Najdi forum

palačinke

spodaj je bilo toliko govora o ponvah za palačinke, mene pa zanima recept za maso. ali vse delate to na oko ali se drzite meric.
se priporočam za recept z mericami cca

cau

ah dajte no…

http://med.over.net/phorum/read.php?f=21&i=32510&t=32510

Hej,Cveti!

Verjetno je toliko receptov,kolikor je kuharic in se v kuharskih knjigah se malo razlikujejo.Jaz se vcasih drzim navodil,vcasih pa kar na oko.Pomembno je ,da dobis pravilno gostoto mase.

Ker imam posebno posodo za palacinke za steklokeramik(Kisag),se ravnam po njihovih prilozenih navodilih za osnovni recept.Potem so se razne variacije.V tem receptu je dodano tudi olje,ker potem v ponev olja vec ne dajem.Ti lahko olje v masi spustis.Testo naj stoji pol ure na hladnem,da se moka lepo prepoji in napne. Ce delas z el.strojckom,ni potrebno beljaka stepati v sneg,ker je ob hitrem stepanju to nepotrebno.Ce pa raje delas s snegom,ga dodaj tik preden zacnes peci.
Ce nimas casa,da bi pocivale,dodaj v maso malo stopljenega masla-ucinek je isti.Tudi pri jajckih nisem vedno striktna;vcasih jih dam manj.

V maso das lahko tudi malo ruma,likerja,cimeta,vanilije – za aromo,ce ti je to vsec.

Za priblizno 20 palacink

250 g presejane moke(primernejsa je ostra)
1 zlico sladkorja(po zelji)
1/2 l mleka(ali pinjenca,ali 2/3 mleka in 1/3 vode ali piva ali vina,glede na to,s cim jih bos namazala)
1 do 2 zlici olja
malo soli(po zelji)
3 jajcka

Za primerjavo se kolicine iz moje kuharice:
1/2 l mleka,sol,4 jajcka,30 dag moke

To pa so kolicine iz italijanske kuharice:

Mlecno testo za namakanje zelenjave in cvretje: 200 g moke,3 jajcka,1 in 1/2 kozarca mleka(bolj gosto),sol

Vinsko ali pivsko testo(s pivom je rahlejse)
150g moke,3 jajcka,130 g suhega vina(ali piva),sol
To testo priporoca narediti tudi s snegom zaradi vecje rahlosti.

Testo za crepes(to bi bile nase kot dih rahle palacinke)
100g moke,2 dl mleka,3 jajcka,sladkor ali sol in poper(razlicni nameni)

Zdaj pa se iz francoske knjige.

250 g moke,75 g sladkorja v prahu,4 cela jajcka lus 3 rumenjaki,50 g stopljenega masla,3/4 l mleka,zrnce soli;
disave po izbiri med temi: konjak,rum,vanilija,sok limone ,sok pomarance.

Pri tem receptu priporoca 2 uri pocivanja.

Zdaj pa je tezko odlociti se,vsaj meni in potem naredim kar malo po svoje.Je pa res,da so za razne namembnosti,razni recepti.

Verjetno bo vsaka se povedala svoje.To so prepisi iz knjig,da o navodilih v raznih revijah,ne govorim. Lep pozdrav Babi

hvala

Pred časom sem jih pekla po tekočem traku. Same jedce palačink sem imela okoli sebe, zato je bil naj enostavnejši recept za 40 do 50 tankih palačink. (premer plitvega krožnika)

1 l mleka, pol kg moke, 4 jajca in malo soli.

Vse skupaj zmešala, malo pustila stati (pol ure), potem pa eno uro pekla.

Lp, Ela S

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close