Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pecilni prašek

Pecilni prašek

Ali pri nas prodajajo pecilni prašek brez natrija?
Vprašanje je namenjeno predvsem poznavalcem trgovin z zdravo prehrano. Sklepam, da je večja verjetnost, da ga prodaja kakšna trgovina z zdravo prehrano.

Nadomestek pecilnega praška je tudi soda bikarbona. Poglej na škatlo, če ta vsebuje natrij.

Lp, Ela S

V trgovini jablana in v interšparju prodajajo pecilni brez fosfatov, nevem če je tudi brez natrija.

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat. Jaz kupujem pecilni prašek v Kalčku, ampak vidim, da je tudi tu sestavina vinski kamen, soda bikarbona in koruzni škrob. Težka bo.

Hej!

Vcasih smo v piskote dajali jelenovo sol, ki smo jo kupili v lekarni. Meni je okus vsec. Za sestavine zal ne vem. Lp

Jaz pa kupujem bio pecilni prasek iz vinskega kamna brez fosfatov v trgovini na trznici v BTCju. Videla pa sem ga tudi v Sparu v City parku. Ta pecilni naj bi bil popolnoma naraven. Vsaj v trgovini so mi tako rekli.

Vse našteto so sredstva za dvigovanje testa.
Pecilni prašek je kombinacija, ponavadi sode bikarbone (natrijevega bikarbonata), ter drugih primesi.
Poleg pecilnega praška in sode se za dvigovanje testa uporabljajo, pepelika (kalijev karbonat), jelenova sol (amonijev karbonat) in vinski kamen (kalijeva in kalcijeva sol).
Da je zadeva res naravna bi si upala trditi samo za vinski kamen, ki ga pozna vsak vinogradnik, vse ostalo pa …

Pa je vinski kamen res sredstvo za dvigovanje testa? Kolikor vem naj bi bil vinski kamen le izvor kisline v pecilnem prasku, namesto fosfatov. V pecilnem prasku je namrec natrijev hidrogen karbonat (soda), ki s kislino tvori CO2, zaradi cesar se testo dvigne. Ce pa je v testu nekaj kislega (limonin sok, jogurt, pinjenec, med….) pa lahko uporabimo tudi samo sodo ali pepeliko ali jelenovo sol.

LP, Misa.

MIsa, imaš prav. Vinski kamen se uporablja vedno v kombinaciji s sodo, da zadeva naraste.

Ali je poznano, ali kdo ve za sestavine bio pecilnega praška, ki je brez fosfatov in iz vinskega kamna?

Iz zgoraj napisanega sklepam, da je vinski kamen namesto fosfatov in da je to izvor kisline. Kako je pa s sredstvom za dvigovanje testa (za mehurčke v testu)? Katera sol je uporabljena v bio pecilnem prašku? Mogoče bi morali povprašati proizvajalca.

Sem ti že zgoraj napisala. Sestavine so soda bikarbona, vinski kamen in koruzni škrob. Prepisano z deklaracije.

Če uporabljate Pecilni prašek iz vinskega kamna morate namesto vode uporabljati Radensko in zadevo se lepo dvigne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close