pašteta za enoletnika???
Moje mnenje je, da pašteta nikakor ni primerna za otroke, sploh pa za enoletnika! Naj si tašča prebere sestavine. Če mu pa že želi dati pašteto, naj jo naredi sama, brez konzervansov iz kuhane perutnine. Še bolje pa je, če mu pripravi skutni namaz in doda malo sadja, marmelade. Bo veliko bolj zdravo.
lp,
menci
Pašteta ne sodi ravno med najbolj zdrave produkte, je pa res, da smo jo mi našemu prvič ponudili pri letu in pol. Star je dve leti in jo je približno 1x na teden, predvsem zato, ker drugače ne mara preveč mesa in ga vsaj na takšen način spravimo nekaj vanj, ker pašteto pa naravnost obožuje. Je pa izključno Argeto Junior, ki vsaj ne vsebuje konzervansov, umetnih arom, barvil in ojačevalcev arome in se mi zdi še najbolj “zdrava” pašteta, kar jih poznam, z izjemo doma narejenih, seveda.
Ma dajte no…. pašteta je tak kot vsa druga hrana in se jo daje po otrokovem 6 mesecu starosti tako kot vso drugo hrano. Ne pretiravat in komplicirat, ker ko vas berem…….
Ni čudno pol da taki otroci potem v vrtcu nič ne jejo-kako pa bi, če tega sploh ne poznajo. Že enoletniki v vrtcu oz 11 mesecov stari otroci dobijo v vrtcu paštete, hrenovke….
Malo se zamislite nad sabo-če vam ne paše ne jejte-otokom pa le privoščite.
Po mojem je to stvar življenjskega sloga družine. Če ostali člani jeste paštete, juhe iz vrečk, hrenovke in podobno hrano, potem ni razloga, da enoletnik tega ne bi jedel. Nekje od 10 meseca naj bi otrok lahko jedel že vse, razen določenih izjem (med, arašidi itd..). Če pa ostali člani take hrane ne jeste, bi jaz tašči lepo razložila, da pri nas tega ne jemo (vsa družina) in zato ne želim, da se otrok take hrane navadi. Enako velja za čips, coca colo in podobno.
Po eni strani je res, da ta hrana res ne naredi nič dobrega za telo (milo rečeno), po drugi strani pa je tudi zelenjava in sadje polna pesticidov in ostalih strupov. Težko je postaviti mejo.
Moje mnenje je sicer, da ni konec sveta, če otrok na vsake toliko poje malo junk fooda, je pa to kot rečeno odvisno od cele družine. Pred kratkim sem bila šokirana, ko je družina pred mano v trgovini nakupila cel voziček čipsa, kokic, coca cole, sladkišev. Če ni šlo za nakup pred kakšnim praznovanje (še to je bolj tako), je kar grozljivo videti, kako se nekateri prehranjujejo.
malo star post, pa vseeno: poskusite takole:
malo čebule in koščke mesa po želji ( lahko piščanca, jetrca, ali pa tudi različno zelenjavo), prepražite na čebuli, dodajte majhen košček slanine/ zelene… in zmiksajte. lahko dodate trdo kuhan jajček in malo masla. oziroma za zelenjavni namaz dodaš na kokosovem maslu potenstan korenček. zmiksaš zraven in imaš pašteto, ki jo lahko je tudi enoletnik ali pa kdorkoli drug.
prav tako lahko sami doma naredite majonezo (mešate jajca in vlivate počasi olje + začimbe), mi delamo celo čips in sicer tako da otroci lupijo krompir in ga potem ribajo na rebrastega ali ne, potem ga damo v pečico na peki papir in spečemo in je cel žur!
moje stališče je, da se otrokom stvari ne odreka, ker potem pridejo na kak rojstni dan, pojejo skledo smokija in doživijo antifilaktični šok 🙂 naj sami vidijo kako se naredi majoneza, čips, pašteta itd… tako bodo tudi kot večji znali presoditi, kaj bodo nesli v usta….
moje skromno mnenje…
Forum je zaprt za komentiranje.