osrednja Azija – informacije
Vse tiste, ki ste že bili (pred kratkim) v ex-sovjetskih srednjeazijskih republikah, bi zaprosil za nekaj informacij…
– za Kirgizistan Slovenci ne potrebujemo vize, za Uzbekistan, Tadžikistan in Turkmenistan pa se jo da urediti na ambasadah na Dunaju. Zanima me, ali potrebujem tudi garantna pisma (letter of invitation)? Po nekaterih informacijah za pridobitev uzbekistanske in tadžikistanske vize garantno pismo naj ne bi bilo več potrebno (za državljane EU?)???
– ali je mogoče po Turkmenistanu potovati čisto po svoje ali moraš obvezno potovati v režiji njihovih agencij, torej s spremstvom?
– ceste, prevozi? Kako je s cesto Taškent-Biškek, ali je normalno prevozna – ozemlje med UZ in TDŽ naj bi bilo polno minskih polj? Najzanesljivejši in najhitrejši javni prevoz so (kot povsod po bivši SZ) verjetno maršrutke, ali? Kaj pa vlaki, predvsem nočni za premagovanje daljših razdalj?
– koliko ogleda vredna so glavna mesta (predvsem Biškek in Dušanbe)?
Za vse morebitne informacije bi bil zelo hvaležen. 🙂
Pozdravljen,
Vize:
Kirgizistan: za en mesec ne potrebujes vize, je pa res, da se moras registrirat na OVIR uradu v roku petih dni po vstopu v drzavo.
Turkmenistan: Vizo (transportno) lahko dobis za pet (oz. deset dni ce si z biciklom oz. se zlazes da kolesaris) in ti omogoca bolj ali manj neovirano potovanje po drzavi. Ce hoces ostati dlje (beri 30 dni) je edina moznost ta da si bukiras turo prek kake agencije, kar pa te bo drago stalo. Na vizo cakas 7-10 dni (vsaj na ambasadi v Teheranu). Ce bos dobil 10 dnevno vizo se moras vseeno registrirati v Asghabatu najkasneje v petih dneh po vstopu v drzavo.
Uzbekistan: Potrebujes LOI (povabilno pismo), ki si ga lahka zrihtas preko neta. Preverjeno najcenejsi (in najzaneslivejsi) so Stan Tours, ki imajo sedez v Kazahstanu. (www.stantours.com). Ko zaprosis za LOI moras povedati tudi ime ambasade oz konzulata, kjer mislis zaprosit za vizo.
Taskjikistan: v primeru, da bos za vizo zaprosil v Bishkeku (Kirgizistan) ne potrebujes povabilnega pisma in jo dobis v 5-tih dneh.
Kar se tice minskih polj med Uz-Kir pa naj te nic ne skrbi…verjemi da te tudi blizu ne bodo pustili…
Kar se viz tice je najceneje ce si jih rihtas na poti, seveda ce ne mislis vmes leteti.
Cesta Taskent-Biskek? Kako je s to cesto ne vem…ker je bil 4 mesece nazaj tisti mejni prehod zaprt za turiste. V tem primeru je najlazje, da gres preko Almatya (Kazahstan) v Bishkek. Katero pot si bos izbral je precej odvisno od tega ali mislis iti tudi v Fergano (Uzbekistan) ali ne. Vsekakor se ti splaca iti tja. Predvsem pazi na to da se ti ne bo treba peljati 2X po cesti Bishkek-Osh.
Vizo za Kazahstan (transportno, veljavna 5 dni) dobis v Tashkentu v enem dnevu. Za enomescno vizo potrebujes LOI.
Mejni prehodi med Uzbekistanom in Tajikistanom so precej nezanesljivi…enkrat so odprti, drugic zaprti (za turiste) nihce ticno ne ve zakaj. Meja med Kirgizistanom in Tajikistanom pa je ok in ne bi smel imeti tezav.
Edini problem Tajikistana je v tem, da ko si enkrat tam imas le dve moznosti…ali gres nazaj v Kirgizistan ali pa naprej v Afganistan. Mejni prehod s Kitajsko zaenkrat se ni odprt, bo pa kmalu. Ce mislis iti v Afganistan si vizo zrihtaj v Bishkeku. Ne potrebujes LOI.
Ce ti lako se kako pomagam….
Lp, Miha
Miha, najlepša ti dala! 🙂
Nekako sem planiral prileteti v Biškek, potem pa še malo Tadžikistana in veliko Uzbekistana (in leteti iz Taškenta proti Istanbulu oz. Ljubljani/Zagrebu). Ampak če te prav razumem, se iz Tadžikistana v Uzbekistan bolj težko pride… Hm, a je potem moj načrt sploh izvedljiv, morda tvoj nasvet itinerarja, kako bi bilo najbolj pametno potovati? V bistvu me najbolj zanima Uzbekistan, ampak če bom že tam, bi skočil tudi še v kakšno drugo srednjeazijsko državo. Kaj se lažje izpusti, Tadžikistan ali Kirgizistan?
Vize bi si zrihtal že prej na Dunaju (zato tudi vprašanje o povabilnih pismih), tudi Stantours sem že prej gledal (tudi meni so se zdeli najbolj zanesljivi, tudi glede na to, da je lastnik agencije Nemec :-), pa se mi je zdelo, da ti zrihtajo LOI samo v kompletu z njihovim aranžmajem. Očitno ni tako in se da dobiti samo povabilo?
Kazahstan in Turkmenistan pa bi si najraje pustil za kdaj drugič, glede na to, da sem časovno omejen na svoj dopust (največ mesec dni)…
lp,
http://www.domovoj.com
Ojla,
Iz Uzbekistana v Tajikistan se sicer da priti (ne po uradni poti) in bos verjetno moral pokazati malce interesa obmejnim policistom…v najslabsem primeru lahko naletis na postenjakarje…
Glede na to, da imas le en mesec casa bi ti svetoval, da izpustis Tajikistan, predvsem zaradi tega, ker je najzanimivejsi del ravno Pamir, ki slovi po tem, da je zelo tezko dostopen, in se ti lahka zgodi da bos obtical v kaki vasici…za nedolocen cas.
Probaj si zrihtati let v Taskent in povratek iz Biskeka (ali obratno). Ce letis v Taskent gres lahko prvo dol proti Khivi, potem pa nazaj skozi fergano v Kirgistan. Zame je najlepsi del Kir. obmocje okoli Jalabada predvsem vasica Arslanbob.
Lastnik stantursa (David) je fejst fant in ti lahko veliko pomaga…kar se najnovejsih info. tice ti svetujem da se obrnes kar nanj…in seveda ti zrihta LOI brez kakersnih koli obveznosti.
Lp, Miha
Forum je zaprt za komentiranje.