PAPRIKAŠ
Verjetno, zakaj pa ne?!
To bi bil potem golaz. Vzelo ti bo nekaj vec casa, ker je govedina trsa; ekonim lonec vse skupaj skrajsa.
A ves, da med vsemi recepti nimam recepta za paprikas in ga naredim kar po svoje s teletino ali piscancjim mesom. Pomembne so prave zacimbe!
Bodo se druge povedale. Lep pozdrav
Babi, prosim za recept za piscancji paprikas!
Kako se pa kuha paprikas ali golaz v ekonomu, da se ne prime? Je treba potem toliko zaliti? Samo potem je prevec vodeno vse skupaj. Sem sele pred kratkim dobila ekonom in v njem samo kaksno zelenjavo skuham, drugih izkusenj pa nimam.
Vsem zelim soncen in prijeten dan! Natasa
Natasa, sem napisala, da recepta nimam nikjer.
Moz je nekoc kupil konzervo piscancjega paprikasa in ko sem odprla, ja za moj okus bilo neuzitno ( se noseca sem bila), en velik bljak!:(
Meso od kosti, nekaj rdeckaste mokine omake in vonj nic kaj privlacen. Uspela sem pogruntati, da je verjetno precej paprike, preden sem zabrisala:(
No, potem sem si rekla, ga bom pa po svoje naredila.
V ekonomu zgleda lazji golaz ( teletina, piscanec, temni deli purana) ali pa pravi goveji tako:
Najprej malo poprazim cebulo in se kaj zelenjave( korencek, por, korenicje…po izbiri, fantaziji in tem, kar imam pri roki), dodam meso in na hitro poprazim. Dodam malce belega vina, ce je doma, da izpari, zacimbe in zlico ali dve vode. Zaprem in pustim kaksnih 15 minut na minimum toplote.
Potem odstavim, odkrijem in testiram. meso in zelenjava mora biti v tem casu ze mehko. Ce je tekocine prevec, pri odprtem loncu se malce pustim, da se tekocina do konca povre ( pokaze se mascoba). Ce sem zelo pridna, mi ni treba preden lonec zaprem dodati nic tekocine, ker jo ima zelenjava in meso dovolj. Samo potem moram biti bolj pozorna, da se ne bi prevec posusilo.
Nadaljujes kot za golaz v navadni posodi. Malce – res malce poprasim z moko, dodam rdeco papriko, paradiznikovo mezgo ali pelate in vse pomesam, da se malce poprazi. Dodam dodatno tekocino ( pocasi, ne vse naenkrat). Jaz potem pokrijem z navadno pokrovko, ker je meso ze narejeno in pustim na minimum, da se ob kuhanju arome prepojijo in golaz ali paprikas primerno zgosti. Se majhna finta: preden dolijem vodo, dodam zlico ali dve mleka, neverjetno, kako gosti.Smetana pa verjetno se bolj.Je potem sicer omaka malce svetlejsa; dodam se malo paprike ali mezge.
Pri govedini se lahko zgodi, da po prvih 15. munitah se ni dovolj mahka, potem pa se po vsem zgornjem dodajanju, se pokrijem in dokuham.
Ko odpres, ce je prevec tekocine, pustis se malo odprto.
Lahko ti povem, da se mi se nikoli ni prijelo in niti prevec vodeno ni bilo.
Da se prime, je predvsem krivo, ce das veliko moke. Jo dam samo za vzorec, da pobere nase tisto olje; zato pa vec zelenjave.
Nekateri pa umesajo vodo, razmesano z moko.
Upam, da sem razumljivo napisala in porocaj, kako bo uspelo.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.