Pašman
pozdravljena
moraš prvo napisati kam na Pašman, ker na otoku Pašmanu imaš veliko krajev….
mi smo bili na Pašmanu in nam je bilo super, je pa res, da pa veliko ljudi noče na Pašman, ker je “tuga”. nam je bilo super, mir, brez gostiln, brez trgovine (to imaš v večjih krajih), tako, da je čisto odvisno v kateri kraj greste, tudi igral nimajo veliko. tam ko smo mi bili, ni bilo nobenega igrala
Glej, Pašman je kar velik otok, krajev je kar nekaj, vendar so si zelo podobni: manjši kraji imajo par hiš, par apartmajev, vaško gostilnico, kako trgovino, kjer strežejo še čez pult pa kako igrišče za odbojko na mivki in to je to. Večji kraji (Pašman, Tkon…) imajo kako bolje založeno samopostrežbo, kafiče, kiosk, več gostiln, kjer ponujajo tudi dobro hrano. Na celem otoku ni niti enega hotela pa tudi kakih igral ali toboganov nisem do sedaj še nikjer videla. Jaz sem bila lani po par letih spet na Pašmanu pa moram reči, da se je veliko stvari spremenilo na boljše. Ampak kot pravi zgoraj, to je miren otok, za dat “možgane na off”. Poleti imajo sicer tiste vaške prireditve (v Pašmanu imajo tudi “slovenski večer”, kjer ponavadi igra dokaj znan slovenski ansambel in naredijo pravo fešto), kakega posebnega nočnega življenja pa ni. So pa lepi sprehodi, lepe plaže, polno otočkov okrog, veliko se da kolesarit…
V bistvu so ti vsi pozabili povedat tri ključne zadeve, ki bodo gotovo vplivale na tvojo odločitev:
1. Ja, obstajajo peščene/mivkaste plaže za otroke, sicer ne dooolge, jih je pa veliko.
2. Na tem otoku so morali dolga leta imeti zelo čudno “vodstvo”, ki še nikoli ni slišalo za urbanistično načrtovanje. Praktično vse, kar je zidano na novo (in to je skoraj vse) je katastrofalno zastavljeno + v katastrofalnem stanju. Tam si kot na polentarski polici in sploh nimaš občutka, da si v Dalmaciji, ampak v enem srbskem selu (nič nimam proti Srbom, ampak proti takemu neurejenemu okolju – žal se ne da drugače na hitro povedat). Očitno so vsi so mislili, da bodo veliiiko zaslužili in so začeli zidat ogromne hiše za apartmaje in več kot pol jih je očitno ostalo na pol poti. Na Ugljanu recimo (se držita skupaj s Pašmanom s kratkim mostom) je stanje precej drugačno, bolj urejeno in bolj podobno temu, kar si mi predstavljamo pod Mediteran ali Dalmacija.
3. Imajo fenomenalno pot(makadamsko cesto), ki se razteza po celi dolžini otoka natanko po grebenu. težko prideš nanjo z navadnim avtom, s kakšnim terencem pa vsekakor. Še najboljše je pa seveda s kolesom, če zmoreš najprej malo vzpona, da prideš na greben. Se splača, sploh ob lepem vremenu, voziš se in gledaš Kornate …..
Smo bli enkrat dol in nam ni blo všeč. Kar je mene motlo je blo to, da če sem hotla pošteno zaplavat sem mogla prehodit pol zaliva in še vedno je bla voda do kolen:(:(. Plaža je bla pa betonska, nič kaj prijetna. Tam kjer smo bli (ma se ne spomnim imena vasi) ni blo ne trgovine in ne lokalčka, da bi lahko kašno kafe spili. Skratka, mi ne gremo več:(
Pašman je otok moje mladosti, saj sem s starši tam kempirala kakšnih 10 let (prav v Pašmanu). No, ko se je začela vojna, po letu 1991, tam nisem več bila. Že nekaj let si želim, da bi šla pogledat, kako se je kaj spremenil. Kajti takrat, ko smo mi hodili dol, je bil prava pustinja, tak robinzonski, prvinski otok. V kempu smo vodo dobivali še iz “štirne”… otroci smo kolesarili in odkrivali okolico. Sama ga imam v lepem spominu, čeprav smo posodo pomivali v morju :)))
Forum je zaprt za komentiranje.