Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo osnovno vprašanje BS za AJPES pri S.P.

osnovno vprašanje BS za AJPES pri S.P.

Pozdravljeni,

se opravičujem za čisto osnovno vprašanje ampak tole enostavno knjigovodstvo mi dela preglavice…

Podjetje je bilo odprto konec leta 2009, in da poenostavim recimo, da je bil prejet en račun za 200€, ki je bil takoj plačan z gotovino iz gospodinjstva. Nobenih prihodkov ali drugih stroškov. Če torej iz tega poizkušam narediti izkaz uspeha, potem imam naprimer 200€ str.materiala, ter izgubo v tej višini. Kako se pa zaključi BS? Imam torej 200€ izgube, in ker je izguba negativna postavka, ne knjižim na pasivo, ampak gre ta izguba na aktivni strani na terjatve do podjetnika v višini 200eur???, kje se pa to pokaže na pasivi? Ker imam obveznost do podjetnika, gre potem to na postavko kapitala??? Mislim, sedaj tole premišljujem, sigurno je kakšna logična razlaga…

In še eno, mogoče čisto nelogično, ampak stanja na TRR sp ne knjiži bilanco za AJPES, ali pač?, ker prosto razpolaga z denarjem….

Sem čisto zmedena okrog tega….pa sem kot študentka pripravljala bilance, seveda po sistemu dvostavnega in nikoli za sp….in me je tole kar malo zmedlo…Očitno bo treba stopit do kakšne računovodje, da mi tole sestavi, čeprav imam dejansko samo tri postavke za leto 2009, in kot sem rekla nobenega prihodka….mi je kar malo kriza dat nekomu 100€ za razjasnitev tega…ampak če ne bo šlo drugače…sedajle se res počutim kot totalen bedak ko premišljujem in nimam pojma :(((

RES HVALA VSEM ZA POMOČ PRI RAZLAGI…

ta strošek , ki ti je nastal daj na 190-kratkoročno odloženi stroški (to aktiviraš v 2010), v 2009 se pa izogneš bilanci uspeha, samo stanje se ti spremeni.

lp.Anja

Če je plačilo računa za 200€ tudi strošek leta 2009 (po vsebini), potem vam predstavlja strošek v izkazu poslovnega izida in na koncu je to negativni poslovni izid. Negativni poslovni izid je postavka bilance stanja (200) in ker imate pred tem izkazano tudi obveznost do gospodinjstva, je končni rezultat podjetnikovega kapitala NIČ. Imate izkaz poslovnega izida s prej navedenimi postavkami in bilanco stanja v kateri nimate nobenih podatkov (ker so vse postavke NIČ)
Kolikor pa omenjeni znesek ni strošek obdobja 2009, pa naredite tako kot je predlagala ranja.

virineja najlepša hvala! Ja, popolnoma logično, meni pa kar ni kapnilo…..

Še enkrat najlepša hvala!!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close