Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Peka peciva v mikrovalovni

Peka peciva v mikrovalovni

Imam mikrovalovno Whirlpool. Če spečem pecivo na 200 stopinj v silikonskem pekaču, mi slabše speče SPODAJ oz zgoraj na SREDINI je pecivo še tekoče, ob straneh pa je pečeno in če podaljšujem peko je tam izsušeno, v sredino tekoče, še vedno.
Kako naj pečem v mikrovalovni, to imam na razpolago v podnajemnem stanovanju, doma pa po istem receptu v navadni pečici je pa pecivo rahlo in enakomerno zapečeno.
Kako pečete v mikrovalovni pecivo in kako naj rešim zgornji problem.
Peka v mirovalovni mi tako postaja muka, pa ne želim obupati.
Prosim za pomoč.

Očitno silikonski pekač ni pravi material za pečenje v mikrovalovki. Poskusi v čem drugem. Jaz bi za začetek kar v kavnih/čajnih skodelicah, za ta peciva imaš receptov milijon. Samo pazi, tudi vsaka skodelica ni dobra. V redu so tiste, ki se same ne segrejejo zelo, ampak se segreje vsebina. Porcelanaste in steklene so večinoma ok, keramične pa zelo redko, tako da tiste imej samo za čaj in kavo. 🙂 Če bo šlo v skodelici, daj naslednjič v porcelanasto ali stekleno skledo oz. pekač.

Pri peki jedi ne gre samo za pregrevanje hrane, ampak za počasne kemične spremembe sestavin, ki so drugačne na zunanjosti kot v notranjosti. To je tisto, kar da hrani okus, kar jo naredi dobro. Mikrovalovka samo na expres od znotraj (običajna peč pa počasi od zunaj) segreje hrano. Zato do večine kemijskih sprememb ne pride. Oziroma je hrana zanič okusa. Zato so mikrovalovke prvenstveno namenjene le pogrevanju že prej pripravljene hrane. Oziroma jih kombinirajo z navadnim grelcem, da bi vsaj za silo prišlo do nečesa, podobnega pravemu pečenju. Pri običajni pečici tudi vroč zrak enakomerno kroži okoli hrane, nanj pa tudi seva toplota iz vseh strani. Zato pride hrana lepo enakomerno zapečena. Pri mikrovalovki se ustvari znotraj komore nehomogeno stojno valovanje, ki neenakomerno segreva hrano, kot si že ugotovila sama. Nekatere mikrovalovke imajo zato rotirajoč pladenj, ki do neke mere omili ta neljubi pojav.
Po domače – mikrovalovka NI primerna za primarno peko, ampak le za pogrevanje. Vem da mnogo ljudi tega ne bo priznalo, ampak resnici na ljubo, mnogo ljudi se futra z đankfudom, ker boljše hrane preprosto niso navajeni, oziroma je ne poznajo. Se pa dobi kup malih pečk, ki hrano pečejo po tradicionalni metodi, za majhen denar.

Mikrovalovna ima funkcijo “stisnjen zrak” – za pečenje biskvita. Bila je kar draga, ker v kuhinji ni druge možnosti, optimalne možnosti pečice.
Tako, da take pameti žal nimam…da bi surovo testo, pogrevala.
Res, je, da izgubljam voljo do peke ko sem “prisiljena” in imam samo mikrovalovno na razpolago.

Glede na to, da ima Whirlpoolovo MV me zanima, če imaš crisp krožnik. Če ga imaš, si zmagala :-). V njem se da speči pecivo, tudi s svežim sadjem. Ne pride ravno visoko, ampak vseeno sočno in slastno.

Sem našla recept. Moj crisp krožnik ima premer 30 cm.
Čas priprave 20 minut.
2 breskvi (ali drugo sadje), 125 g masla, 150 g sladkorja, 2 jajci, 200 g moke, 0,5 dcl mleka, lahko malo ruma ali arome, 0,5 vrečke pecilnega praška in ščepec soli.
Vse razen sadja zmešamo v mikserju ter kot je dobro zmiksano, zlijemo na crisp pekač. Sadje položimo na testo ter potresemo z malo sladkorja ter crisp krožnik postavimo v MV.
Izberemo program “crisp” ter pečemo 13 minut (tako je pri naši MV, ampak mislim, da je tudi pri ostalih tako, če niso ravno predpotopne – torej dovolj močne).
Ko je pečeno, crisp krožnik vzamemo iz MV ter pecivo stresemo na večji krožnik.
Dober tek!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close