Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek otekle noge in napihnjenost

otekle noge in napihnjenost

Čeprav ne spada sem kljub vsemu tole vprašanje…Zatekajo mi noge. Tudi zjutraj ni stanje nič boljše kot zvečer (čeprav naj bi čez noč izplahnelo). Tudi tablete za odvajanje vode nimajo zadostnega učinka; ali pa, pa je morda težava drugje). Urin v redu, krvne slike še ni..Sicer pa je prisotna napihnjenost, še zlasti trebuha. Brrrrrr…Prosim, če lahko komentirate iz vaših izkušenj. Pa vreme ni razlog, ker to traja že skoraj pol leta:((
Lep dan kje v senčki vam želim:))

Ledvice so lahko vzrok.

Določene tablete za znižanje pritiska imajo stranski učinek, zatekanje nog oz. gležnjev.

Drugače pa zatekanje povzroča tudi preveč sedenja. In slana hrana.

lp, ela s

Nič nisi napisala, koliko si stara, kakšna zdravila jemlješ, morda kontracepcijo, si v letih, ko te pestijo predmenopauzne težave…
lp

V meni že dve leti, starost 52. Torej nobene kontracepcije več:)) Tudi prej ne. Zdravil nobenih, razen sedaj za odvajanje vode po potrebi…kljub temu še vedno polno vode okrog gležnjev, ko pritisnem not s prstom ostane luknja:(( In res tudi pri meni v pol leta 8kg+ :((( Sedaj čakam na izvid glede ščitnice..Ekg je bil pred tednom dni ok, urin tudi ok…Sem začela manj solit, več pit, več zelenjave; NIČ od tega…Trebuh kot nosečka:((

Meni pomaga rekracija – vožnja s kolesom ali tek, zraven dovolj tekočine – ni sledu o napihnjenosti. Pa sem tudi jaz mislial, da gre za bolezen.

Meni so lani jeseni gležnji zatekli iz ljubega miru. Tudi ponoči niso uplahnili, so bili boleči, potem so se mi na nogah naredile kar ene bulice, zvečer sem dobila še vročino. Šla sem k zdravniku, naredili smo urinske in krvne teste in nič. Dal mi je tablete za odvajanje vode, kar tudi ni pomagalo. Potem pa sem šla na limfno drenažo (10 x) in stanje se je izboljšalo. Od takrat nisem več imela težav.

Prva beseda ti pove vse…mena…poglej malo znake za estrogensko dominanco, to je stanje, ko ti progesteron upade in je estrogena preveč. Če nimaš drugih težav zaradi mene, potem se najprej izogibaj hrane, ki povišuje raven estrogena bela moka, sladkor, soja,..lahko tudi poskusiš z mazanjem z progesteronsko kremo, ki jo prodajajo v Sanolaborju ali jo naročiš pri podjetju Holistic. Jaz sem jo uporabila in je pomagalo, pa sem mlajša od tebe in imam te težave. Če pa niočeš delat stvari na pamet, naredi hormonski test, v laboratorijih stane okrog 30eurov in boš videla, če je to to. Škoda jemat zdravila za odvajanje, ki ti v tem primeru ne pomagajo, škodijo pa ledvicam.
vse dobro ti želim

Lepa hvala za prijazen odgovor.
Bom šla na ta test, ker drugih težav z meno praktično (hb) nimam. Razen občasnih “valung”:))
Tudi tebi vse dobro.

testiraj estradiol in progesteron, to je dovolj. Pa še ta informacija, ki mi jo je moja ginekologinja dr. Saibina Senčar, ki se tudi ukvarja z zdravljenjem teh težav povedala: kadar je estrogena preveč tudi ščitnica deluje premalo. A največkrat se zgodi, da najprej pregledajo ščitnico, nam dodelijo zdravila in samo zdravijo posledice, pravega vzroka pa ne odpravijo…in potem se pojavljajo vedno nove težave…depresija..pa predpišejo antidepresive…otekanje…zdravila za odvajanje vode…nespečnost…zdravila za spanje…povišan holesterol…zdravila za holesterol….a point je v estrogenu. Poglej malo na forum bioidentični hormoni, kjer ta krasna zdravnica svetuje.
lep dan iz sončnega Portoroža

Ma ne vem če bi bila za tole zatekanje kriva mena. Sama sem že par let iz nje – po operaciji se je pač prej začelo, stara 56 let. Pa mi glih tako zatekajo noge in se čudim. Res da zaradi dela veliko sedim, imam vedno “pručko” da mi vsaj noge dol ne visijo – da še bolj ne zateka. Ampak n oge so po dolgem sedenju – druge ni – delo je tako – kot hlodi. Jemljem tablete za pritisk – morda je pa to to mogoče. Zdaj prvič to slišim. Sicer so mi že prej ko nisem tega delala zatekale, ampak toliko pa ne. Zanimivo da po službi hodim, da malo razmigam telo – ampak noge uplahnejo samo ponoči. Veliko vode, malo soli – kaj je za narediti!?

Sem tvoj letnik. Pred dvema letoma me je ujela mena, veliko težav, valunge, povečana teža, napihnjen trebuh, otekle noge v vročini itd. Danes sem kot prerojena, nobenih težav nimam več. Po nasvetu dr. Toljan sem spremenila prehrano – nič bele moke, veliko zelenjave, sadja, oreščke, sojo, itd. – jemo samo zdravo hrano. In kot za šalo mi gre teža dol. Trebuh je raven kot že več let ne, noge pa mi v tej vročini niti malo ne otekajo. Na otečene noge sem se spomnila šele zdaj, ob branju tvojega posta. Hormone si lahko testiraš, tudi jaz sem jih, samo ne vidim nobene koristi od tega. Ko smo v meni se nivo progesterona in estrogena zniža in tu ni kaj spremeniti. Navaditi se je treba, da se staramo. S časom znižana raven hormonov ženske ne moti več.
Pa lep pozdrav in srečno.

Ste pomislili na srčno popuščanje?

Če jemljete diuretike (za odvajanje vode) in potem pijete velike količine vode, ne bo nekega efekta. Ob diuretikih je obenem tudi nujno zmanjšati vnos tekočin (pijače, juhe, jogurt, sadje..). Edemi nastanejo na stopalih, gležnjih, podkolena, lahko tudi na bokih, trebuhu, kar navajate, hrbtišče rok, oteženo dihanje – ne pri vseh na istih mestih. Nivoo tekočin v telesu boste najbolj dobro nadzorovali, če se vsak dan tehtate v istih pogojih, npr zjutraj z izpraznjenim mehurjem in črevesjem ter seveda na tešče. Spremembe mase npr. 2 kg v treh dneh so skoraj gotovo rezultat izgube/pridobitve vode v telesu. Dobro bi bilo sol tudi ukiniti in začiniti z zelišči, vse s predpostavko, da gre za srčno popuščanje.

Velike količine tekočine niso vedno zdravilne, so lahko tudi zelo škodljive pri določenih stanjih! Vodo boste izločili tudi, če poskusite z dieto z zelo malo ali skoraj nič ogljikovih hidratov (zelenjava, beljakovine, lahko tudi mastne stvari, ampak nič hidratov). To bi se moralo drastično poznati že v treh, štirih dneh.

Mislim, da potrebujete posvet z zdravnikom glede razloga za jemanje diuretika in tudi zaradi razmisleka, da vas pošlje k kardiologu. Ker sedaj jemljete diuretik vzporedno s škodljivim obilnim pitjem vode, menim, da obvezno potrebujete zdravstvenovzgojne inštrukcije o diuretikih in tekočinski bilanci (diplomirana medicinska sestra v referenčni ambulanti, če jo vaš zdranik ima), ker ta zdravila dolgoročno niso najboljša izbira. Sploh pa: kako, da imate diuretik sploh predpisan, kar tako, brez neke podlage v diagnozi?

znaki, ki jih opisujete lahko pomenijo, da imate limfedem. Zadeva je lahko dedna (imela mama, babica…) ali pridobljena (operacije, poškodbe, okužbe…), jamica, ki ne izgine je tipičen znak za to.

Odgovor na objavo uporabnika
skrbi me, 20.06.2012 ob 10:03

Čeprav ne spada sem kljub vsemu tole vprašanje…Zatekajo mi noge. Tudi zjutraj ni stanje nič boljše kot zvečer (čeprav naj bi čez noč izplahnelo). Tudi tablete za odvajanje vode nimajo zadostnega učinka; ali pa, pa je morda težava drugje). Urin v redu, krvne slike še ni..Sicer pa je prisotna napihnjenost, še zlasti trebuha. Brrrrrr…Prosim, če lahko komentirate iz vaših izkušenj. Pa vreme ni razlog, ker to traja že skoraj pol leta:((
Lep dan kje v senčki vam želim:))

Živjo,Z včeraj na danes sem opazila drastično otečenost v predelu gležnjev…

Nič mi ni jasno,sicer vitka zdrava.

Prosim za kakršnekoli izkušnje

Zahtevajte pregled srca. Zatekanje, napihnjenost, zgaga, potenje tudi ko ni vroče….to so vsi znaki srčnega infarkta, ki je v več kot pol primerih pri ženskah nezaznan (tihi infark mu rečejo).

Tudi meni popoldne zatečejo noge, sicer sem zdrava. Tale vročina mi škodi. Jeseni, pozimi in spomladi nimam težav.

Aja – jemljem Detralex 3×2 tbl na dan.

srce210, 24.07.2022 ob 16:36

Zahtevajte pregled srca. Zatekanje, napihnjenost, zgaga, potenje tudi ko ni vroče….to so vsi znaki srčnega infarkta, ki je v več kot pol primerih pri ženskah nezaznan (tihi infark mu rečejo).

Ni samo srce, hormoni in krcne zile so najpogostejsi vzrok otekanja in napihnjenosti.

Nosim kompresijske, jemljem Detralex, mazem noge, hladim, pazim kaj jem, pijem veliko, tudi caje za odvajanje vode, ce kaj pomaga ali ne, ne vem, natecem brez vsakega razloga, drzi par dni, potem pa mine in cez ene 2 tedna spet isto.

Kar zadeva zdravnika, pravi da so krcne zile in me nima namena posiljat na se kaksne dodatne preiskave.

Ali dovolj migaš? Sprehod, vsak dan pol ure na primer?

Ime ali vzdevek, 24.07.2022 ob 17:16

Aja – jemljem Detralex 3×2 tbl na dan.

Ti ta Detralex 3x po 2tbl kaj pomaga?

Jemljem po eno zjutraj in eno zvecer, ne vem, ce pomaga, otekam se vedno, sploh zdaj ko je cez 30 stopinj, mogoce bi brez Detralexa otekala bolj, mogoce pa enako.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close