Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek pa kak je to krompir…? pire je prav fuj

pa kak je to krompir…? pire je prav fuj

Evo, včeraj sem naredila polnjene paprike, danes bi pa rada zraven pire. Skuhala krompir, tako kot skos, pa da ga bom pretlačila in dodala maslo ter mleko… No, pire znam narediti, ga delam že tisočkrat verjetno (čeprav nazadnje ene dva meseca nazaj)… Ampak a se samo meni zdi, da je letos tale krompir prav zanič za pire? Vse skupaj je ratala navadna lepljiva packarija… Prav fuj.

ja normalno če pa nisi dodala jušne kroglice

ja odvisno kakšen krompir imaš

jaz ga z belim lepo naredim,rumeni pa se mi packa

Jah, navadni krompir kupljen v trgovini… Mislim, da je beli, a ni?
valda32- kake jušne kroglice?!?

Čisto odvisno je od sorte krompirja; nekateri je boljši za pire ali svaljke, niti slučajno pa ni dober pečen ali pa obratno..

Ma sploh ne vem, kaj naj zdej s tem krompirjevim lepilom naredim?! Tudi okus je bolj švoh.

Čedalje bolj vodene bodo vse kupljene stvari … delajo jih na prav čudne načine, samo da pocenijo proizvodnjo, npr. solato gojijo v vodi, ki ji dodajajo “krmila”, mogoče je s krompirjem podobno …

tudi meni se zadnje čase dela bolj slab pire, pa mi iščejo razloge v napačni pripravi a jaz delam vse tako kot vedno…
enkrat je krompir celo smrdel po neki čudni kemikaliji?!

nared svalke…moko dodaj, pa zamesi za svalke…

Dobra ideja! Da ne vržem stran, ker mi je škoda. Paprike smo pa kar s kruhom pojedli.

… krompirjem je vse v redu, samo ga je moj ata vzgojil na svoji njivici, nobene vode nikjer. Bi se pa prašala ja, če bi bil kupljen kar tako v marketu.

Mogoče pa je bil to rumeni krompir,veš ta je boljši za krompirjeve svaljke,ali pa za pražen krompir,jaz dodam pireju tudi malo naribanega muškatnega oreška in je čudovitega okusa.

kupujem deloma v trgovini ….pogledam, ali piše njegova uporana,,pečenje, pire…
največkrat pa na naši tržnici,,,in vprašam, če je dober za pire. Pri gospe, ki ga sedaj kupujem,
imajo neko novo sorto,,je okrogel kot žogica, nož kar drsi, ko ga lupim, je lep, bel , zdrav in čudovit pire krompir….Sem pa kupovala od gorenjskih prodajalcev, ki so vozili krompir od bloka do bloka…
Ko sem ga lupila, je bil trd, ko sem ga skuhala, še bolj trd,,,pire krompir se je kar lepil…
Res je odvisno od sorte ter kmetov, kaj ti prodajo.

Pretlačiti ga moraš čim bolj vročega……

jaz naredim pire tako, da krop odlijem, krompir zmiksam na suho z ročnim mešalnikom (za stepanje jajc ipd…ne se smejat) in ga s tem čim bolj razbijem, šele na to dodam mleko in malo margarine……puhast brez grudic..otroka pravita najboljši pire na svetu:)

glavna skrivnost je v tem, da mora biti čim bolj vroč!!! iz mlačnega ali hladnega dejansko dobiš samo lepilo….

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

No ja, saj sem ga samo odstavila s štedilnika, ko se je skuhal, odlila vodo in nato pričela tlačiti… Tako da vroč je bil krompir še zagotovo (vem, ker sem požrešna hotela en košček dati v usta, pa sem se prav fajn spekla).
To pa prvič slišim, da z ročnim mešalnikom kdo “meša” krompir??? Sem že slišala, da kdo pasira (kar je prav nagravžno), to, kar si pa ti napisala, pa še ne. Bom pa ob priliki poskusila, me prav zanima.

Tako, z mikserjem naredim pire tudi jaz. Pa moja hči, pa snaha, pa moja sestra, svakinja in še katera….;)))) hja, ker to uporabljam že tak dolgo, sploh ne vemo več, kdo je to prinesel k hiši…..;)))) (tako se samo reče, ne živimo pa skup)

čim bolj ga “razbij”-zmučkaj preden mu dodaš kakšno mleko iz hladilnika (najverjetneje?)…mikser je zakon verjemi:)))))

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Hm, zanimivo, tole z miksanjem krompirja. Pred leti sem v želji, da poenostavim pripravo, krompir zmiksala s paličnikom. Nihče ga ni jedel, vprašali so me, kje sem dobila ta beton. Sem potem še enkrat poskusila, pa spet tak zanič. Ob priliki smo se o tem pogovarjale s sestrama, ki sta top kuharici in obe sta zatrdili, da je zmiksan pire vedno zanič. V bistvu je skoraj popolnoma tak, kot instant iz vrečke.

No, saj tole je z ročnim mešalnikom… Tako da ne vem, nisem še poizkusila, morda je pa dobro?!? Lahko poročam, samo najprej bom kupila en dober krompir, ki je prav za pire!!!
Uf, s paličnim mešalnikom sem pa že tudi “pasirala” krompir, za hči, ko je bila še čisto majhna, bljak! (kot pire nasplošno pa česa takega še nisem prakticirala, pa tudi nimam namena)
Kar se tiče pa instant pireja- priznam, da sem si danes zaželela, da bi ga imela kje na zalogi, saj ni tako švoh, samo imam vendarle raje domač pire iz dobrega krompirja.

Sorte krompirja se res precej razlikujejo med seboj. Npr. tudi mladi krompir za pire ni uporaben, ker vsebuje preveč vode.
Najboljši je tak, ki je bolj suh, škrobnat. Temu lahko dodaš in maslo in mleko. Imajo eno takšno sorto v Mercatorju, tudi ena iz Spara je dobra.
Če pa vidiš, da je krompir, ko ga tlačiš precej moker, dodaj maslo, in morda le za odtenek mleka, da ne pride moker poc.
Dejansko lahko poraba mleka zelo varira in veliko boljši je tisti pire, kateremu moraš dodati precej mleka.

Delam pa ga vedno ročno, nakuhan krompir v kosih narežem maslo in pretlačim s tisto zadevo za tlačenje. Potem dodajam mleko in stepam z vilico in vedno pride dober.

Ma ja, navaden mladi krompir sem nazadnje kupila tam iz gajbe v Mercatorju… Že, ko sem ga samo (brez česarkoli) pričela tlačit, se je kar lepil (vodo sem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}no vso odlila), potem sem najprej dodala maslo, da se lepše raztopi v vročem krompirju (sem še hujši poc naredila), ko sem dodala mleko, je pa itak ratala malta.

…..ni govora o paličnem mešalniku ampak o navadnem ročnem mešalniku, po domače mikserju (zadevščina z dvema metlicama za stepanje ali gnetenje)……….če pa si delala pire samo in izključno iz krompirja brez dodatkov pa se ne čedim, da si dobila beton…..

še enkrat dober recepr:
krompir v kockah skuhati
odliti vod
zmiksati
ko je krompir v prafaktorjih
dodati mleko in margarino/maslo………in mimogrede, ni govora o pljunku mleka ampak o količini, ki jo želite, glede na željeno konsistenco pire krompirja…….vsakdo ima pač različen okus….

dokler ne sprobate ne kitizirajte:)))))))

…..ni govora o paličnem mešalniku ampak o navadnem ročnem mešalniku, po domače mikserju (zadevščina z dvema metlicama za stepanje ali gnetenje)……….če pa si delala pire samo in izključno iz krompirja brez dodatkov pa se ne čedim, da si dobila beton…..

še enkrat dober recepr:
krompir v kockah skuhati
odliti vod
zmiksati
dodati mleko in margarino/maslo………in mimogrede, ni govora o pljunku mleka ampak o količini, ki jo želite, glede na željeno konsistenco pire krompirja…….vsakdo ima pač različen okus….

dokler ne sprobate ne kitizirajte:)))))))[/quote]

Če dovoliš, en majčken popravek?

Vlijemo vroče mleko.

še enkrat dober recepr:
krompir v kockah skuhati
odliti vod
zmiksati

dokler ne sprobate ne kitizirajte:)))))))[/quote]

Če dovoliš, en majčken popravek?

Vlijemo vroče mleko.[/quote]

drži da je to najbolje, ampak jaz sem prelena;))))))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close