Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika par vprašanj

par vprašanj

pomagajte

saj ponavadi vse rata o.K., ampak včasih se pa tud kaj sfiži. Zakaj pride do naslednjih zadev in kako jih lahko preprečim?

1. Ko pečem biskvit je lepo visok, ko pa pečenega vzamem iz pečice pade dol in je zelo nizek in zgleda kot da je zbito testo

2. Kako je najlažje razvaljati testo; npr za razne pite, kjer mora biti zelo tanko testo, v večih plasteh

3. kako vedeti za kolikšen pekač je primerno testo; da mi ne rata prenizko, če ga dam v prevelik pekač, potem pa ga ne morem prerezati kar zahteva recept

4. ali jajca stepate v multipraktiku ali s “stepalnikom za smetano, biskvite”, …

hvala za pomoč

Ojej, na prvo vprašanje je bilo že veliko debat – mislim da so glavni vzroki navadeni mazanje robov pekača in odpiranje pečice med peko? Ne vem.. Mama pa mi je svoj čas govorila, da je to zato, ker biskvit pač doživi nekak temperaturni šok, ko ga daš na hladno. Kaj pa vem… Jaz ga vedno pečem v namazanem pekaču (tudi po robovih), vedno na 180°C, po peki pa ga takoj vzamen iz pečice in takoj dam ven iz pekača. Malo se usede (je po moje normalno), ni pa nikoil zbit ali zelo nizek. Aja: pa ko delam biskvit, moko vedno zelo na hitro in narahlo umešam (ne predolgo mešat!).

Za pite in podobne zadeve jaz testo sicer najprej malo potlačim z rokami, potem ga razvaljam in ga na koncu v pekaču “štukam” – po delih sestavljam in s prsti potlačim, da se skupaj prime. Tako je vsaj meni vedno najlažje…

Ojej… Tretje vprašanje pa zahteva malo izkušenj, bi rekla… Glej: za največji pekač, kar paše v pečico za rolade rabiš nekje 5 jajc. Za pekač premera 28 cm za torte, ki jih misliš 2x prerezat okoli 8 do 10 jajc (odvisno kako tanke plošče ti uspe razrezat). Kar se pit in podobnih zadev tiče… ti pa res težko povem – odvisno od recepta. Če pa ne bo kaj jasno pa raje vprašaj, kateri pekač pri tem in tem receptu.

Jajca še zmeraj stepam z mikserjem. Sem tega pač avajena. Je pa mama zadnjič beljake stepala v multipraktiku s tistim nastavkom za smetane in jajca, pa je bilo tudi ok, je rekla. Po želji torej…

Upam, da bo kaj v pomoč.

Lp, mishika

Hej! Odgovorile ti bodo verjetno se druge mojstrice testa.
Povedala bom svoje izkusnje in kako si pomagam.

1.Biskvitna testa delamo na vec nacinov.Verjetno se vsaka drzi svojega.

rumenjaki + sladkor,nato moka in na koncu sneg

Vedno pusti malo del sladkorja tudi za stepanje snega.To pomaga,da se pri pecenju biskvit na sesede. Presejano moko(rahlost) umesaj s kuhalnico na rahlo. Se bolj pazi,ko na koncu umesas sneg.Vedno od spodaj navzgor
in rahlo,da se sneg lepo umesa v testo.

Pecica mora biti prave temperature,ne prevroca,ne premlacna.
Ce je prevroca,se skorjica prehitro napravi in testo ne more narasti.
Ce pa je prehladna,se skorjica ne more dolgo narediti in rahljalno sredstvo(umesan zrak)uhaja.Tako pecivo je gosto,milnato in tezko prebavljivo.
testo mora po vmesanem snegu takoj v primerno ogreto pecico.
Pecice ne odpiramo med pecenjem.
Temperatura za navadno pecico za biskvitno torto 170 do 190 stopinj;
za ventilatorsko 150 do 160 stopinj.
Za rulado pa 190 do 210 stopinj oziroma 170 do 180.
Taka so navodila za mojo pecico.
Ze peceno testo pustimo nekaj casa se v pecici pri odprtih vratcih,tako osuseno in delno ohlajeno testo potem ne upade.

To so zlata pravila po katerih se ravnam.

Za drugace umesana biskvitna testa tudi podobno.To so se:
Mesamo cela jajca in sladkor
Beljake stepemo v res trd sneg in potem se ostale dodatke
Testo s pecilnim praskom(ki ga jaz praviloma ne delam,ker ga cutim na zobeh)

2.Testo za pite imam cez noc v hladilniku(ali vsaj eno uro).Dam ga med dva prozorna papirja(celofan) in valjam.Vcasih se mi utrga,potem kar s prsti stisnem skupaj,saj se pri pecenju sprime. Vazno je,da je res hladno testo.

3.To je pri meni prislo s prakso.Raje manjsa posoda in visje testo kot obratno.

4. Vedno s stepalnikom za smetano,res nikoli v multipraktiku. Velika razlika ; zelo naraste in se lepo zgosti.Vcasih,ce nisem imela strojcka,sem stepala z navadno rocno metlicko.Krasno je naraslo,seveda tudi dlje trajalo.

Glej! Vse to ni zraslo na mojem zeljniku.Pise v knjigah in izkusnje so mi tudi pomagale.Delam vedno po receptu in navodilih.

Mogoce sem bila kaj v pomoc. Lp Babi

Mishika,ko sem zacela,se ni bilo posta.Res sem dolgo pisala.Sva pa casovno usklajeni! Lep vecer Babi

:)))) Lep večer tudi tebi :)), mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close