paštete, tatarski biftek
Ojla!
Za tatarski biftek imam recept… nekje…
Če ne boš dobila nobenega drugega recepta, ti ga bom kasneje poiskala in napisala…
Delam pa še en namaz, v katerem se lepo porabijo ostanki raznih mehkih salam (safalade, šunkarica in podobno), poleg tega lahko ta namaz zamrzneš in tako shraniš… Namazanega na kruh pa potem zapečeš v pečici in postrežeš namesto narezka…
Tu je kopija:
Za namaz pa vse, kar je ostalo v hladilniku, zmelješ….
Ne, resno: sir, več vrst mehke salame/priško, z zelenjeavo itd.), malo zenfa, ajvarja, lahko ribe …zmelješ, ali naribaš, dodaš malo masla ali margarine, jajce ali dve, poper, feforene, papriko (rdečo)….kar ti po okusu paše
Vse lepo premešaš…osnovno sir in salame….potem pa res, marsikak košček, ki je ostal, pride lahko v to maso….
Jaz dam včasih tudi majonezo, namaže na francoski kruh, pečeš 5 – 10 minut, toliko, da se sir stopi….
Vem da bodo čudoviti, ker ti znaš skombinirati okuse
Hvala )))
Malenkost….. So pa tisti kruhki vedno zanimivi in vsem so bili všeč
Lep pozdrav!
Gordy
Ojla!
Še “moj” tatarski… No ja, recept ))))) (dobila sem ga že pred časom od starejše ljubiteljske kuharice)
Pri vseh sestavinah ravnajte po svojem okusu. Če bodo tatarca jedli otroci, je mogoče dobro narediti bolj blagega
TATARSKI BIFTEK
ca 300 g pljučna (1 svinjska ribica) – nareži na kocke
sol, poper – po 1 žličko
1 žlička kaper
2 feferona (vložena, dolga; kratkega in ostrega je tudi 1/2 dovolj!)
5 strokov česna
1 tanka rezina čebule
4-5 filetov inčunov
za 1/2 palca kisle kumare
1 ščepec majarona
1 žlička sesekljanega peteršilja
Zmešaj oz sesekljaj.
Nato dodaj:
1 zvrhana žlička majoneze
1/2 žličke gorčice (zenf)
1 žlička ostre mlete paprike (ni nujno, lahko daš samo več sladke paprike)
1 žlička sladke paprike
1 noževa konica mlete kumine
2 žlici olja
Zmiksaj in oblikuj.
Pokrij s folijo za živila, da ne oksidira (= porjavi).
Če meso (samo meso!) zrežeš na kocke in preliješ z dvema žlicama olja, lahko kak dan ali dva počaka v hladilniku, kasneje pa olja ne dodaš.
Dober tek!
LP!
Gordy
Hej!
Prijatelj je pri nas delal tatarsi biftek iz pljucne pecenke. Prej mi je narocil, naj pripravim hcerkine porcelanaste majcene skodelice- igracke z puncke, ker bo rabil za zacimbe in podobno, da ne bo cesa pozabil. Meso dobro ulezano, brez zilic…
Lepo in pridno je strgal z nozem meso ( ni bilo se multipraktikov), v moznarju drobil poper, meckal incune, trl kapere…skratka vse strasno natancno in pocasi. To je bilo dela!!! Bili smo mladi in kar nismo mogli docakati.
Trud poplacan. Zeloooo dobro, izvrstno. Koliko je vsak pojedel, ne bom povedala. Verjetno prevec (moj obtezen zelodec), ker sem ponoci imela pravo MORO:
Celo noc sem sanjala, da sedim na volu in ga dobesedno v zivo grizem in zvecim. Nekaj let tega nisem vec pokusila. Se sedaj ( iz pozornosti do gostitelja) ga prav na tanko namazem na rezino toasta z maslom in mi je dovolj. Ze imam tistega vola pred ocmi.
Tudi na drugrm srecanju je bilo tako. Primozeva mama je naredila res slastnega,sem ga malo pojedla; ampak tisti vol mi ni dal mira:)))
Uzivajte, saj je res dober! Lep pozdrav Babi
Hvala vam za recepte, bom poskusila in vam sporočim.
Sem pa naredila iz ostankov mesa in zelenjave iz juhe nekakšen namaz podoben pašteti,(ostanke piščanca, jetrc in korenčka, paradižnika…sem zmiksala in spražila na maslu in čebuli, začinila s timijanom in poprom…kar po okusu) in moram rečt da so bili doma navdušeni.
aha…jaz sem tegale že večkrat naredila in …nam je dober ..kopiram iz kulinarike :
konzerva tune
2 žlici majoneze
2 žlici ajvarja
2 topljena sira
2 mali masli
1-2 žlici hrena
glava čebule
2 stroka česna
2 kisli kumarici
žlica gorčice
trdo kuhano jajce
2 feferona
poper po okusu
Vse sestavine na drobno sesekljamo in zmešamo.
tudi tole sem že naredila….zelo imam rada jetrca ….kakorkoli pripravljena , zato sem večkrat že naredila pašteto…
kopiram :
50 dag piščančjih jeter
20 dkg mastne slanine
2 srednje veliki čebuli
1 čajna žlička timijana
sol
poper
1 dl vekije, konjaka ali vinjaka
125 dkg masla
4 beljaki
Na koščke narezano slanino prepraži. Dodaj nasekljano čebulo. Ko le-ta porumeni, dodaj na koščke narezana jetra in praži cca 5 minut. Soli, dodaj poper, timijan in konjak ter ob kuhanju premešaj. Ohladi, nato pa v multipraktiku zmelji v homogeno maso. Ob mletju dodaj maslo sobne temperature. Dobljeno maso iz multipraktika prenesi v skledo in ob rahlem mešanju dodaj še sneg beljakov.
Dobra si da se upaš kopirati iz kulinarike glede na to, kakšno “paniko” zganjajo okoli “ukradenih” receptov – ja pa ja, me prav zanima koliko receptov je res avtorskih na tistih straneh. Se mi zdi Primožev način, ko zraven napišeš vir recepta dosti bolj pošten. Tako kot je ena napisala na tisto temo da je našla na Kulinariki objavljen recept, ki ga ima zapisanega v zvesku svoje babice….
Po moje se ne da več odkrivat tople vode, so samo še variacije na temo ;-)). Tukaj se pa avtorstvo po moje konča.
No, sem hotla samo rečt da pazi, da te kdo ne bo komu zatožil ;-)). (malo heca, samo spomnila sem se kako smešno se mi je zdelo ko so se tako razburjali – objaviti recept na netu potem pa pričakovat da bo “tvoj”, he he he)
Forum je zaprt za komentiranje.