Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Penzija

Penzija

Imam 33 let delovne dobe in 59 let. Ali si lahko kupim leta za predčasno upokojitev, kdaj se potem lahko upokojim? Imam enega otroka, kako to vpliva?

Stane 24,35% vsaj minimalne osnove za prispevke (60% povprečne plače preteklega leta) ali pa enak % od plače, kot jo imaš sedaj. Za vsak mesec.

Seveda lahko samo bo pokojnina ustrezno temu toliko nižja, kupljena leta avtomatično znižajo povprečje.

Odgovor na objavo uporabnika
Hja, 30.08.2025 ob 19:19

Seveda lahko samo bo pokojnina ustrezno temu toliko nižja, kupljena leta avtomatično znižajo povprečje.

Kako znizajo povprecje?

Ce ti manjka 7 let in jih dokupis, je povprecje nizje, kot bi ti naracunali za 33 let ali nizje, ce bi oddelal se 7 let?

Ker prvo ni logicno, drugo bi bilo pa primerno prav.

Mislim, da moraš biti star 60 let, da lahko dokupiš max 5 let, stane toliko, kot je ena zgoraj napisala, pokojnino ti pa zmanjšajo za 0,3% za vsak mesec, kolikor ti jih manjka do 65 let starosti.

Če imaš toliko denarja da kupiš leta…

Odpri s.p. delaš nekaj minimalno, da plačuješ prispevke. Toliko, da ostajaš v kondiciji, ni pa še ti treba raztrgati, da zaslužiš 3 ali 4 jurje. Pa tako do penzije 5 let

Pri 59 me že vse boli…

Dokupi let so menda kar dragi in lahko kupiš le 5 let. Otrok se pozna bolj malo. Po novi zakonodaji, ki bo 2028, bo še slabše. Upam, da se najde kdo, ki ti bo dal uporaben nasvet.

Ja, dokupiš lahko samo do pet let, računajo pa do starostne pokojnine, torej do starosti 65 let. Znese pa približno 6000 eur za vsako leto. Za vsako manjkajoče leto pa ti na mesec pri penziji odštejejo 0,3 procente in to trajno. Za vsako manjkajoče leto to nanese 3,6 procentov. Torej najprej izračunajo penzijo glede na leta, ki si jih oddelal, potem pa še odbijejo procente.

Če sem kje kaj falila, me pa prosim popravite…tudi jaz iščem izhod v penzijo…

Načeloma vse drži, le da je znesek dokupa odvisen od tvoje plače, tako da je lahko tudi precej več kot 6000 eur.

tako mimo grede…. pogovarjal sem se z možakarjem nekje v začetku leta, ki je rekel, da ima za 33 let delavne dobe, ker je šel v invalidsko penzijo samo 450€, čista jeba…, da s tem preživiš moreš bit čarovnik….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close