Najdi forum

Panettone

Jaz sem pri Jelki videla veliko pločevinasto škatlo -okroglo s pokrovom in ročajem-, kjer so ji prijatelji iz Brd prinesli panetone – 1 kom mislim, da zelo velik. Sedaj to škatlo uporablja za shranjevanje keksov, ki jih zelo dobro speče. Takšen panetone imam jaz namen kupiti, morda katera ve, kje bi ga lahko dobila. Imam namreč željo, da dobim poleg panetona tudi to posodo (moj pravi, da imam škatlitis) ha – ha. Lep pozdrav Mica

Veš kaj Babi, premislila sem se po branju vsega tega kao mora 8 ur vzhajat, pa kako ga moreš premazat tako ad ga niti iz pečice ne smeš vzet,……….
ga raje kupim! Zadnjič je prišla moja babi (mi pravimo bica) na obisk in je mojemu bratu prinesla panettone , kupila pa ga je pri Tušu, uvoz iz Italije. Malo sem ga poskusila in je bil kar dober, moj brat pa seveda presrečen. MAlo me je zamikal tvoj recept, ker si napisala da je originalni. Saj jaz ga tudi imam in sem ga že 2x spekla (ob Božiču), pa je bil dober ampak ne tako kot kupljeni. S tem se res noben domač ne more primerjati…..žal!

Predlani, ko sem ga pekla prvič in sicer kar v pekaču za štručke – saj veš, škatlast in podolgovat pekač. Tega sem kupila moji “bici” za božička in ji kar v tem pekaču spekla panettone, ker ga obožuje. Pa ni bil slab, tako da bom ostala kar pri tem, pa tudi dela z njim ni tako zelo veliko.
Ko smo bili v začetku novembra skupaj z japončki v Italiji v Benetkah, sem na eni obcestni postaji kupila kar 3- enega smo pojedli in brat ga je ostanek nesel celo v LJ, dav pa še skrbno skrivam v omari, ker bo to del mojega božičnega darila za brata in atija….tako lepo ju bosta kolačka pričakala pod jelko! Uhhh, se že veselim!!!!!

Pa lep pozdrav, Zala

Hej,Zala! Mislim,da si se pravilno odlocila.Tisti od tvoje bici je prav gotovo zelo dober in ti imas se dva.Vem,kako je to,ko te mika,da je prav delo tvojih rok.Je pa treba biti modrejsi in tisti cas raje porabiti z nekom,ki ga imas rad, v prijenem pogovoru in jesti kupljenega. Veliko bolj koristno,saj december je prav temu namenjen.Bos spekla druge dobrote.

Ko je Ursa poslala recepte za panettone,sem upala,da je kaksna enostavnejsa dobra varianta,pa isto kot v moji it.kuharici.
Tega nisem niti povedala.Iz tistega testa naredis tri hlebcke,ki jih polozis na raven velik nizek pekac,jih ovijes pred vzhajanjem v posebne papirnate trakove,pod njih pa das spet papir in ker ne more v sirino,gre vse navzgor.
Skratka komplicirano. Medve sva dali kar v dva visoka lonca.
Jaz imam tudi tak podolgovat glinen pekacek za kare peciva.V njem bom naredila neke vrste studentski kruh s kokosom,suhim in kandiranim sadjem.
Lep pozdrav in tvoji bici tudi Babi

Hej,Mica! Ce bi mi to prej povedala,bi ti jaz z veseljem prinesla.
V Italiji se dobi povsod tak panettone v skatlah,tudi v marketih. Sem ga pa lani videla tudi pri nas in sicer v prodajalni na bencinski crpalki -Istrabenz.
Jaz ga imam ze nekaj casa,res koristno za shranjevanje peciv.Moj je temnomoder z zimskim motivom.Jih pa je razno raznih.
Mica,ce ga ne dobis,ti ga res jaz posljem po posti. Mi bo v veselje!!Lp Babi

Babi hojla, bom zelo vesela, če mi ga priskrbiš. Ne trudi se s pošiljanjem po pošti. Bova z Jelko prišli na kopanje in na obisk. Hvala za tojo dobro voljo. Lep pozdrav, Mica.

Hej! V upanju,da je s Pandorom (tisti zvezdast brez rozin) kaj lazje,sem sla gledat recept. Najprej preberem,da za pravi pandoro iz Verone(kupljen), recepta z natancnimi navodili ne izdajo.Ce sledimo navodilom nasega recepta natancno,ga uspesno naredimo lahko sami.

Le v vednost. Ni nobene tekocine(mleka…)samo jajcka,moka,sladkor,kvas in arome! Testo obdelujemo na tri razlicne nacine z veckratnim vzhajanjem(preko celega dneva-spet):stepanje,gnetenje,zgibanje(kot pri listnatem
testu);rezultat:zelo rahel,visoko vzhajan kolac – podobno kot pri kvasenem sarklju,kjer tudi ni nic mleka. Zdaj vemo!!! Lep pozdrav Babi

Mica,bos dobila,le pove,kaksne barve (modra,rdeca…).Ja,ti bi rada,da je z rocajem.Moja skatla ga nima,bom pogledala in upam,nasla tudi z rocajem.
Tudi tebi lep dan Babi

Če nisem preveč zahtevna, bi kar obe barvi. če bo z ročajem, prav, če ne, pa tudi prav. Lep pozdrav, Mica.

Hej,a potem mislis dva panetona v dveh razlicnih skatlah:en rdec in en moder? Lp Babi

Zdravo!

Ker sem opazila, da imate težave s pekačem tega peciva naj vam povem, da sem včeraj v Sparu videla, da prodajajo ta pekač, ki je prav za pečt Panetone. Je teflonski, cena je cca 2000 SIT.
Aja, recept sem našla v novi knjigi od Mladinske knjige (mislim da je naslov) Prelep božični čas. Knjigo sem trenutno posodila, tako da še nisem sprobala recepta.
Če je slučajno kdo probal ta recept naj javi, če se splača delat.

Veliko kuharskih užitkov!

Monika

Sem dobila knjigo nazaj. Recept ni nič zakompliciran in bom probala narediti Panetone. Javim kakšen bo!

Lp, Monika

Babi ja, bom pa čisto zadovoljna tudi samo z enim, vseeno kakšne barve je škatla. Lep pozdrav Mica.

Babi, tudi mene bi zelo zanimal recept za Panettone. Sicer se strinjam, da je vse skupaj preveč zahtevno, toda enkrat bi vseeno pa rada probala!

No, jaz sem slišala od učitelja praktičnega pouka iz živilske šole v MB, ki je pravi zanesenjak in velik strokovnjak za vse kvašeno, da se originalni Panettone dela kar cel teden. Začneš s tem da si sam vzgojiš kvasovke. Ta učitelj pravi da je tako testo cel teden prenašal s seboj iz službe domov, v veliki posodi z vodo, tako da temperatura ni padla. Testa (oziroma nastavka) namreč ne moreš predolgo pustiti, ves čas je treba nekaj dodajati in podobno. Glede na to kar je povedal, bi si morala vzeti kar cel teden dopust da bi ga naredila, tako da ga za recept sploh nisem vprašala :). Pa še v italijanščini, ki je ne razumem, je bil zapisan. Tako da Babi lepo prosim za tvoj recept!

Lep dan
Andreja

Hej,Andreja! Z veseljem ti ga napisem zvecer,ko imam nekaj vec casa.
No,tistega s prenasanjem nimam,je dovolj zahteven tale.Rezerviraj si soboto ali nedeljo.Moj je tudi v italijanscini,ti ga bom prevedla.
Se bereva.Lp Babi

Hej,Andreja! Izbrala sem iz moje it.kuharice,ker se mi ne zdi tako zahteven,kot je nic koliko ostalih.Tudi kolicine so pri vsakem malo razlicne.
Nekateri recepti zahtevajo celo drozi(naraven kvas- kvasovke) poleg pivskega kvasa.Ce gres gledat razne recepte,se ti lahko zmesa ob primerjanju.Preostane samo eno:od zacetka do konca slediti tistemu receptu,za katerega se odlocis.Cim zacnes kombinirati,se lahko vse skupaj svizi. Edino to:nekateri recepti imajo tudi med.Po lastni presoji lahko nadomestis del sladkorja s tremi zlicami meda.

Panettone

700g bele moke
250g sladkorja
225g masla
200g rozin(namocenih v cem dobrem,posusenih in povaljanih v moki)
70g kandiranih lupinic “cedro” in pomaranca.
30g kvasa
10g soli
6 do 8 jajc
2 limoni
mandeljni za dekoracijo(lahko spustis)
samo malo mlacne vode,za nekoliko lazjo obdelavo

Vem,kaj je cedro,toda ne
znam posloveniti.Nima veze s cedro,ki je drugacno drevo.
Sadez podeoben limoni,le vecji in z debelejso lupino.Delajo tudi pijaco-
cedrina. Ne vem,ce imajo pri nas.Nadomestis lahko s kandiranimi
limoninimi lupinicami.

Postopek

Naredis kvasni nastavek,da kvas razdrobis v kaksni zlici mlacne vode.Ko narast, dodas 100g moke.Iz tega umesis s se malo vode hlebcek kar kompaktnega testa.Zarezi z nozem v obliki kriza in daj vzhajat najmanj
pol ure v dobro pokrito skledico na toplo.

V drugo porcelanasto posodo das pol kolicine moke,ki ti je ostala(300g) in zamesi testo s kvasnim nastavkom.Spet gnetes z majhno kolicino mlacne vode,da dobis enako konsistentno testo.Das spet vzhajat tako dolgo,da podvoji volumen.Seveda dobro pokrito in na toplem.

Preden zacnes tretjic gnesti,stopi na pari maslo,rumenjake dobro mesaj s sladkorjem,da se ta stopi.

Vzhajan hlebcek zacnes potem gnesti z dodatkom preostale moke, maslom, jajcno,sladkorno maso,soljo,naribano lupinico dveh limon.
Ce pri mesenju imas tezave,dodaj samo malo mlacne vode,da dobis svetlece in rahlo testo. Vedi,da moras kar krepko gnesti in mesiti.Cim manj vode,tem boljse,obdelovanje pa temeljitejse.Ko se ti zdi dovolj,dodaj se rozine in kockice kandiranih lupinic.

Testo das v model: visok okrogel,ki ga oblozis s peki papirjem spodaj in okrog,ga malo naoljis.Pustis vzhajati sest ur,oziroma dokler ni dovolj naraslo.Spet pokrito in na toplem.

Tik,preden das koncno v pec:Obvezna je zareza v obliki kriza.Namazes malo s stopljenim maslom in ce zelis narahlo po povrsini vtisnes olupljene mandeljne.

Pec ja segreta na 220 stopinj C. Pustis 5 do 10 minut in na da bi potegnila testo popolnoma iz peci s copicem se enkrat namazes s stopljenim maslom.
Znizas temperaturo na 170 stopinj za se nadaljnih 30 do 40 minut.

Glej,navodila so natancna.Sicer je receptov toliko kot gospodinj.Upam,da nisem cesa spustila.Ce opazis kaj cudnega ,vprasaj.

Mislim,da bi dala peci na nizko vodilo,ker bo testo se narascalo med peko.
Ce bi povrsina prevec hotela rjaveti,pokrij z alufolijo ali mokrim papirjem.
Upam,da si vesca ravnanja s kvasenim testom.Ce bo kaj narobe,ne prevzemam odgovornosti!:)) Jaz sem se dvakrat mucila . Zdaj ga raje kupim. Vem,da bos uzivala,ker bo tvoj in…Zelim ti res dober Panettone!!

Seveda nam bos porocala o uspehu! Lep pozdrav Babi

Popravek:ne cela jajcka,samo rumenjaki!!!Zdaj pa razmisli,kaj bos naredila z beljaki.Bos ze nasla kaksno pecivo,da jih bos lahko porabila. Lp

Res najlepša hvala Babi, bom vsekakor naredila v soboto in nedeljo. Decembra me zmeraj prevzame silno veselje do peke, tako da je ta recept ravno pravšnji. Pa še tako je kot si rekla, glavno je da je moj izdelek, tudi če ne bo tako lep in dober kot so kupljeni.

Ja tisti recept, o katerem sem se pogovarjala z gospodom, v resnici zahteva droži. Pravzaprav sem si danes zjutraj naredila nastavek zanje. Sicer ne za takšne za Panettone, ki zahtevajo 1 teden, pač pa za take, ki zahtevajo 48 ur. Nameravam pa jih uporabiti za čisti rženi kruh, podoben bavarskemu kruhu, saj se brez njih težko dvigne. Sicer jih delam prvič, tako da nisem sigurna, da se bo posrečilo. Posebej se bojim razmerja droži-kvas v kruhu. Sicer sem od tega gospoda dobila recept s točnim razmerjem, toda droži so že same lahko različno močne. Njegove sem temeljito povonjala, potipala (so bile bolj tekoče) in celo malo poskusila, tako da upam da mi bo uspelo narediti podobne. Moram reči da mi do sedaj še ni uspelo narediti rženega kruha podobnega Bavarskemu kruhu. Še čisti polnozrnati kruh je veliko lažje narediti! Vsekakor tudi o tem poročam v ponedeljek.

Ja pa še to, tudi pri nas doma so Pitulice velik uspeh. Hvala od mene in vse moje družine.

Lep pozdrav in se beremo
Andreja

Hej,Andreja! Ce ti bo se to kaj v pomoc:
V receptu,kjer uporablja drozi, je razmerje tako:
600 g moke
110 g drozi
5 g pivskega kvasa

Pa se en nacin pecenja je: Obdelano testo razdelis na 4 hlebcke in das na pomascen pekac.Vsak hlebcek ovijes s papirjem,ki si ga 4x prepognila in dobis obod,ki ga z natranje strani namazes s stopljenim maslom.
Obod(primerno visok) ovijes okrog hlebckov in spnes s sponko za papir. Tako vzhajas in das v teh obodih v pec po ze danih navodilih(mazanje…).Tako naj bi pekli prave panettone! Ti si takooo pridna!
Lep pozdrav in veliko uspeha Babi

Babi. Včeraj sva z Jelko ugotovili, danama je letos zmanjkalo časa za obisk na morju. Kako sem bila nespametna, da se nisem že takrat odločila za pošiljko po pošti – povzetju, kot si predlagala. Prosim, da mi ne zameriš. Predvidevam, da takrat z Jelko še nisva vedeli za nastop našega MePZ “Vrelec”, kjer pojeva obe, ki bo: 20. decembra in 26. decembra. Glede na to, da je s tem v zvezi zelo veliko priprav, sva se včearj z Jelko dogovorili, da prideva na obisk kmalu po novem letu, če ti je seveda prav. Za panetone pa te prosim, da mi pošlješ po pošti – po povzetju, prištej tudi stroške pošiljanja, naslednji dan ti poštar prinese denar na dom. Pa še enkrat oprosti, da je tako ratalo. Lep pozdrav tebi, Bojki in vajinima družinama, Mica in Jelka

Hej,Mica! Lepo zapojta na koncertu!:))
Za panettone s skatlo ni problema;samo povej ali eno ali dve skatli in naslov prosim.Dobis enkrat sredi naslednjega tedna.Bo dovolj zgodaj?
Za vikend ne hodim rada cez mejo,ker je gneca. Cakam odgovor.Lp Babi

Babi, zlata si. Prosim dve škatl, še moj naslov: Marijan Čeč, Maistrov trg 11, 4000 Kranj. Ta naslov sem dala zato, ker me poštar lahko najde dopoldan. Pošlji, kadar boš utegnila, dobim že naslednji dan, če je poslano najkasneje v četrtek. Petkova pošiljka pa pride šele v ponedeljek. Hvala lepa in lep pozdrav Mica

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close