Passat in elektronika
Vozim komaj leto dni starega passata 1,9 TDI. Zadnje čase me je že večkrat pustil na cedilu. Iz domače garaže gre brez problemov, ko pa želim odpeljati iz parkirišča, avto ne vžge. Vse deluje normalno, “vergla” samo steče ne. Na armaturi se ne prižge “špirala”, vse ostale lučeke zasvetijo ob kontaktu. Včasih zadostuje da nekajkrat ponovim. Če imam srečo zasveti tudi špiralla in motor normalno steče. Že dvakrat pa sem moral poklicati garancijo mobilnosti, da so me šlepali. Ko so me prišlepali do servisa je avto normalno vžgal. Serviser me je malo čudno gledal, kot da se rad vozim z avtovleko. Vseeno so avto priklopili na tester. Pomnilnik napak je javil občasno “nekomunikacijo” z računalnikom. Serviser je izjavil, da nima kaj nerediti. Ima kdo kakšen boljši nasvet, razen tega naj čimprej prodam avto.
Ce se ti da: pusti ga tam in zahtevaj, da ga popravijo. Ko bo “popravljen” ga ne prevzet, temvec pojdi na testno voznjo, da vidis ali je vse OK in ponov vajo s parkiriscem. Ce ne bo OK, ga kar vrni …
Zakj ne uradno prevzet? Ker ti vsakic, ko ga prevzames, zacne znova tect 30 al kolko ze dnevni rok, v katerem morajo odpravit napako, drugace ti morjo dat nov avto …
Pa do odvetnika stopi …
Ali imaš te probleme takrat, ko avto nekaj časa stoji (kakih 15 minut) potem, ko si se vozil, ko pa je zjutraj hladen, pa dela normalno. Če je tako, potem je napaka v nekem releju, ki stane okrog 5000 sit.
Hm, s tem si bo pa gotovo pomagal – relejev je pa v avtu najmanj 20 :-)))
Verjetno si pa mislil na rele za grelne svečke, ki se res vklopijo samo pri hladnem motorju… Da bi bila samo v tem napaka, skoraj ne bi verjel… Dejansko bi bilo napako iskati v “občasni nekomunikaciji z računalnikom”
Ko so me prvič odšlepali, so na servisu rekli, da sta dve možnosti:
1. da se je “zmešalo” tipalu za temperaturo (avto je res stal na soncu dalj časa) ali
2. da ga je nekdo hotel odpeljat
Ne drži ne ena, ne druga.
Ko se je zgodilo drugič, sem stal v vrsti pred pralnico. Avto je pred tem tekel le nekaj minut.
Tretjič se je zgodilo, ko smo se peljali ~ 10 km, potem nekaj pojedli, sedli v avto, pa ta ni hotel nikamor…
Po dobrih dveh urah je potem vžgal samo od sebe…
Na servisu so rekli, da je napaka dejansko v občasni nekumunikaciji z računalnikom, ki ne da znaka črpalki…
Kaj zdaj? Na servisu so rekli, da ne morelo nič naredit. Mi pa ne upamo nikamor, saj ne vemo, kdaj spet ne bo vžgal…
Očitno je napaka na enem od nešteto senzorjev. Na servisu se zavedajo, da jih bo lociranje te napake stalo ogromno časa, sam senzorček bo pa verjetno zanemarljivo stal in ti vsega časa ne bodo mogli zaračunati.
Vseeno bi bilo smiselno, da sam poskušaš ugotoviti, kdaj se napaka pojavi, ker na tak način pomagaš serviserjem. Zelo krasno bi bilo, če avto na dvorišču servisa ne bi vžgal, ker bi ga takoj priklipili in locirali napako.
A veš kaj? Serviserji sami od sebe ne bodo nič odkrili, čeprav jim boš lahko sam lociral napako in vse povedal. Od stranke se pa sploh ne bodo pustili učit, ker se majo sami za velke “mojstre”. Večino naših mehankarjev je povozil čas in znajo samo še kaj fizično pošraufat, kolo zamenjat, olje zamenjat, filtre in svečke zamenjat…elektronka pa je za njih španska vas.
Tisti, ki pa obvladajo stvar, pa v glavnem tega ne počnejo, si poiščejo boljše plačane službe, tako ostanejo le redki mehankarji, ki vse obvladajo in tudi razmišljajo logično.
Moji ženi so tudi enkrat rekli, da ne morejo storiti nič. Vedno so popravili le posledice, nikoli pa vzroka in stvar se je vseskozi ponavljala. Dejal sem ji kako nič ne morejo storiti? Če ne morejo popraviti, lahko avto seveda zamenjajo seveda z novim, kot veleva zakon. Hkrati sem še urgiral na direktorja v korejo in avto je bil v enem dopoldnevu zrihtan tko kot se spodobi. Prej so pa 8x odpravljali posledice in upali, da ne bomo več tečni. Samo ne se pustit servisu nategovat, ker samo čakajp, da garancija poteče in zavlačujejo.
Svetujem ti (če je tvoj avto še v garanciji), da si shraniš vse liste, ki jih dobiš, ko avto oddaš na servisu in je na njih napisana tudi ta napaka. Preveri tudi, če je napaka vpisana tudi v računalniku servisa. Če se ti bo napaka ponavljala tudi izven garancije, jo ob vsakem rednem ali izrednem obisku servisa omeni, da jo zapišejo. Na ta način boš lahko uveljavljal reklamacijo tudi izven garancijske dobe. Napaka se ti pojavlja za sedaj redko, zato je v okviru garancijske dobe mogoče tudi ne boš imel več priložnosti rešiti, se bo pa gotovo pojavljala tudi kasneje in to vedno bolj pogosto. Takrat bo odločilno predvsem to, da se je napaka prvič pojavila še v garancijski dobi in je to zapisano v računalniku servisa oz. Porsche Slovenija. Zato ti jo bodo dolžni brezplačno odpraviti. Seveda pa se prostovoljno ne odloča nobena firma, tudi VW ne, za tako velike stroške (kot je morebitna menjava osrednjega dela elektronike).
Mi smo menjavo avta (ko na servisu niso mogli odpraviti napak) dosegli preko odvetnika. Napisal jim je vse podrobnosti kaj se je z avtom dogajalo in kaj so popravljali (na podlagi delovnih nalogov), pa so se kar hitro zmigali. Vendar ni bil Wv. Če ne pomaga pa poskusite malo preko medijev, poskusite poklicati v Nemčijo na upravo, skratka uporabite vse možnosti kar se tiče pritožb. Če nimate pa nič pisnega, da je bil avto toliko in tolikokrat na servisu zaradi iste napake, pa boste morali posledite najverjetneje nositi sami.