PERU, BOLIVIJA info
Živijo, ker nameravam odpotovati v te države, veliko prebiram razne info na forumih in blogih, saj si želim poleg golih informacij izvedeti tudi kaj o lastnih izkušnjah tistih, ki so tja že potovali.
Zato bi prosila vse tiste, ki ste že potovali po omenjehih državah, da napišete kaj je vredno ogleda in pa kaj 100% ne smem izpustiti, saj sem zelo omejena s časom.
Hvala
Bila v Peruju: Lima, Ica, NP Paracas in Balestas, Nazca, Arequipa, Puno, Titicaca z otoki Amantani in Taqile, Cuzco.
Poleg Machu Picchuja (valda) vama priporočam Silustani – približno urica ali malo manj iz Puna; z grobnicami Ink in veličastnim pogledom na Titikako. Magic… Prav tako mi je v spominu ostala oaza Huachachina v bližini Ice ter predvsem osameli otoki na Titikaki – brez tekoče vode, elektrike, kjer spiš pri domačinih. Zakon!
Zame je Peru vedno predstavljal največji cilj v življenju, saj sem si ga želela videt od kar se spomnim. Ta čustva so eksplodirala na Machu Picchuju, lahko si predstavljata poplavo solz… To je resnično čudež, ki si zasluži naziv “world wonder”… ZAME seveda 🙂
zivjo
jaz sem bila en mesec in pol v peruju in 1 teden v boliviji:) malo malo, ampak je bilo lepo in čisto nenapovedano in nepričakovano, iz Puna sva jo s prijateljico mahnili še na cesto smrti v Bolivijo. zanimiva izkušnja, čeprav mislim da ni več tako zelo strašana ta cesta smrti kot je bila včasih, saj ni več toliko prometa na njej. je bilo pa vredno, če imaš rad naravo in vse okoli, pa malo adrenalina na kakšnih delih, no se ti ponuja vse ob enem…lahko greš sam/a ali pa z agencijo. po želji:)
bili sva en dan še v copacabani pa se to zaradi prevozov, ampak so ostali ki so se tam zadržali dlje rekli da je mirno in lepo.
v peruju kaj je vredno videt..hja, tako je to po mojem mnenju, kjerkoli si je vredno biti..samo če znaš to videti..tako da destinacije so ti ženapisali. jaz ti lahko dodam samo še to, pojdi še malo do Huaraza, zlezi na kakšno goro, vzemi si kak treking in pri tem naj ti ne bo težko jit sam/a, ker agencije so svinjsko drage za te zadeve. midve sva šli sami, laguna churup..zelo lep treking, ko prideš na vrh do lagune, huh, lepo lepo res..drugače pa da ne bi na ta laguna churup res jemali kakšne vodiče. pozanimajte se pri lokalcih, kdaj gre mini busek in iz kje (ulico in hiško kjer odpelje) in povejte vozniku, kam greste pa vas bo do tja peljal. verjemite mi, za ta treking so hotli okoli 50 $ midve sva pa dali v solo režiji 2$:))) tako da premislite in raje prihranite denar za kaj koristnega, česar res ne morete sami…ali ap za prevoz ki zna bit včasih ko so avtobusi polni izredno drag..
jaz sem bila tam februarja 2007, ko ni največja turistična sezona, ampak vam povem, noro je bilo. še posebej vsi te njihovi karnevali. pa pena party:) in prijazni domačini, ki te skrijejo pred množico napadalcev s peno,. no saj vem da najbrž ni lih jasno kaj hočem povedati, ampak ko boste tam in če vas to doleti, vam bo jasno…
če imaš čas si vzemi in če je vreme seveda, še treking za kakšnih 5 dni…s šotori, tudi to je doživetje:) tam na višini s kokinimi listi,ki ne pomagajo..jej asprine, še preden štartaš za višinsko bolezen, to je bolje:)
PA POČASI SE PREMIKAJ:) JAZ SEM IMELA OBČUTEK KOT DA ME BO ODNESLO VČASIH, NO VSAJ TAM NA 5700m nadmorske je bilo zanimivo. sicer se pa navadiš…
aja in TRUHILLO joj tam je tudi lepo…če bosta tam vama priporočam da čim prej pobegneta iz mesta truhiljo na plaže, kar vzemita ruzak in pot pod noge, bosta že našla prenočišče..midve sva tam prebili 4 dni pri nekem PEPEtu, domačin ki nama je odstopil sobico. dela na plaži, tako da če vprašate zanj, ga bo zagotovo kdo poznal:) zgovoren in zanimiv možakar…aja pa vda ..ja to je tudi zanimivo. tekoča voda je samo dopoldan, tuši od 13h naprej ne delajo:) vsaj tako je bilo ko sem bila jaz tam. so jim vodo zaprli:)
plaže so lepe, malo kamenja, ampak če se sprehodite naprej, je mivka, samo raziskati je potrebno..vzdolž plaže.. bilo je noro tu res, zvečer koncerti v živo, karnevali, ..res pa je da sva ujeli ravno tapravi trenutek in da sva bili tak čas tam ko imajo karnevale…
machu pichu je lep, ampak če ne greš gor zgodaj zjutraj peš..po nešteto stopnicah, ki ti bojda, (tako sva ugotovili med plezanjem na vrh) pomagajo za lepšo zadnjico:) ni nič…po 7h se gor vsuje truma turistov in ti pobere razgled na resničen machu pichu, kasneje lahko slikaš kakšno hiško, pred katero boš zagotovo ujela še kkega turista. če greš gor sama, se kar pridruži eni skupini, kasneje, ko pridejo vodiči. imaš vsesorte govoreče ljudi tam gori..jaz sem kar krožila malo od angleške, nemške in španske skupine, ker mi ni bil problem z jeziki. drugače pa če se samo sprehajaš po ruševinah, ima svoj čar, vendar je zanimivo slišati vse tiste stoletne zgodbe, čemu so služile terase, zakaj so tam dve luknji in neka čudna skala:) resnično zanimivo je…zato se kar pogumno pridružite kakšni odpravi ..vsaj za nekaj so dobre vodene skupine turistov,ker se jim lahko vedno prištuliš:))) in greš kadarkoli ti zapaše:)
stroški, jaz sem zapravila še največ za sladoled in čokolade(pač ne morem brez tega in ko sem odkrila najboljšo lučko in celo banjico sladoleda, ni minil dan da se ne bi basala z njim) takop da stroški so bili največji za prevoz, avtobusi..drugače sem pa imela vsega skupaj stroškov letalska karta(še v tolarjih, ker sem i ne da preračunavat in nekaj zganjat, saj boste razumeli, smo ga dovolj dolgo uporabljali) je bila 106.000sit, porabljeni stroški gor pa 120.000sit..za celo potovanje, Bolivija in Peru…
kar lahko rečem je to, da pač res se ogibam nekih agencij, turističnih ogledov,kjer te natrpajo v bus z vsemi možnimi radovedneži tvoje sorte, ampak grem najraje z domačini ali pa sama..tako da če bni hodila z agencijami bi bili za pol večji stroški na potovanju.
tako, če te še kaj zanima, mi lahko pošlješ mejl.. imaš en teden časa, da ti še kaj napiše, pošljem kakšen kontakt če želišš, potem jo pa v ponedeljek mahnem v AFRIKo za tri mesece in zagotovo ne bom kaj veliko na netu in čekirala pošte…
aja pa ne pozabi sabo vzeti kak šrauciger za fotkica, ker če boš uživala na sipinah in potem še v solo režiji..se zna zgoditi da se fotkič malo natrmari, ko doživi bižnje srečanje s peskom…in ga bo potrebno sčistiti…
lepo potovanje želim, drugače pa res, če rabiš kaj , piši, z veseljem odgovorim..
aja in potovalne čeke se da normalno koristiti, ravo tako MAESTRO kartico…brez problema. kar mogoče še raje priporočam kot čeke, ker je ista provizija za dviga ali menjavo..tako da, lepo uživajte..
pa en lep navihan sončen dan:)
barbara aba
Forum je zaprt za komentiranje.