oves
Hčerki moramo znižati holesterol. Brala sem, da ga dobro znižuje oves. Kako ga pripraviti, da bo otroku okusen in kje ga sploh prodajajo. Ali tudi v navadnih trgovinah? Isto vprašanje za pšenične kalčke. Razen tega, da jih dam na solato, ne poznam drugega načina priprave. Ali ima vsak čaj snov, ki se ji reči katehin?
Oves dobis v (bolje zalozenih) trgovinah na policah s kosmici in podobnim, vendar se bojim, da bo to slo tezje po grlu. No, vsaj meni nekako ni slo.
Za holesterol pa tudi ne pricakujte, da vam ga bo kaksno od zivil cudezno pomagalo znizati. Zal ne gre kar tako – potrebne so res sistemske spremembe v prehranjevalnem in gibalnem rezimu. Vsekakor pa velja razmisliti o uvedbi pitja zelenega (in crnega) caja (katehini so derivati taninov, tako da jih najvec dobis prav v pravem caju) ter pravsnje kolicine nenasicenih mascobnih kislin: poleg olivnega olja predvsem precej MK omega 3 (laneno olje, ribje olje in mastne ribe, kot na primer losos, skusa in tuna). Ze nekajmesecna disciplina LAHKO da spodobne rezultate. Na mojo sreco sicer ne govorim iz lastnih izkusenj, ampak iz sosedovih – mozakar se je zacel res zelo dobro prehranjevati in redno gibati (moral je seveda tudi shujsati). Kar ni videti kot popolnoma nov clovek, pravi tudi, da ima izvide take, da njegov zdravnik kar debelo gleda.
Hocem samo reci, da je to kar “projekt”. Ker imam sama neke druge tezave, za katere sem tudi leta in leta upala, da bo naslednji “oves” pomagal, samo dobrohotno svetujem, da ne polagate upov v ENO zivilo.
pozdravljena,
verjamem ti, da je zelo težko ko je potrebno zniževati holesterol otroku. glej jaz običajno kupim ovsene kosmiče, jih namočim in zamesim v kruh. zdraven pa uporabljam polbelo moko tip 850. oboje je varovalno živilo. v kruh ne dajem nobene maščobe, zamesim jo z navadno vodo – in doma vsi hvalijo kako božanski je
poskusi še tole: speci nekaj palačink potem pa ovsene kosmiče namoči in jih ožemi. dodaj začimbe kot so malo soli, žlička kisle smetane in na sredi palačinke narediš iz te zmesi kupček. palačinko pobereš kot culo in zavežeš s porom (lahko uporabiš tudi prejo) to potem 20 minut speeš še v pečici. dobro je.
nao kot mi je znano za holesterol izogibajte se jac, predvsem rumenjakov, pa tudi čimmanj mesa naj bo na jedilniku. če jo uporabiš uporabi v glavnem pusto govedino in pa zajčje meso (kunec). vključi še v prehrano kakšno repo -po možnosi še surovo. uh spomnim se otroških dni, ko smo v jeseni na njivi kar eno repo spulili, jo olupili in jedli kot jabolko. namesto pomfrita naredi restan krompir: krompir skuhaj v oblicah, olupi in nareži na lističe. Zatem na žlički olja prepraži čebulo in ko je ta lepe rumene barve, stresi nanje krompir, pa še malo goveje juhe zalij – njamiiiiiiiiiii
skoraj bi pozabila: čim manj industrijske hrane kot so konzerve, jogurti, slalme, hrenovke…….instant juhe…..saj so jedi zelo hitro pripravljene, a tiste, ki se kuhajo v loncu po receptih stare mame so bolj zdrave.
verjemi s pravilno prehrano se da to znižati, sicer ne od danes na jutri, vendar se da.
nekaj nasvetov sem natresla kar tko mimogrede.
Forum je zaprt za komentiranje.