Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek otrok noče jesti v vrtcu

otrok noče jesti v vrtcu

Še ne petletni sin je s septembrom vstopil v vrtec. Prvi teden sem bila prisotna, dogovor z vzgojiteljico je bil naj v vrtec prideva za dve uri, po zajtrku in pred kosilom domov. Drugi teden sva počasi prešla na to, da sem ga za eno uro pustila samega, kasneje pa zjutraj pripeljala na zajtrk a ga odpeljala pred kosilom. Potem smo želeli vključiti še kosilo a od takrat popolnoma odklanja hrano. Od 8h ko pride v vrtec pa do 12.30 ko pridem po njega, ne da v usta niti drobtinice. Vzgojiteljica je mnenja, naj ga še nekaj časa pustimo tako, meni je pa prav zaradi tega hudo otroka sploh peljati tja. Sicer mali nič ne komplicira, zjutraj ni nobenega problema vstat, se obleči in iti od doma. Tudi v vrtcu se dokaj dobro loči od mene, ne joka. Steče do okna, mi pomaha in to je to, a v usta ne da nič, samo pije.

Je še kdo s podobnimi izkušnjami? Prosim za kakšne predloge preden se obrnem na vrtčevsko psihologinjo. Hvala!

če je samo 4 ure v vrtcu pa res ni panike. Otrok je navajen drugačnega reda (beri razpuščenosti doma), morda mu hrana ne ugaja tako kot doma. Saj si doma, mu boš že skuhala.

Počakaj, zdaj sprobavate en drugega, kateri ima močnejšo voljo. pa saj te vidi, kako se ti obremenjuješ s tem ali je ali ne je. Pusti ga par dni pri miru s to hrano in niti slučajno mu ne ponudi hrane takoj, ko pride domov.

Sem kje napisala, da sem doma??? Da je otrok razpuščen? Hvala za tak odgovor, res, hvala!!!

Mislim, da je uvajanje potekalo prepočasi. Pri nas so starši z otrokom samo prvi dan, pa so otroci bistveno mlajši od vašega. Drugi dan je starš samo kakšno urico zjutraj z otrokom, otrok sam ostane pri kosilu, proba tudi spati, če ne gre, ga pride starš iskat. Tretji dan pa se ga pusti cel dan, pa so to dvoletniki.

Otrok zagotovo opazi, da ti ga je hudo odpeljati tja, posledično se je njemu težje navaditi na vrtčevsko okolje in hrano. Ko se bo navadil na vrtec, bo tudi jesti tam začel, je menda kar pogost pojav, da na začetku tam odklanjajo hrano, jaz ne bi alarmirala vrtčevske psihologinje zaradi tega.

Dejstvo je, da je otrok “prestar” za novinca v vrtcu. Posledica mora biti in pri vas je odklanjanje hrane. Otrok je pri skoraj petih letih navajen čisto drugega reda (pa kjerkoli je že bil do zdaj). V vrtcu pa je velika skupina, delo in igra potekata drugače, tudi hranjenje. Na žalost je tako.
Starši mislite, da otrokom delate uslugo, ko jih vpisujete v privat varstvo, kjer neka ženska čuva njega ali pa še dva otroka, ….ne, na žalost si delate medvedjo uslugo. Otrok se težje vklopi, ko je starejši. Vaš pač odklanja hrano in s tem sigurno kaže neko stisko.

Mogoče pa to počne, ker se enostavno še ni sprijaznil, da je to to in vas podzavestno izsiljuje, da bi ga izpisali. Zato se strinjam – ne popuščat, ne kazat skrbi in strahu. Obnašajte se, kot da ni nič in lepo nadaljujte z rutino.

No, jaz se ne strinjam, da je otrok prestar. Saj če je otrok starejši, se lahko tudi bolj normalno z njemu pogovarjaš. Jaz sem dala tri otroke “pozno” v vrtec in ni bilo nikoli težav.

za avtorico pa: VSTRAJAJ!! Ni druge! Samo en popustit! Je prekratki čas v vrtcu, da bi ga premamila lakota. Čez čas bo. Lahko pa to kar dolgo traja. Moja načekinja je do prejšnjega tedna vsak dan cel čas tulila kot zmaj. Skoz. Je tudi nič. Pa ni še stara tri. Šele sedaj se počasi umirja – še vedno ne je. Staršem so rekli, edino kar je vstrajati. Sem tudi našo vzgojiteljico, ki je res zlata, vprašala in je tudi ona rekla, vstrajati, druge ni!

Našemu 2,5 letniku sem probala razložiti, da mora jesti, da ga ne bo bolel trebušček in da bo zrasel velik kot oči. Tudi vzgojiteljica ga je motivirala na ta način. Če noče jesti, mu proba sama dati kakšno žličko in v glavnem potem jé. Razmisli, kako bi svojega sina motivirala, da bi jedel. Mogoče mu je nerodno, ne vem. Očitno pa mu je v vrtcu fino. Ne sekiraj se, bo že jedel. Če kakšen dan ne jé, mu mi potem doma damo več na krožnik. Sodeluj z vzgojiteljico, pogovori se z njo. Srečno.

Ok, tiskarski škrat…razumem. Ampak trikrat napisati vStrajati…je pa preveč. Mirjam, daj preberi še enkrat za sabo, preden oddaš. Lepo prosim.

Po prebranem koliko časa ste otroka uvajali v vrtec sem tudi jaz pomislila na to, da je otrok mogoče le nekako preveč navezan na vas oziroma mu je bilo doma lepše in sedaj malo protestira na svoj način. Ker se gre dejansko za 4 urice jaz temu ne bi posvečala prav nobene pozornosti. Tudi doma ga ne bi čakalo njegovo najljubše kosilo ampak isto kot je bilo v vrtcu. Počasi bi to zamikala z izgovorom, da nisem kuhala, ker vem, da ima kosilo v vrtcu in da sigurno ni lačen, ko pa tako dobro kuhajo. Bi kar hitro pogruntal, da je boljše, če v vrtcu poje. Vse to seveda po odkritem pogovoru o tem zakaj hodi v vrtec in zakaj je prav, da v vrtcu poje kar mu dajo. Če ne bi zaleglo pa tudi kakšna urica lakote ne škodi:)))

Naš 5 letnik je tudi letos prvič v vrtcu. Uvajali nismo. Le prve par dni sem bila pozorna na telefon, ker smo bili dogovorjeni z vzgojiteljico, da nas pokliče. Prvi dan v vrtcu ni spal, drugi dan je prosil, če lahko pridem kasneje, ker bi tudi spal. Je bil pa navajen na otroke, skupine in red, ki je potreben v skupinah. Ko ni hodil v vrtec smo ga namenoma vozili na nekaj dejavnosti zaradi take socializacije. Se je pa prve dni dogajalo, da ni pojedel veliko, ker je hrana bistveno drugače pripravljena kot doma. Se pa že lepo navaja in potrudi, da poje toliko, da ni lačen do naslednjega obroka. doma dobi kosilo le na dan, ko vem, da je na jedilniku nekaj česar res ne mara.Ostalo pričakujem, da se naje v vrtcu in on to dobro ve.

Sploh ne vem, zakaj komplicirate, če gre otrok rad v vrtec in je njegov problem edino to, da v tistem času ne je. Ali je zaradi tega začel izgubljati na teži ali pa ima kakšne druge zdravstvene težave? Pustite ga, če bo res lačen, bo sčasoma začel tudi jesti…

Zato, ker ne je od večerje prejšnjega dne. In, ja, otrok ni zdrav. Prav iz tega razloga je šel šele sedaj v vrtec, sicer bi ga dala že prej. Pa še zdaj vprašanje, če bo lahko ostal. Če mu pade imunski sistem toliko, da bo prepogosto zboleval s povišano temperaturo, ga bo treba izpisat. Je dolgotrajno bolan otrok z odločbo.

Zato, ker ne je od večerje prejšnjega dne. In, ja, otrok ni zdrav. Prav iz tega razloga je šel šele sedaj v vrtec, sicer bi ga dala že prej. Pa še zdaj vprašanje, če bo lahko ostal. Če mu pade imunski sistem toliko, da bo prepogosto zboleval s povišano temperaturo, ga bo treba izpisat. Je dolgotrajno bolan otrok z odločbo.[/quote]

Mi verjameš, da bi dobila drugačne odgovore, če bi to napisala že v prvem sporočilu?

V takem primeru bi mu jaz zjutraj pripravila fajn zajtrk in ko pride domov bi jedel kosilo. Vmesne 4 ure pa res ne bo hudega, če ne bo nič pojedel. Naš ima dieto zaradi zdravstvenih težav in tudi ni problem, ko mu jaz tiste dni, ko imajo za malico kaj česar ne sme dam svojo malico zraven. Sicer bi lahko tudi dosegli, da ima dietno prehrano ampak zaenkrat tega nočem in se pač malo znajdemo. Mogoče se skušaj pogovoriti z vzgojiteljico, če bi tako šlo. Da mu dajo vmes kaj od sadja, ki ga ima rad ali kaj podobnega.

Zjutraj naj je doma, kosilo mu pa (recimo) enkrat naroči, naj danes nujno poje, ker bosta potem nekam šla, pa lačen ne bo zmogel. Ali bodi ob obredu z njim, če se v vrtcu strinjajo. Če boš videla, da gre za trmo, neke vrste izsiljevanje, potem mu je treba pač strogo povedat, da je jest, vsaj malo, treba. Vsekakor boš morala najprej najti vzrok

Zato, ker ne je od večerje prejšnjega dne. In, ja, otrok ni zdrav. Prav iz tega razloga je šel šele sedaj v vrtec, sicer bi ga dala že prej. Pa še zdaj vprašanje, če bo lahko ostal. Če mu pade imunski sistem toliko, da bo prepogosto zboleval s povišano temperaturo, ga bo treba izpisat. Je dolgotrajno bolan otrok z odločbo.[/quote]

Mislim, ene ste pa res, no…da ne rečem kaj. A je bilo to tako težko napisati že v uvodnem postu? Ker, če je otrok bolan, je pa to čisto druga pesem. Torej krepek zajtrk, v vrtvu se pogovori o prilagojeni prehrani…če ni možno, mu dat za sabo nek prigrizek in potem domov na kosilo.

Se opravičujem a namerno nisem hotela napisati, ker sin sicer s prehrano nima težav, pravzaprav je celo gurman. Razen nekatere zelenjave, ki mu jo moram skriti, je več ali manj vse. Želela sem “slišati” nasvete, kako odreagirati na tako neješčnost, ker ni finta v tem, da noče, ker mu ni všeč ampak zato, ker se je on enostavno tako odločil in to pove že doma preden hrano sploh vidi. No, sem dobila nasvet, da skušam to kar se da ignorirat pa bomo videli, če bo kaj učinkovalo.

moj je bil star 3 leta in se je na isti način odzval. to je bil njegov način protesta – ne bom jedel. ker v bistvu je bila to edina stvar, o kateri je lahko sam odločal in imel nadzor nad tem (kar se tiče obiskovanja vrtca) in skozi ta kanal je pokazal svoje upiranje – da noče v vrtec.

ko sem mu dala vedeti, da bo treba v vrtec v vsakem primeru, če je ali ne in potem sploh nismo dajali nobene pozornosti na to, če je jedel ali ne – je nehal in začel normalno jesti.

nobeden mu ni težil zaradi hrane (niti jaz, niti vzgojitelji) – pač – če si lačen, jej, če ne, pa nič hudega. jaz ga nisem spraševala: si jedel? kaj ste jedli? koliko si pojedel? nič. kot da tega ni. nobenih pogajanj, nagrad, kazni, ničesar.

ko je ugotovil, da ta njegov tihi upor nima nobenih rezultatov, je začel jesti v vrtcu in zdaj zelo rad je.

seveda pa je ob tem “ignoriranju hranjenja” potrebna čustvena podopora v vseh drugih aspektih – veliko pogovarjanja, veliko izkazovanja ljubezni. otrok preživlja čustveno stisko, skozi katero mora iti in ga bo naredila močnejšega ter je pomemben del njegovega odraščanja.

Potem naj pa lačen bo scrkljanec.

Moj 2 letni sedaj tudi skoraj nic ne jé. Ko prideva domov pa golta hrano. Je pa nasploh že ful neješč otrok. In me skrbi ter se jokam ker se mi zasmili. ?

Odgovor na objavo uporabnika
Punci, 09.09.2021 ob 06:45

Moj 2 letni sedaj tudi skoraj nic ne jé. Ko prideva domov pa golta hrano. Je pa nasploh že ful neješč otrok. In me skrbi ter se jokam ker se mi zasmili. ?

Vrtci imajo svoj režim – tako kot ti ne bi mogla kar “sprejeti” tradicionalnega angleškega ali japonskega zajtrka, tako tudi otrok ne more. Verjetno se prisili jesti malico (ker ni lačen), potem pa je za kosilo lačen. Če je kakšna čudna hrana pa še dodatno. Mentaliteta vrtčevske prehrane je npr. Doma ob 6h malo zajtrka, ob 9h malo malice, ob 12h malo kosila, ob 15h malo kosila2, ob 18h malo večerje – temu primerne tudi porcije. Če pa mu kaj ni všeč pa se verjetno ne sili.

Ja domov pride lačen, ker je sistem namerno takšen, da otroci postanejo lačni istočasno. Razume se, da ena vzgojiteljica s 16 otročki ne more vsakega na 5min spraševati ali bi jedel in kaj tako kot npr. Mamica ali babica.

Če ti je hudo/te skrbi ker je tako lačen, ko prideš ponj (ko imajo ostali kosilo v vrtcu), nesi s seboj eno mini malico npr. Par piškotov ali sendvič, da poje že v avtu in bo lažje zdržal do vašega kosila/večerje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close