Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine parcela

parcela

Kaj pomeni, da je “parcela v celoti stavbno zemljišče”?

…naj bi bla cela zadeva pozidana. se pravi nič trave okoli.

…mislim, da ne razumeš prav. Naj malo razložim: parcela je velika 2000 m2, na njej stoji starejša hiša (cca.6x7m), okoli je travnik in kakšno sadno drevje.

To pomeni, da je v celoti zazidljiva. Da ni npr. en del kmetijsko zemljišče.

Ja, tole pa tudi meni ni nič jasno, ampak očitno gre za nekaj novega (vsaj zame. Včasih sem tudi jaz mislila, da ima ena parcela lahko samo eno rabo. Zdaj pa so naši parceli dali rabo “stavbno zemljišče” za tisti del, kjer stoji hiša, zemlja okrog je pa “gozd”.

Odločila sem se, da mora biti to povezano tudi z davkom. Od gozda bomo plačevali samo katastrski dohodek (bivših 200 sit na leto), od zazidljivega zemljišča pa bi bil davek verjetno bistveno večji? Je pa ta ideja zrasla na mojem zelniku.

pa še to: parcela ni nikoli v celoti zazidljiva. Nam so v lokacijski informaciji dali tudi podatek o tem, kolikšen delež parcele lahko pozidamo.
Svetujem ti, da povprašaš kakšnega geometra/geodeta.

Zazidano stavbno zemljišče je zemljiška parcela na območju, ki je s prostorskim planom namenjeno graditvi objektov, na tem zemljišču pa je zgrajen objekt. Za razpolaganje je tako, kot navadno potrebna pisna pogodba, z overjenim podpisom prodajalca.

Poseben režim pa velja za nezazidana stavbna zemljišča – zemljišča, ki so s prostorskim planom namenjena graditvi objektov, na njih pa ni še nobenega objekta. Obstaja zakonita predkupna pravica, ki jo imata občina in RS, vendar samo v primeru, kadar je na tem zemljišču predvidena gradnja objektov javne infrastrukture, objektov za potrebe zdravstva, socialnega varstva, šolstva, znanosti, kulture, športa, javne uprave ali socialnih in neprofitnih stanovanj.

Če hoče lastnik prodati nezazidano stavbno zemljišče, potem mora pri upravni enoti zahtevati odločbo, o tem ali predkupna pravica obstaja ali ne. Če organ v 30 dneh ne odgovori, potem se šteje, da ne obstaja. Če pa predkupna pravica obstaja, potem mora prodajalec poslati ponudbo občini oz. RS. Ta ima 30 dni časa, da se o tem odloči. Če pa predkupne pravice ni, potem je dopustna prodaja brez posebnih omejitev, vendar mora biti pogodba sklenjena v obliki notarskega zapisa. Obvezna sestavina je številka odločbe o neobstoju predkupne pravice.

Obstajajo tudi parcele, ki niso v celoti stavbno zemljišče, torej je del nezazidljiv. Če je parcela zazidljiva v celoti oz. v celoti stavbno zemljišče, to ne pomeni, da lahko narediš bajturino tri metre do meje, ampak so tudi tu omejitve. Poleg tega smeta biti tudi parkirišče in dovoz samo na zazidljivem delu parcele. Če je parcela vsa zazidljiva, to ni problem, če pa smeš zidati samo na enem delu, je pa lahko kar sitno.
V glavnem, parcela, pri tej parceli te glede gradnje omejujejo “samo” sprejeti prostorski akti in odloki občine glede arhitekture, strehe, barve…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close