ovsene “ploščice”
Doma sem poskusila speči ovsene ploščice, pa mi ni uspelo.
Recept je bil takle:
100g neslanega masla
100g rjavega sladkorja
4 jedilne žlice medu
250 g ovsenih kosmičev
1 jedilna žlica sezama, bučnic in sončničnih semen
1 jabolko, olupljeno in naribano.
Maslo sem raztopila na ne prevročem ognju, dodala med in sladkor, polila po kosmičih in naribanem jabolku, zmešala in dala v namaščen pekač za ca pol ure na 180 stopinj. Iz pečice se je vil prav čaroben vonj, a masa se ni sprijela, zdaj so uporabni kot jutranji misli v mleku – in to zelo dober.
Prosim za vaše izkušnje in nasvete! Sem dala česa premalo, ali v receptu celo kaj manjka?
Hvala in lep pozdrav, Neja
Hmmm, sliši se dobro ampak najbrž so pacasti zaradi preveč tekočne (maslo, med, jabolka so tudi mokra). Jaz bi pozabila na med in jih raje pekla približno 15 minut na 220 C (po 10-ih minutah bi se prilepila na vratca pečice in pazila, da se ne bi zažgali). Če pa bi rada okus po medenem, pa zamenjaj sladkor za med, čeprav se bojim, da bo potem spet premokro.
Neja1, poskusi tele, pri katerih ti skorajda ne more spodletet! 🙂
Najbolj podoben recept v moji zbirki ima za takšne ploščice 15 dag kosmičev in 12 dag masla, precej bolj mastno kot tvoji. Vendar jaz ne bi nikoli dala toliko masla, tvoje količine se mi zdijo boljše. Rekla pa bi isto, da bi bilo dobro zmanjšati količino tekočine. V nekih drugih receptih sem našla celo dodano malo moke. Glede na to, da se potem še peče v pečici, bi kakšna žlica polnozrnate moke lepo popila tekočino in vezala. Verjetno enako mleti orehi…
LP Mimi
En zdrav recept za “domačo frutabelo”:
150g rozin
140g sesekljanih suhih jabolk
180 mL pomarancnega soka
150g izkoščičenih suhih sliv
25g kokosove moke, rahlo preprazene v ponvi
100g preprazenih ovsenih kosmičev
40g pšeničnih kalčkov
75g sončničnih semen
120 mL mleka v prahu (posnetega)
Zavri pomarančni sok, rozine in jabolka, kuhaj eno minuto, vmes mesaj, ugasni in pokrij. Ko se ohladi dodaj ostale sestavine in vtisni v namascen 20 cm kvadratni pekac, daj na hladno za 24 ur in narezi na 16 kosov. Če katere od sestavin nimaš ali je ne maraša, zamenjaj z drugo. Če želiš več kosmičev, enostavno dodaj več soka.
Zadeva preskušena in zelo okusna.
Pozdravljena,
hvala za nasvet. Res so bili hladni malo bolj kompaktni, v receptu je pa pisalo, da moram narezati še tople. Morda bi pa morala recept ponoviti takšen kot je, morda z dodatkom polnozrnate moke, maso dobro stisniti v pekač, če je rahla se gotovo ne morejo sprijeti (v receptu tega sicer ni, a po rezultatu sodeč bi lahko bilo tudi to, potem jih pa hladne ali pa skoraj hladne razrežem).
Hvala še enkrat in lep dan ti želim, Neja
1c3s (ali tako nekako), v glavnem tista z domačo frutabelo. Kaj je mišljeno z mlekom v prahu? 1,2 dl mleka, pripravljenega iz prahu? Je v tem primeru lahko navadno mleko?
Ali pa mogoče 1,2 dl samega prahu? Verjetno samega prahu, saj to pravzaprav sploh ni tako veliko, kot se mi je v začetku zdelo? Vseeno bi bila boljša težinska mera, pri teh prašnih zadevah je važno, kako “zračno” jih nasuješ.
LP Mimi
Že kar nekaj časa bo tega, kar sem jih delal in priznam, da se ne spomnim. Skoraj prepričan pa sem, da mleka v prahu nisem dodajal, pa so sadne ploščice vseeno bile zelo dobre. Če pa berem recept pa mi je logično, da gre za 1,2 dl mleka v prahu, ne pa tekočine.
Kar pa se mere tiče pa dvomim, da bi v 1 dl lahko natlačila ali na rahlo nasula bistveno drugačno teža mleka v prahu.
Forum je zaprt za komentiranje.