pomeni, da določen del države ali eno manjšo državo kar se da podrobno raziščem in spoznam. To je zame učinkovito izkoriščen dopust, ne pa obisk čim več krajev v najkrajšem možnem času. Od tega mi ne ostane nič drugega kot (sem že rekla) kup diasov na katerih šele doma opazujem kako lepo “je bilo”.
Že samo dejstvo, da že nekaj let vztrajno raziskujem Slovenijo in sem jo “obdelala” šele eno četrtino pove koliko je možno v enem mesecu “obdelati” državo kot je npr. Peru.
Lep dan
petra
Forum je zaprt za komentiranje.