panna cotta
panna cotta
Avtor: TPZ
Datum: 20-08-04 07:58
Pozdravljeni,
zanima me, v kakšne modelčke vlijete panna cotto, da jo potem lahko lepo oblikovano servirate na krožniku. Sama imam modelčke iz trde plastike (zdi se mi, da so namenjeni za puding), vendar iz njih ni mogoče lepo stresti pripravljeno, saj se panna cotta razpade oz. del ostane v samem modelčku.
Panna cotto delam po receptu, tako da mislim, da tu ni problem. Sedaj “rešujem” zadevo tako, da v modelčke položim plastično folijo in vanjo vlijem panna cotto, potem pa to na krožnik. Vendar mi to ni všeč, zato vas prosim, če imate kak drug predlog.
Hvala, lp
tudi jaz jo delam in mi je vedno uspela ampak nikoli nisem imela modelčkov. Kar naredim je da navadni pekač manjše velikosti sperem z orng mrzlo vodo in nato kar pustim tiste kapljice in vlijem not maso in dam v dladilnik da se orng strdi . Odrežem v kockice ali trikotnike in vedno gre vse lepo stran od pekača, pa še manj dela imaš. Sem pa s fantovo sestro to delala pa sva v posodice za puding nalili maso in ko sva posodice hoteli obrnit ni šlo zato sva jih potopili v vročo vodo (mislim da je bila vroča je že daleč ko sva probali tako) in je potem takoj šlo ven iz skodelic.
Tudi jaz nisem z iskalnikom našla recepta (mogoče je kako drugače napisano), sama pa delam po receptu iz Osnovne kuharije.
6 dl smetane in
4 dl mleka (lahko tudi 1l smetane)
zlijemo v lonec in primešamo 1oo g sladkorja. Z nožem postrgaš sredico vanilijeva stroka (če ga nimaš pri roki lahko dodaš vanilijevo aromo ali vanilijev sladkor) in jo daš v smetanovo mleko. Dodaš tudi prazna stroka.
Pri nizki temperaturi zavreš in še 15 minut počasi kuhaš. Med tem daš v glabok krožnik 8 listov želatine, preliješ s hladno vodo in počakaš da se zmehča. Lonec odstaviš, odstraniš stoka vanilije in malo počakaš, da se smetanovo mleko nekoliko ohladi. Nekoliko ožete lističe želatine enega za drugim vmešaš v mleko, da se raztopijo.
Kremo natoščiš v modelčke, ki jih prej splakneš z mrzlo vodo. Kremo nato čez noč pustiš v hladilniku /oziroma toliko časa, da se strdi.
Ponudiš jo lahko z sadjem v kompotu, lahko pa daš zraven malo pokuhano jagodičje (toplo ali hladno, po želji) temu dodaš čisto malo sladkorja.
LP
Hej!
Jaz delam po receptu iz itailjanske kuharice, kar seveda ne pomeni, da ni zgornji recept v redu. Bolj za primerjavo.
500 g smetane, 200 g zmletega sladkorja, 50 g ali 2 zlici mleka, 2 in 1/2 listica zelatine, strok vanilije in se dodatnih 100 g kristalnega sladkorja, ce naredimo karamel.
Smetano s sladkorjem in vanilijo na blagem ognji mesam, da se sladkor popolnoma stopi in pazim, da ne pride do zavretja. V knjigi na to posebno opozarja. Zelatino stopim kar v mleku in dodam kuhani smetani, ko je ze odstavljena s plosce. V modelcke ali model natrosim kristalni sladkor, ki ga karameliziram in nalijem smetanovo zmes. Ohlajanje nekaj ur v hladilniku-
pac dokler ni popolnoma strjeno.
Meni osebno je boljse brez karamela .
Poveznjeno na kroznicek raje polijem z visnjevo( malinovo, ribezovo, brusnicno,borovnicevo) dobro ohlajeno omakco in kaksen sadez na vrh in okrog.
Omakca za poletne dni:
skodelica jagodicja, skodelica jogurta, skodelica mleka, 2 zlici meda, malo janezevih semen( ali spustis, ce ti ni vsec)
Ocisceno jagodicje spasiram, primesam ostalemu in ohladim. Lp Babi
Hej Babi ;-))
Seveda je tvoj recept še boljši, saj je samo iz smetane (tudi pri mojem je ta opomba, ampak jaz se držim kar napisanega), ga pa pride precej – sem ga delala za kakšna razširjena družinska kosila, prisotnost tudi diabetikov in nekaterih, ki imamo kakšno kg preveč ;-)), zato šparanje s smetano ;-)). Pa tudi umetno sladilo sem uporabila (zaradi boljšega psihološkega učinka – stara mama vedno vpraša koliko je sladkorja v sladici ;-)) )
Karamel pa meni tudi nekako ne paše zraven. Meni zelo paše malo prepasiranih breskev iz kompota – ohlajenih….
Pri nas se je prav prijetno osvežilo – je bila nevihtica. Včeraj je bilo tako soparno, da je bilo komaj za živeti. Pa še nekaj me vročina daje sredi poletja ;-)). Prehlad verjetno – posledica prepiha ali kaj…
LP na Primorsko.
d.
Hej, Sonce!
Pri nas je danes dan, kot si ga lahko samo zelis! Ozracje jasno in sveze;
preko spokojnega zaliva vidim Triglav.
Zadnj dnevi so bili soparni, naokrog nevihte, pri nas sonce in vceraj popoldne je usekalo. Saj si verjetno videla na TV.Vse dogajanje sem opazovala s terase med strehami ( samo veter,se nic dezja).Mackona pa potuhnjena pri mojih nogah. Ko se je vse umirilo, je mirno zacel prseti blagodejni dez.
Pripravljam se ne obisk Gorenjske, toda zdaj je tu takooo lepo.Bom se videla.
Seveda je tvoj recept za vecjo druzbo in bolj zdrav za vse. Tudi sama imam
najraje jagodicje kar samo. Tista jogurtova omaka je za res vroce dni.
Sem prebrala tvoj post, kjer pojasnjujes, da si bolj lene sorte. Meni se res ne zdis, le zdravo razsodis in poenostavis, kjer ni treba zapletati. Tako se dela!:))) Imam pa predstavo o tebi. Ne vem zakaj, toda spominjas me na mojo najljubso teto v mladih letih. Ime ji je Margherita- Marjetica.
Kosilo pa takole: mlad radic s fizolom, sveze narejena paradiznikova omaka z veliko bazilike( ze prijetno disi in brbota), v njej se bodo na koncu kuhali drobtinicni cmokci, ponudila bom zraven testenine in vse potresla z naribanim parmezanom; jogurtov domaci sladoled z visnjevo polivko. Nekdo se ze veseli. Te cmokce me je naucila zgoraj omenjena teta. Nic posebnega, ampak v omaki imas obcutek, da jes meso.
Vedno me jezi, ker nimam s cim posladkati moja mackona. Zraven briket bosta dobila radic. Ne marata smetane, salam, sira… Najljubsi posladek jima je tabletka vitaminov( se postavita kar k omari, ce jima pozabim dati) in zlicka neke cudne zelatine proti sprijemanju dlak v zelodcku. Tudi sadje rada pojesta.
No, sem nedeljsko poklepetala. Upam, da bos vrocino kmalu pregnala.
Lep pozdravcek na Dolenjsko Babi
Babi, danes je tudi pri nas čudovit dan. Že od jutra hodim na kuhinjsko okno (imamo hišo malo na hribčku, ravno toliko, da smo nad mestnimi bloki) in občudujem pogled na Kamniške alpe – to se pa tako redko vidi da takrat kar sedim na pultu in gledam ;-)). Jaz pravim da so takšni dnevi “oprani” – kot bi nekdo pobrisal kuliso, ki jo sicer gledamo vsak dan.
Sem videla kako je včeraj tramotana (upam da sem prav napisala) zagodla obali – videti je bilo kar srhljivo, kako je čolne butalo ob obalo…).
Sicer pa sem lene sorte, verjemi ;-)). Me nič ne moti če kje kaj postrani visi, če je na tleh kakšna pasja dlaka, če se mi ne da kuhat je dober tudi pire iz vrečke ;-)).
Sem pa radovedna kakšni so tile cmokci – če še nisi napisala recepta se priporočam – doma mesa nikoli ne delam – vsaj samo zase ne, če ga že jem ga ponavadi v službi, zato me potegne vse kar ni mesno. Saj se še meni cedijo sline ob tvojih opisih jedi, kako se ne bi tistim, ki jih bodo deležni ;-)).
Sem se pa zadnjič ko je Dora “fehtala” (in seveda dobila) lubenico, spomnila na tvoja mačkona ;-)).
Lepo nedeljo želim.
BABI, jaz naredim PANO COTTO ravno tako kot ti, ampak karamel je pa poglavje zase…namreč, jaz sladkor karameliziram posebej in v karamel zlijem 1 dcl smetane in počasi kuham do gostote -da se skoraj malo vleče…potem to ohladim in če je pregosto prilijem malce mleka in zmešam, potem to karamelno “omako” prelijem čez pana cotto…probaj, je božansko dobro…
Hej, Joze! Tale karamel s smetano je pa res poglavje zase.Do sedaj ga se nisem zasledila. Hvala za namig.
Danasnji dan ob morju bi vsem privoscila. Ob osmih zvecer sem bila se v vodi in sonce je tako rdece zahajalo 🙂 Dan se je res ze obcutno skrajsal.
O, saj je bilo med grici in gorami prav tako lepo, kaj ne?
Lep pozdrav na vse strani Babi
Nekaj bi vas rada vprašala: v mojem receptu (revija Pet zvezdic) je priprava Panna cotte opisana tako, da polovico sladke smetane kuhaš, sladkaš in v njej raztopiš želatino, ostalo polovico smetane pa stepeš in jo primešaš delno ohlajeni tekoči masi.
doslej sem panna cotto delala po tem receptu in moram reči, da je kar dobra. Me pa zanima, ali mislite, da je zaradi tega preveč kremasta? kakšna so vaša mnenja?
Hvala vam za nasvete!
Forum je zaprt za komentiranje.