Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pasulj – vprašanje

pasulj – vprašanje

Kuhala bom pasulj iz belega fižola iz konzerve. Meso sem že dala kuhat (prekajena rebra). povsod so recepti, da se čebula, korenje, petršiljeva korenina itd… kuha skupaj s fižolom, na koncu se da prežganje (moka, paradižnikova mezga, paprika). Kako pa naj jaz to naredim, vrstni red?
Ali naj kuham čebulo z mesom?

help.

Če boš dala fižol iz konzerve, moraš vse ostalo prej skuhati. Drobno nareži dve čebuli in ju čisto rahlo prepraži, samo toliko, da postekleni. Potem zalij z vodo, dodaj malo vegete (čebula se prej razkuha) in kuhaj približno pol ure, lahko malo več, da bo čebula lepo razkuhana. Posebej skuhaj prekajena rebra (takoj, ko zavre odlij vodo in nalij novo, da se tista prva mastna voda odstrani). Ko so reberca skuhana vliješ to vodo na čebulo, stisneš vanjo dva stroka česna in še malo pokuhaš, nato dodaš fižol in narediš prežganje.
Na malo olja rahlo prepraži moko, dodaj rdečo mleto papriko in zakuhaj v pasulj.Če hočeš bolj gost pasulj, daš malo več moke.
Vse skupaj začini po okusu, za pikanten pasulj lahko dodaš kakšen feferon ali mleto pekočo papriko, poper….
Jaz v pasulj nikoli ne dajem korenja in peteršilja, to dam le v ričet.

stokrat hvala!!

Eno vprašanje imam: zakaj vendar uporabljati fižol iz plačevink, saj je vendar najbolj enostavno in tudi bolj zdravo skuhati fizol. Če ga prejšnji večer namočiš, – treba ga je dobro oprati, malo zmencati, šele potem vidimo, kako je voda umazana, fižol se potem drugi dan lepo kuha sam tam na štedilniku in nimamo nobenega dela več z njim.

In pa, zakaj bi dolgo kuhale čebulo, ko jo pa lahko s paličnim mešalcem v loncu zmiksamo ?

In prežganje se po novem ne dela več, je odsvetovano, le neopraženo moko lahko dodamo.

In preglejte iz česa je sestavljena Vegeta, vsekakor ni zdravju priporočljiva.

Boste rekle, da sem tečna, jaz pa povem, da se le učim in poskušam prav ravnati.

L p E.

Se strinjam. Konzervans v pločevinki fižola, vegeta je bila na Madžarskem prepovedana zaradi neprimernih in zdravju škodljivih primesi.

Sicer je vsak svoje sreče kovač, včasih tudi zdravja.

Pasulj iz pločevinke (ali doma kuhanega fižola)

Na malo olja prepražim korenje, peteršilj, kolerabo (vse drobno zrezano), malo čebule, zalijem z malo vode in dušim 10 min. Dodam pol pločevinke fižola, drugo polovico predhodno zmiksam s paličnim mešalnikom in zlijem notri, malo paradižnikove mezge (ali narezanih pelatov), na koščke narezano klobaso ali kuhano meso (rebrca). Kuham še 10 do 15 min in je gotovo.

Nič moke in vegete. Za zgostitev je finta v tem, da zmiksam od 1/3 do pol fižola. Zelenjava ni obvezen dodatek. Po želji. Lahko samo eno žličko čebule in pol žličke česna prepražiš, dodaš paradižnik in fižol. Malo pokuhaš, dodaš kuhano meso (ali klobaso) Pokuhaš še 10 min in je gotovo. Poper in feferoni so po želji.

Lp, Ela S

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close