Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ostanki- kaj z njimi?

ostanki- kaj z njimi?

Doma veliko pečem razne slaščice, sadne rezine, sadne rolade … in potem mi ostanejo odrezki. Kaj bi lahko iz teh ‘ostankov’ (bisvitno testo, razni sadni nadevi, sadne kreme) naredila, da bi jih uporabila. A imate kakšen recept?

SIcer nimam ideje kaj naredit. Ampak a se ne delajo iz nekih ostankov jezki oz. bombice? No, ce ve kdo kako se naredijo, se priporocam 🙂

Kaj pa čebelji pik? Ta je narejen iz ostankov tort in podobnega….

pa tudi razne rumove kroglice, bombice s čokolado, punč kot pri čebeljem piku (zelo dobro!), in pa tiste velike kroglice, ki jih prodajajo v slaščičarnah in so v bistvu iz ostankov biskvitov, krem, marmelade, ter nekaj tekočine – mleko, rum,…), da poveže vse skupaj (ne vem točno kako se jim reče, mogoče so celo zamorčki?)

LP

Zala…a niso to bombice? Tale krogle povaljane v kokos ali cokoladne mrvice?

Ja, večina jim pravi kar bombice, pri nas tudi ježki. Iz ostankov so daleč najboljši.

Marija, če veliko pečeš, se boš s temi bombicami sama dobro znašla, drugače lahko napišem kaj več, povej. Prav pridejo tudi v nadev za punč torto.

In še majhen namig: ponavadi niso vsi ostanki naenkrat, saj enkrat pečeš eno, drugič drugo. Odrezke (s kremo in/ali sadjem vred) lahko spraviš v vrečko in v zamrzovalnik, naslednjič samo dodajaš. Ko želiš narediti bombice, malo prej vzameš ven in zmešaš še s čim, kar poveže.

Jaz ponavadi delam obratno, spečem biskvit, naredim bombice (oz. manjše kroglice) in jih nekaj zamrznem. Iz odmrznjenih ostankov jih morate seveda pojesti v kratekm. Pa saj ni problem, ali ne?

LP Mimi

Lepo prosim, če lahko kaj več poveš o teh bombicah. Hvala.

Enkrat sem že napisala, tako ponavljam. S temi bombicami je tako, da so v slaščičarni ali pekarni vedno boljše kot doma. Namreč noter lahko zamešajo ostanke raznih tort, različnih krem ipd., vse skupaj fino napojijo s sokom ali odišavljenim mlekom, pa pridejo sočne, s sledovi raznih okusov…

Jaz jih kljub temu delam tudi doma, iz zdrobljenih piškotov in masla mi pridejo preveč trde, zato raje kar sama spečem biskvit (še ceneje je), po možnosti še kakšen dan prej, da se malo posuši. Biskvit naredim kar po receptu, četudi bi bil zame kot običajni biskvit presladek in premasten, vendar za bombice potem ne dodajam več maščobe, sladkorja pa tudi ne dosti.
Osnovni univerzalni recept: 4 jajca, 25 dag sladkorja (v receptu je sicer celo 30 dag), 35 dag moke, 1 pecilni, 2 dl mleka, 1,5 dl olja.
Za velik pekač od pečice naredim iz 6 jajc, ravno za cel pekač naraste, biskvit se lepo razdrobi.

V večjo skledo razdrobim biskvit, dodam: lahko čokolado v prahu (kar kakšnih 20 dag), lahko Benko, lahko kokosovo moko (tudi celo vrečko). Včasih sem dodala še mlete orehe, stvar okusa. Mlete kakšne druge oreške. Fino pride tudi dodana marmelada, mimogrede porabiš tisto, ki je nihče več ne mara. Kuhan puding lepo poveze.

Potem vse skupaj zalijem z veliko toplega mleka, pripravi kar ½ litra (za biskvit iz 6 jajc tudi ¾ litra, odvisno od dodatkov). Mleko lahko odišaviš z rumom ali s čim drugim. Namesto mleka lahko seveda tudi sadni sok, razredčen sirup. S sokom pridejo bolj sveze, socne, z mlekom so bolj cokoladne. Zmešaš, poskusiš, zmešaš… Za svezino lahko tudi tistim z mlekom dodas sok sveze stisnjene pomarance, zaradi mleka ne moti, doda pa svezino. Masa se lepo oblikuje, v bombice, ježke… Če dodajaš maslo ali druge “težke” sestavine, delaj manjše kroglice, če je bolj ali manj samo s sokom napojen biskvit, so lahko večje. Povaljaš jih v kokosovi moki, čokoladnih mrvicah, mletih orehih ali v ničemer, potopiš v stopljeno čokolado, vse je dobro. Isti dan okus in struktura še ne prideta do izraza. Naslednji dan so bombice še nekoliko bolj kompaktne in precej bolj okusne. Če želiš bolj kompaktne, v maso dodaš nekaj stopljenega masla, naslednji dan se utrdi.

Nekaj jih obvezno takoj naložim v papirčke, v banjice od sladoleda in v zamrzovalnik. Potem pa presenečenje enkrat vmes, ko se na mizo pričara samo nekaj bombic, ne cela skleda…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close