Otroški dodatek -> preživnina s strani (starih) staršev???
Pozdravljeni!
Imam va en problem, bo vse skupaj zelo na kratko; mlada starša, oba študenta, zdaj drugi otrok. Sva sporočila na CSD spremembo (en družinski član več, nov dohodek – starševski dodatek), dobila nazaj da mora oče otroka poslati notarsko overjen dogovor o preživnini s svojimi starši (niso ločeni zato nikoli ni bilo nobenega uradnega dogovora o preživnini). Če v roku 15 dni nič ne dobijo, se nadaljuje postopek. Kaj zdaj sledi? Zanima naju, ker za prvega otroka (in otroški dodatek, znižano plačilo vrtca in to kar pripada zanj) ni bilo treba tega nič pošiljati. A zdaj privzamejo kot neko najnižjo mejo za preživnino zanj, ker do zdaj je bil uradno brez tega dohodka – samo da povem, nikoli uveljavljali kakšne socialne, vrtec je bil vedno nekaj za plačat samo ne veliko.
Najlepša hvala za odgovore, če se kdo kaj spozna na to. Nikjer ne piše nič o temu…
Študenta – starša, 30.05.2024 ob 14:30
Pozdravljeni!
Imam va en problem, bo vse skupaj zelo na kratko; mlada starša, oba študenta, zdaj drugi otrok. Sva sporočila na CSD spremembo (en družinski član več, nov dohodek – starševski dodatek), dobila nazaj da mora oče otroka poslati notarsko overjen dogovor o preživnini s svojimi starši (niso ločeni zato nikoli ni bilo nobenega uradnega dogovora o preživnini). Če v roku 15 dni nič ne dobijo, se nadaljuje postopek. Kaj zdaj sledi? Zanima naju, ker za prvega otroka (in otroški dodatek, znižano plačilo vrtca in to kar pripada zanj) ni bilo treba tega nič pošiljati. A zdaj privzamejo kot neko najnižjo mejo za preživnino zanj, ker do zdaj je bil uradno brez tega dohodka – samo da povem, nikoli uveljavljali kakšne socialne, vrtec je bil vedno nekaj za plačat samo ne veliko.
Najlepša hvala za odgovore, če se kdo kaj spozna na to. Nikjer ne piše nič o temu…
Glede na to da je še študent in verjetno mlajši od 26 let, so dolžni starši mu plačevati preživnino, če živi v ločenem gospodinjstvu.
Najboljše da pokličeš in vprašaš.
Ne uveljavljava štipendije, imava nekaj lastnega dohodka (preko studentskega servisa, ampak to mislim da se ne upošteva dokler ne dosežeš minimalne letne plače v enem letu). Karkoli sva našla v zakonodaji, se (v primeru da ni preživnina urejena pri notarju) upošteva, da starši pomagajo “v naravi” – problem je, ker za prvega otroka ni bilo nobene takšne dileme. In “postopek se v primeru neprejema nadaljuje po zakonu”. Tako da zdaj nobenemu ni nič jasno, kaj to sploh pomeni. Kaj če nimaš nič urejenega? Vsepovsod piše le za preživnino s strani “neprisotnega” starša (ponavadi očeta), nikjer pa nič glede tega
mijav mijav, 30.05.2024 ob 14:44
vidva imata sedaj svojo družino in tako svoje gospodinjstvo očitno. Starši pa so očitno dolžni tvojega partnerja še vedno preživljati, torej se v vaš družinski dohodek šteje tudi prispevek njegovih staršev. Kaj pa tebe starši niso dolžni preživljati?
So, saj od obeh starši dajo. Samo urejeno ni pa (notarsko) to nikjer nič; pa dajo najbrž več kot bi bili dolžni po zakonu (vsaj predvidevam). A potem pošljejo tak dopis, da sploh ne veš kaj se dogaja. Samo vprašam, če je imel kdo kakšno podobno izkušnjo oz se spozna na to. Ker pri prvem tega ni bilo… Se šteje, da se sploh kaj dobiva, če ni notarsko nič urejeno (kar ni)?
Študenta – starša, 30.05.2024 ob 14:47
So, saj od obeh starši dajo. Samo urejeno ni pa (notarsko) to nikjer nič; pa dajo najbrž več kot bi bili dolžni po zakonu (vsaj predvidevam). A potem pošljejo tak dopis, da sploh ne veš kaj se dogaja. Samo vprašam, če je imel kdo kakšno podobno izkušnjo oz se spozna na to. Ker pri prvem tega ni bilo… Se šteje, da se sploh kaj dobiva, če ni notarsko nič urejeno (kar ni)?
domnevam, da je tem dopisu tudi pravna podlaga za omenjeni zahtevek?
Anonimmo, 30.05.2024 ob 14:44
Kakšen nesmisel, da mora starš podpirat otroka do 26 leta, ker ta otrok ni samostojen, ne more sam preživeti. Hkrati pa ta isti otrok spotoma naredi že 2 otroka
Za moje pojme je nesmisel da se zahteva kakršnakoli dokazila. Preživimo mi čisto lepo sami, kar dajo stari starši je bolj v obliki igračk, kakšnih počitnic za otroke – predvidevam da je marsikje drugje dosti več od tega (od neplačanega varstva po vrtcu vsak dan, dnevnih kosil za celo družino itd). Mi smo sami v Ljubljani, vsi so kar daleč stran. Največ kar se da je za nova oblačila in kakšen izlet – pa seveda denar za rojstne dneve; skupaj najbrž nanese kar precej vsako leto. Ni pa zdaj da bi dali vsi skupaj 2000€ na mesec, mi pa posedali doma, pavzirali v nedogled in čačkali kur*c. Oba redno delama faks in še zraven prek študenta za vsakdanji kruh…
Študenta – starša, 30.05.2024 ob 15:09
Za moje pojme je nesmisel da se zahteva kakršnakoli dokazila. Preživimo mi čisto lepo sami, kar dajo stari starši je bolj v obliki igračk, kakšnih počitnic za otroke – predvidevam da je marsikje drugje dosti več od tega (od neplačanega varstva po vrtcu vsak dan, dnevnih kosil za celo družino itd). Mi smo sami v Ljubljani, vsi so kar daleč stran. Največ kar se da je za nova oblačila in kakšen izlet – pa seveda denar za rojstne dneve; skupaj najbrž nanese kar precej vsako leto. Ni pa zdaj da bi dali vsi skupaj 2000€ na mesec, mi pa posedali doma, pavzirali v nedogled in čačkali kur*c. Oba redno delama faks in še zraven prek študenta za vsakdanji kruh…
Od cesa zivite? Kako se financirate?
Tu gre predvsem zato, da nekdo, ki dejansko ni v socialni stiski ne molze drzave po dolgem in pocez!
Vidva nekaj zasluzita sama, a ne dovolj za davcno napoved, torej s tem denarjem ne moreta financirat bivanja v Ljubljani in zivljenja 4 clanske druzine.
Ker sta uradno studenta in mlajsa od 26 let, so vaju po zakonu dolzni prezivljati starsi. In vaju ocitno kar dobro financirajo, ce financno prideta skozi.
Zakaj bi vaju potem financirala se sociala?
Forum je zaprt za komentiranje.