Peceno kislo zelje
Hej!
Mogoce bo komu zadisalo v hladnejsih dneh tako narejeno kislo zelje.
Primerno za goste, ker ni treba zadnji trnutek delati.
Recept je prepisan iz Hafnerjeve knjige.
1 kg kislega zelja
15 dag suhe slanine
10 dag gnjati
10 dag zaseke
2 in 1/2 dl belega suhega vina
tolcen poper
brinove jagode, kumina
To jed sem nasel med zapiske stare mame Ane Kalan z Visokega.
Kislo zelje samo prevremo, odcedimo, podmetemo in zabelimo z zlico zaseke.
Dno glinastega pekaca oblozimo z rezinami slanine. Na slanino polozimo prvo plast prevretega ozetega kislega zelja, zacinimo s kumino, tolcenim popreom in zdrobljenimi brinovimi jagodami. Plast naj bo debela 3 cm.
Na prvo plast polozimo rezine suhega svinjskega vratnika ali gnjati. Na gnjat polozimo drugo plast zelja. Na vrhnjo plst polozimo nekajrezin suhe slanine in nekaj svljkov zaseke. Namesto odvzete tekocine pa zalijemo s suhim ( nesladkim) belim vinom.
Glinasti pekac damo v ne prevroco pecico( stara mama je pekla v krusni peci), nato zvisamo temperaturo na 180 stopinj. Zelje mora na vrhu zarumeneti.
*Kaj je podmet.
Z manjso kolicino vode gladko razmesamo nekoliko mke in s tem jed zgostimo. Podmet je primeren za jedi, ki so svetle barve ( repa, zelje, omake).
Lahko noc Babi
Hej!
Ker je v zelju ze dovolj mesa, imamo mi ( prijatelji) radi zraven kar krompir, ali v kosih ali tenstan. To je bolj neoficielna vecerja za prijeten klepet.
Tudi ceske kvasene cmoke sem ze naredila, ali pa kruhove. Ajdovi zganci so sploh prima.
Mi ob tem ne pogresamo se kaksnega mesa. No, pecenice, krvavice…za tiste, ki vec pojedo, zelo prijajo. Starejsi imamo zvecer lazje variante.
Pozdravcek Babi
Babi,
kaj je mišljeno pod gnjat? In pod suho slanino, pa suh svinjski vrat?
Oprosti, če zgleda vprašanje bolj čudno.
Skoz imam s tem probleme, ker ne poznam dobro teh zadev. Zato nikoli nisem kuhala “navadnih” jedi kot so ričet, jota…. in vseh enolončnic. Doma tega niti mami ni nikoli kuhala – vrjetno jih ne mara- meni je pa to zdaj čisto tuje.
Pod suho slanino jaz dam “hamburško slanino”- npr . od Mercatorja. Morda je svinjski vrat kar tisto k prodajajo prekajen vrat za veliko noč?
Veš, vedno sem se počutila tako neumno, ko je ena profesorica imela navado rečt: to je pa enostavno kot pasulj.
Meni pa je pasulj daleč od enostavnega.
Hvala vnaprej, pa brez zamere in lep pozdrav, nnat
Še eno podvprašnje………je kdo že pekel štrudel iz kislega zelja in malo slanine ?
Ga občasno prodajajo v mesnici Arvaj in je dobr……..
sem malo premišljala kako bi izvedla, rabila bi predsem popečno slanino, liste za štrudelj in zelje …..tu pa je odprto vprašanje, kako ga pripravit, ker je zadeva A suha B ni kisla……………..nedvomno, ga je treba malo sprati…….sigurno pa ni narejena iz svežega zelja……..?
Drugače se pa ravno sladkam s štrudljem iz jabolk in sliv…….
Ojla!
K temi o kislem zelju bi šla še ena odlična jed, žal pa vam lahko le približno opišem, kako se pripravi, ker recepta nimam, delala pa tudi še nisem (jedla sem pa že in je, toplo in hladno, njamiiiiiii). Upam, da bo tistim, ki se boste lotile, šlo, mogoče pa katera zapiše zraven še recept…
Kislo zelje po potrebi operemo in ga naložimo v pekač – poravnamo v plast (približno 2 centimetra, nekaj manj, nekaj več)
Riž skuhamo – malo več kot napol (ne premalo, ker kislina v zelju zavira da bi se riž naprej razkuhal) v rahlo osoljeni vodi in ga razprostremo po zelju.
Prepražimo špeh/panceto, čebulo in paradižnik in polijemo po rižu.
Čez razgrnemo še eno plast zelja.
Na zelje naložimo začinjeno in nikakor ne prepusto svinjsko meso (super je, če je na mladem mesu še kožica, ki jo zarežemo na kocke) – naj bo raje bolj mastno, ker se maščoba odceja po zelju in rižu in mu da super okus, meso pa je po pečenju dosti nemastno…
Potem pa v pečico… Med peko je dobro meso malo obrniti, peče se pa tako dolgo, da je meso pečeno…
Dobro je toplo, vendar tudi hladno ni slabo!!!
Pa dober tek!
Gordy
Hej, Nat!
Nikoli mi ni bilo neprijetno vprasati, niti odgovoriti, ce sem znala. In kdor vprasa, je v njem zelja, se kaj zvedeti:))
Poskusila bom pojasniti. Malce je tezava v tem, ker sem Primorka in poznam
oziroma imam raje suhe mesnine, ki so susene na zraku in sem se morala prekajenim sele v odraslih letih privaditi. Zdaj sezem tudi po njih.Pa se nasa imena se nekoliko razlikujejo od tistih iz notranjosti Slovenije.
gnjat – prekajeno svinjsko stegno ( po domace sunka)
Primorci imamo prsut, ki ni prekajen.
suha slanina – jaz kupim vedno panceto, spet suseno na zraku, ali samo rahlo prekajeno. Kaj ni hamburska ze malo kuhana? Ali je samo prekajena? Popravite me , ce narobe sklepam.
Na Gorenjskem imajo pac to slanino prekajeno z razliko od pancete.
svinjski vratnik je res verjetno ta vratovina, ki jo dobis v vsaki trgovini ob veliki noci in tudi drugece. Od sunke se razlikuje po tem, da je med mesom tudi malo bele mascobe in zato meni bolj socno.
Pri nas se je udomacil izraz ossocollo – italijanscina.
Ko to jed pozimi naredim, vzmem rezine narezane slanine, vrativino in malo
sunke, ki naj ima tudi nekoliko belega, za socnost. Tudi na pecenko lahko damo rezine slanine, kar zelo pomaga, da se pecenka ne izsusi.Mascoba se pocasi vpija v meso. Iz istega razloga meso tudi naspikamo s slanino, ko pecemo.
Za joto, jecmen in podobno so dobra prekajena rebrca,obrane kosti – reberc( kuhane imajo se veliko mesa) in najboljsi so pa vrsicki. V trgovini imajo vse in pridajalke bodo ze vedele.
“Preprosto kot pasulj” je pa verjetno krilatica, ker se je v starih casih res to vsak dan kuhalo – pri nekaterih malo bolj bogato, pri drugih pa samo pasulj ali po domace fizol. Pri noni se je res skoraj vedno cmazil celo dopoldne ob robu stedilnika z malo vode in takooo dober je bil.
Upam, da sem pravilno razlozila; popravki so dobrodosli. Lep pozdrav Babi
Hej, kroki!
Ne naredim v obliki strudlja, kar plasti. To je spet recept sosede Beograjcanke. Jaz niti ne spiram, samo skuham in dobro odcedim. Nam malo kisel okus prija. Lahko ga pa res dobro speres. Mene so ucili, da tega ne smem:))
Kislo zelje naredim kot za prilogo h krvavicam, z vsem kar spada zraven( (zabela, zacimbe, cesen…). Nato dam v pekac spodaj dve plasti vlecenega testa( vmes malo olja), nadevam z zeljem, malo na hitro popecene pancete in spet dve plasti testa, spet zelje…in zakljucim s testom, ki ga malo pomazem z oljem in pecem kot burek. Peceno narezem na kocke ali pravokotne rezine.Lahko bi tudi zavijala v eno samo plast vlecenega testa.
Preprosto. Imamo radi. Lp
Kroki, trenutno sem našla samo recpet za štajerski zeljni zavitek, vendar je iz svežega zelja. Zdaj pa ne vem ali sem videla ta recept pa sem mislila da je iz kislega zelja, ali je res kje še ta drugi (bom konec tedna še malo pobrskala). Sicer pa ti lahko prepišem tudi tega če želiš.
LP
Hej, Andy!
Pavle Hafner – Ta dobra stara kuha ; Cankarjeva zalozba 1982
Imam jo zelo rada, saj so v njej zbrani recepti podezelske( Gorenjska) in mescanske kuhinje konca 19. stoletja in veliko iz 20 stoletja. Niso samo recepti, tudi opisi zivljenja, navade, anekdote….Pobrska tudi po Vodnikovih jedeh…, menuji po letnih casih, praznicni menuji…
Ce je ne najdes v prodaji, jo bos pa v kaksni knjiznici, vsaj upam.
Saj Tavcarjevo Visosko kroniko vsi poznamo:))
Knjigo je Hafner posvetil spominu svoje mame Hermine, ki mu je s svojim velikim gastronomskim znanjem vzbudila veselje do kulinarike.
Ana Hafner, rojena Kalan, moja stara mama, je bila zadnja gospodarica Visokega v Poljanski dolini iz rodu Kalanovih. Kalanovi so gospodarili na Visokem vec kot 280 let….
Pa se nekaj rekov:
Kuhaj lacnim ljudem.
Jej pocasi in uzivaj, kar ti narava nudi.
Kuhaj pocasi in z ljubeznijo.
Tudi od ljubezni si lahko pijan.
Kulinarika je akustika, komponist okusov. Lep dan Babi
Pri nas delamo nekaj podobnega iz kislega zelja… pravijo, da je to nekako kot pohorska narodna oz. domača jed.
Na dno pekača naložiš tanjšo plast rahlo (svetlo) pražene čebule, nato plast začinjenega kislega zelja (lovor, kumina, česen, poper), po vrhu pa obložiš z rezinami sveže svinjine – najboljši je vrat, lahko so pa tudi zrezki ali kosi od plečke; vsaj malo mastno mora biti, da se med peko preveč ne izsuši. Meso je začinjeno enako kot zelje (torej sol, poper, malo kumine in malo česna). Pečeš kako uro pri srednji temperaturi. Meso med peko vsaj enkrat obrneš, da se zapeče po obeh straneh.
Zraven jemo krompir v kosih ali pa kar kruh.
Forum je zaprt za komentiranje.