Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika peki kruha-pomagajte

peki kruha-pomagajte

Običajno pečemo kruh doma. Včasih pa vzamem v trgovini kako francosko ali žemljico za otroke.
Ne vem zakaj doma nikoli ne moreš doseči tiste hrustjavosti kot jo ima svež kupljen kruh. No, če spečem rogljičke ti so kak dan hrustljvai, ampak ti imajo v sebi precej maščobe pa tudi hrustljavost ni ista. Jaz bi pa to rada dosegla brez maščobe. Ali je to sploh mogoče?
Pekla sem tudi tako, da sem pod kruh postavila posodo z vodo-ne pomaga.

Ali je čar hrustljavosti v gnetenju ali v kakšnih dodatkih, ki jih doma ne uporabljamo?

Se strinjam s tabo. Čeprav kruh že dolgo pečemo doma, še nisem dosegla take hrustljavosti. Skorja je tudi bolj debela kot kupljena. Ko je še topel je sicer bolj trd, ko se ohladi pa ni več. Poskusila sem že vse živo, a rezultata ni. Se tudi jaz priporočam za kak nasvet.

Ali katera ve, kako v stroju za kruh narediti koruznega? Sem probala po receptu, ki je na ovitku od moke, a ni niti podoben tistemu, ki se ga kupi v trgovini. Ima kdo recept (recimo za 750 g kruha)?

vedeti morate, da kupljen hrustljav kruh vsebuje cca 12 različnih aditivov,raznih emulgatorjev-takozvanih E-jev, ki so v bistvu škodljivi za zdravje in seveda povzročajo da je kruh napihnjen,svež še drugi dan, da se ne drobi, da zadrži vlago itd…
Jaz rajši jem domač kruh brez te svinjarije in nič me ne moti, če se drugi dan malo drobi in da je nizek in ni tako zelo luknjičav.
Lahko pa ti povem, ti svetujem, da je skorja odvisna predvsem od dolžine peke kruha.Torej če kruh pečeš na nižji temperaturi do 180 st. C, potem potrebiješ več časa da se bo lepo obarval, če pa ga pečeš na 200-220, pa cca 10 minut manj, ampak potem nesmeš delat velikih hlebov, ker se v notranjosti ne bo lepo spekel.Za hec poizkusi enkrat oblikovati majhne hlebčke 100 gr. težko testo-porcijksi kruhki.Te lahko pečeš na 220 st. C samo cca 20 minut, ali še manj odvisno tudi od pečice.V tem primeru bodo kruhki lepo zapečeni , skorja bo tanka in hrustljava , vendar ne celi dan in še drugi dan, ker ni aditivov.Kar pomisli, koliko časa pečejo pico v piceriji (pica je v bistvu kruhovo testo) če imajo pravo peč za pico, jo pečejo največ 5 minut, ker je tanka.Torej manji ko so hlebčki, manj časa potrebujejo da so lepo zapečeni in tudi prepečeni.
Želim ti veliko uspeha.

Tudi vsi trgovinski kruhi nimajo enako hrustljave skorje. Mislim da doma malo dlje pečemo, zato je tudi debelejša skorja. Če boš kdaj vzela v trgovini kruh, kjer piše sestava, boš videla da v kruh dodajajo hudiča in pol. Poleg moke, vode, kvasa in soli je še 5 sestavin (verjetno v malih količinah).

Lp, Ela S

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close