Pehtran
Ojla, Ljubljančanka!
Tale je moj:
120 dag masla ( z manj maščobe)
120 dag drobtin
120 dag rjavega sladkorja ali belega, če lahko
3 jajca
3-5 dl kisle smetane
posušen pehtran
Na maslu prepražim drobtine in pustim, da se ohladijo.
Naredim sneg. Rumenjake in sladkor stepem, primešam sneg, kislo smetano in ohlajene drobtine.
Svežega pehtrana še nisem uporabila, samo posušenega, zato ne vem kakšna je razlika.
LP v Ljubljano
Hej! Sem spekla tudi s suhim,pa je v aromi razlika. Zdaj redno svezega zamrznem;nekaj ze zmesam s sladkorjem,nekaj pa brez,ker ga uporabljam tudi k ribam in mesu.
Nadev delam po navodilih iz moje kuharske knjige.
Lepo se vpije v testo in ni take locnice med testom in nadevom,kot jo dobimo,ce preprazimo drobtine na maslu.Sicer je to stvar okusa.
V tem primeru se masla izogibam,ker je ze v smetani mascobe veliko.
Tak nadev je zelo primeren tudi za tiste,ki jim preprazene drobtinice povzrocajo kislino. Komur so pa preprazene drobtinice vsec,naj kar.
2 jajci
1/4 l smetane(od tega dam malo kisle,ceprav v receptu ni )
5 dag sladkorja
5 do 8 dag drobtin
pest nasekljanega pehtrana(Jaz naribam se malo lim. lupinice.)
Postopek: Dobro umesam sladkor z rumenjaki,da se zgosti in naraste,potem dodam smetano,drobtine in pehtran. Malo pustim pocivati,da se drobtine dobro napnejo in zgostijo smetanovo jajcno maso,na koncu dodam se sneg iz beljakov in namazem.
Pogledala sem se v Hafnerjevo knjigo o dobri stari kuhi.
On pa tako:
15 dag surovega masla
3 jajca
1/4 l smetane
pehtran
15 dag sladkorja ( precej vec kot jaz) in nic drobtinic
V razpusceno maslo umesamo rumenjake,sladkor,smetano in sneg iz beljakov. Nadev namazemo po razvaljanem testu in potresemo z nasekljanim pehtranom.
Lep pozdrav in naredite najboljso pehtranovo poticko. Lp Babi
Hej!
Vem,da marsikdo uporablja tudi skuto. Meni se zdi,da postane malo otezena.Pri poticah imam rada rahlost testa.
Mozeva mama je bila Ljubljancanka in me je tako naucila,potem pa se napisani recepti in prislo mi je v navado. Skuto itak drugod veliko uporabljam.
Zala,saj je s suhim tudi v redu,ce ni svezega. V sadovnjaku imam kar
velik grm pehtrana in lahko si privoscim,da ga zamrznem.
Ko sem zasadila pred leti nekaj sadik,sem bila tako ponosna,da je uspelo,ker ga na Primorskem nisem poznala. Potem pa je pozimi vse nekam zginilo in grozna zalost,ker sem mislila,da je fuc.
No,potem spomladi nisem mogla verjeti,ko so se nenadoma pojavili iz korenin novi in novi poganjki. Zame je bilo to,kot bi gojila ne vem kaksno dragoceno rastlino. Moz je pripomnil: da mi vejica pehtrana pomeni vec kot
mandljevci,ki so zrastli veliki veliki. Lp Babi
Hej,Oli!
Tu je recpt za kvaseno testo za prvi nadev brez masla.Je pa maslo v kvasenen testu(lahko alternativno olje)
1/2 kg presejane bele moke
1/4 l mleka
8 dag sladkorja
1 zravnana zlicka soli
2 rumenjaka,1 jajce
10 dag surovega masla
3 dag kvasa
Pripravimo kvaseno testo.Ko dobro vzhaja,ga razvaljamo za 1/2 cm na debelo,namazemo z nadevom,zvijemo in damo v poticnik.Naj ponovno vzhaja in v pecico.Lahko premazemo se z jajckom.
Vcasih pa zvito narezem na primerno velike struklje,vzhajam in v pec.
Ves,otroci so neucakani in struklji se prej ohladijo in vsak dobi svoj strukeljcek,ki ga ni treba rezati.
Potico pa je treba le nekaj casa pocakati in ce rezes pretoplo,se malo potlaci.
To je recept iz knjige.
V testo za orehovo potico damo tudi malo ruma in limonino lupinico.Prvic sem se sprasevala,zakaj tu ni. In ugotovila,da bi verjetno potlacilo aromo pehtrana,ki je tako enkratna.
Jaz delam po osnovnem receptu. Lp Babi
Pred kratkim sem prvič spekla pehtranovo potico s suhim pehtranom od Kotanyi. Pa se mi ni zdelo enako. Bilo je precej bolj zeleno, le okusa oz. arome ni bilo.
Jaz naredim s skuto (boljša nepasirana, sicer postane pretekoče), dvema jajcema (rumenjaki, sneg beljakov), sladkorjem (kar bogato) in zamrznjenim pehtranom. Tako je delala moja mama.
Natassa
Forum je zaprt za komentiranje.