Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika paradižnikova mezga

paradižnikova mezga

pozdravljeni!

naredila sem turo po zelenjavnem vrtu in odkrila, da je moj paradajz podivjal. toliko ga je da ga ne bomo mogli pojest. zato se mi je utrnila zamisel, da bi skuhala paradižnikovo mezgo, da bo tudi za kasneje ko na vrtu ne bo več paradajza. problem pa je v tem da nimam nobenega recepta kako se zadeve lotit! mi lahko pomagate?
aja zmrzovanje ne pride v poštev ker nimam skrinje.

hvala!
lp, lara

Paradižnik narežem na kose in ga kuham da razpade. Nato ga spasiram, da odstarnim lupino in koščice in ga ponovno kuham dokler ne dosežem željene gostote. Vročega nalijem v majhne kozarce, te zaprem in jih zavijem v koco, da se počasi hladijo. Tako pripravljeno mezgo najraje uporabljam za pripravo čuft, polnjene paprike in paradižnikove juhe.

Ali pa domač ketchup……….če želiš ti zvečer napišem 2 verziji priprave….

Paradižnik dobro operem in ga razrežem na polovice. Dodam čebulo in malo česna ter posolim. Ko zavre ga kuham še ca 10 min nato ga prepasiram in ga dam ponovno na ogenj ter dodam še baziliko, zeleno, če je potrebno sol, poper in sladkor. Pustim kuhati da malo uvre in nato dajam v vroče steklenice (1 l), ki jihi pokrijem z deko in pustim čez noč. Tak paradižnik stoji v kleti ali pa tudi v toplejšem prosotru brez panike, da bi se pokvaril. UPorabljaš ga lahko za vse jedi, odličen je pa tudi za pitje. LP Silvia

prosim ja napiši..super!

Paradižnik olupim in ga narežem ali zdrobim v cedilo za makarone. Malo posolim. Vse skupaj postavim v večjo posodo, da lahko odteka voda. Pokrijem s krpo in pustim stati 2 – 3 ure. Tako odteče veliko odvečne vode in paradižnika ni treba tako dolgo kuhati.

Sama potem paradižnik kuham do primerne gostote in vložim v kozarce. Ker ga ne pasiram, porabim to omako za pizze in podobno.

joj včeraj sem malo zabluzila………likala sem ene 5 žeht….ene 3 pa še čakajo……bom……

Verzija 1 Ketchupa :
5 kg paradižnika, blanširanega, oljupljenega, očiščenega pečišča in narezanega na koščke
3 rdeče paprike- pečene v pečici pri 250C in olupljene in očiščene pečišča
4 velike rdeče čebule, narezane
10 česnov-zobov
2 skodelci vinskega kisa-rdečega
1 skodelco sladkorja
2 žlici gorbe soli
1 jedilna žlica semen zelene
1 rezino svežega ingverja
1 jedilno žlico gorčičnih semen
1 j. žlico popra- ne mletega
V eni velik posodi damo not paradižnik, papriko, čebulo, česen in 1 skodelco kisa, kuhamo dokler ni zelenjava mehka.
Maso zmiksamo s paličnim miksarjem, potem dodamo v laneno krpo zavite začimbe, preostali kis, sladkor in sol, ter kuhamo toliko časa, da se močno reducira količina in je po vašem okusu, seveda pa to maso skrbno mešamo. Odstranimo vrečko s začimbami. Še vroče napolnimo v kozarce.

Verzija 2 Ketchupa :
500 g čebule, narezane
2.5 kg paradižnika
250 ml kisa
2 žlički timjana
2 vejci luštreka
1 šopek peteršilja, narezanega
6 žlic meda ali 200 g sladkorja za želiranje (prav ste brale)
1 žličk slad. paprike
1 šepec muškata
3 lovorjeve liste
1 žličko poprovih zrn
1 žličko koriandra
1 žličko nagelnovih žbic

Paradižnike operemo in damo na 1/4. Pripravljeno čebulo in paradižnik, kis in drobno narezane začimbe(zelene) in začimbe (ki jih spravimo v laneno vrečko-poper, koriander in žbice) kuhamo samo cca. 30 minut. Odstranimo vrečko, maso pa precedimo čez cedilo. Še kuhamo toliko časa, da se masa poljubno reducira. Potem še vroče zapremo v kozarce.

Tako upam, da bo katero zamikal kater iod teh receptov, bom pa še enega poiskala, le malo več časa rabim,………

super hvala kroki! kej bomo že ponucal! paradajza je tooollkkkk!!! noro!

lp, lara

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close