Ozimnica
Ko se že pogovarjate o vlaganju, vsak dan je kakšna tema…
Mene pa zanima, če katera vlaga, suši,.. kaj brez česar si ne predstavlja zime? Zame so to naprimer vložena jabolka – čežana iz katere čisto enostavno in ekspresno potem delam jabolčne zavitke celo zimo.
Če katero zanima kako jo naredim, lahko napišem recept.
Dela katera kaj takega, kar ji pride zeloooo prav? Prosim za ideje, zelenjave imam na vrtu veliko, skrinjo pa premajhno.
Sem že enkrat napisala: zelenjavna začimbna mešanica, torej peteršilj in zelena s soljo (dobro oprano in osušeno listje in korenine peteršilja in zelene zmiksam v multipraktiku, stehtam, dodam 1/4 teže soli, zmešam, natlačim v kozarce tako, da ni vmes nič zraka, in shranim kozarce na temnem, kozarec, ki je trenutno v uporabi, pa hranim v hladilniku. Uporablja se za juhe, omake, mineštre, treba je le paziti, da jedi ne preveč dodatno soliš.
Delam paradižnikovo omako z vsemi dodatki da kozarec samo odprem, pogrejem (ali pa tudi ne).
Korenček skuham in ga v lastnem soku spravim v kozarce.
Zeleno posušim. Peteršilj mi rata rjav zato ga ne sušim več.
Baziliko pa osmukam in naložim v kozarec zelo na tesno in zalijem z olivnim oljem.
Kaj še vlagam? Odvisno je tudi od letine. Enkrat je tega drugega v izobilju drugič drugega.
Trenutno sekljam peteršilj, ki ga bom dala po posodicah v skrinjo.
Tudi jaz bi imela recept za jabolčno čežano.
Jaz vlagam: kumare, papriko, breskve, marelice in češnje ( letos nič od naštetega 🙁 pa gobe, letos tudi paradižnik.
Sušim nobene stvari, bom pa letos šatraj in pehtran aja, pa še žajbelj ( vse prvič)
V skrinji imam: maline, robide, jagode, stročji fižol, fižol v zrnju, grah, gobe (omake, z jajci, juhe) korenje, kolerabo, cvetačo, bučke, kumare pa verjetno še kaj pa se nespomnim, aha, slive za cmoke, do sedaj sem imela tudi borovnice, letos mi je zmanjkalo časa za nabiranje. Sadja imam zato, ker res veliko pečem torte in imam rada bolj domače varjante.
Kako pa shranite zelje ki je v glavah? Kisala ga nebi, ker ga takega noben ne je.
lp
pri nas je najbolj pomembna domača marmelada- letos jo imamo iz belih sliv, breskev, rdečih sliv, malo iz borovnic,
drugače pa še vložene breskve, bučke v kisu(zeeelo dobro), vložen stročji fižol, paradižnikova omaka,domača vegeta,melisin sirup… mogoče letos tudi ajvar, pa vse kar je preveč gre v skrinjo,
MalaNina mene pa zanima kako narediš čežano v kozarce, pri nas imamo zelo radi zavitke, lp
Evo recept za vložena jabolka – čežano:
1 kg jabolk naribaš na multipraktik, dodaš 3 žlice melase (namesto tega lahko sladkor) in 1 malo žličko cimeta. Kuhaš cca 40 minut, napolniš v steklene kozarčke in pasteriziraš 20 minut.
Tako vložena jabolka mi zdržijo tudi 2 leti. Ko hočem narediti zavitek, odprem kozarec, namažem na testo, zavijem, spečem. Z zavitkom na ta način res nimaš nobenega dela.
Aja, primerna so skoraj da katerakoli jabolka, delala sem tudi že iz zgodenjčkov, pa je bila ravno tako dobra, le nekoliko bolj kisla.
Mene pa zanima kako vlagate korenček v lastnem soku? Se ne pokvari?
Po češnjah sem včeraj odprla sezono bučk. Ker odmrznjenih ne maramo jih vlagam. Pol v kis, pol v olje. Včeraj sem jih tako kar en velik zaboj popekla na žaru, uporabila sem že oljčno olje z začimbami in potem dodala samo še česen, dolila olje in so pripravljene za zimo 🙂
Ve kaj najraje vložite? Ali pa vkuhate oziroma kakorkoli spravite za zimo.
Aja pa letos sem po dolgem času začela delat rumov lonec 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.