Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek oslovski kašelj

oslovski kašelj

A kdo ve, kakšni so simptomi za oslovski kašelj? Forum pediatrije ne dela.

Hvala. Upam, da bo katera kaj vedela.

Ne gede na delovanje posameznih forumov, je to izjemno težko najti:
http://lmgtfy.com/?q=oslovski+ka{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1elj+znaki

Upam, da si ena tistih kur, ki mulca ni cepila!

Otrok je bil cepljen. Skrbi me, zakaj ponoči tako kašlja, se celo davi. Podnevi zakašlja sem pa tja kdaj.

Meni je pediatrinja najnih štirih otrok povedala, da zelo veliko OŠ otrok enkrat tekom šolanja preboli oslovski kašelj, pa so vsi pocepljeni. Moji prvi trije otroci so tudi po programu cepljeni, pa je en fant kljub temu dobil mumps, hči pa rdečke in kar nekaj pnevmokoknih okužb, čeprav je bila cepljena. Tako, da se ne zanašajte preveč na cepljenja.

Verjetno ti je povedala tudi to, da zaščita, pridobljena s cepljenjem, upade po 5-6 letih po zadnjem cepljenju. Zato je bilo uvedeno ponovno cepljenje proti oslovskemu kašlju v tretjem razredu osnovne šole.
Mumps: zaščita s cepljenjem je več kot 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Vnetje obušesne slinavke je lahko bakterijsko, virusno in ni vedno virus epidemskega parotitisa (torej tisti mumps, proti kateremu cepimo) krivec za parotitis (laično kar povprek imenovan mumps).
Rdečk v Sloveniji ni od leta 2004, ko je bi prijavljen zadnji primer:
http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=165&pi=5&_5_id=949&_5_PageIndex=3&_5_groupId=298&_5_newsCategory=&_5_action=ShowNewsFull&pl=165-5.0.
Proti pnevbmokoknim okužbam je v cepivu zajetih 7 (s cepivom Prevenar7), 10 (s cepivom Synflorix) in 13 (s cepivom Prevenar13) sevov pnevmokokov, ostalih 200 pač ni zajetih. V cepivu so torej zajeti le najpogostejši invazivni sevi. Za drugimi seveda povsem ločino lahko obolimo.
Cepljenje je potrebno in rešuje življenja.

Oslovski kašelj dobil moj sin kot dojenček, ravno malo pred cepljenjem. Ne vprašaj kako je bilo hudo, in šele po enem mesecu pediatrinja napisala napotnico za bolnico, kjer sva potem bila oba kar dva tedna. Tudi jaz sem se nalezla oslovskega kašlja od njega(v mladosti tudi cepljena), ponoči sem budila s svojih suhim kašljem celo bolnišnico. In kar je najhuje, tudi hčerka se ga je nalezla, čeprav je bila cepljena, vendar je bil pri njej v milejši obliki. Tako da smo bili vsa družina na tabletah, antibiotikih, saj se več ne spomnim točno kaj so nam vse predpisali…

Kašelj ponoči je bil pri nas laringitis.

Jaz ne vem, kakšne so evidence IVZ, ampak moja hči je lani jeseni prebolela rdečke. Pa je bila tudi vedno proti vsem po programu cepljena. Nisem vedela, da smo taka svetla izjema. Fasala pa verjetno na eni otroški prireditvi, kjer je bilo morje otrok, tako, da dvomim, da smo bili edini srečkoti, ki smo takrat rdečke fasali, sice rne vem, od koga bi jih… Same od sebe se pa verjetno tudi ne pojavijo, a ne? Skratka, nekaj so evidence, drugo je pa resničnost. Saj tudi skoraj nimamo prijavljenih stranskih učinkov po raznih cepivih. Jasno, če pa jih zdravniki ne sporočajo naprej. Poznam tri trajne stranske učinke po cepivih, ki tudi niso bili nikoli prijavljeni. Zakaj? Po mojem zato, da se javnost slepi, da so cepiva zveličavno koristna in seveda brez stranskih učinkov. Daj no. Komu drugemu to razlagaj.

Vsak rdeč izpuščaj NISO rdečke. To so le s krvnimi izvidi (določanje svežih protiteles na rdečćke, torej IgM) potrjene. Ne mi s takimi, no!!!

Tudi pri nas. “Lajajoč” kašelj.
Pomagaš lahko tako, da nekoliko dvigneš vzglavje – pod jogi podloži zvito deko ali kaj podobnega – tako sluz otroka ne bo dražila ponoči.
Ko pa že pride do kašlja, pa v kopalnico v paro.

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Sem mamica 3-mesečnika, ki pravkar preboleva oslovski kašelj, zato o tem kar nekaj vem.

Nalezel se je od očeta, ki ga tudi že 3. mesec preboleva, ampak ga žal zdravnik ni prepoznal, kljub mnogim obiskom in opisu tipičnih simptomov. (Če bi vedeli, zakaj gre, bi vso zaevo vzeli bolj resno tudi mi). Otrok, seveda, še ni bil cepljen – sva prenaročena, vendar dvomim, če bo, ker še ni zdrav. Kakšne nočne more smo doživljali, verjetno ni treba posebej poudarjati!

Torej simptomi: 14 dni traja, da izbruhne, tako da je naš dojenček dejansko bil toliko časa nemiren oz. tečen, pa smo mislili, da je razvajen, ker hoče biti ves čas na rokah. Po 2 tednih je začel kašljati – čisto malo, le parkrat na dan in parkrat ponoči … Kratek, suh kašelj. Šla sva k zdravniku, ampak ker otrok ni imel vročine, ni smrkal itd. (le kašelj), nisva dobila nič. Čez nekaj dni je kašelj postal tak, da je na koncu spustil “čuden zvok”, kot bi malo zakričal. Isti večer je dobil napad kašlja, tak, da sem mislila, da je konec – ni dihal, malo pomodrel, kot bi se utapljal. Dežurni naju je napotil v bolnišnico, kjer sva bila v izolaciji in pod nenehnim nadzorom 8 dni. (Ko sva prišla tja, je kašelj trajal 1 teden, torej sva razmeroma hitro začela z antibiotiki, ki jih je dobival 14 dni).

Še nekaj simptomov, ki jih je imel mož:
– davljenje (dobesedno 30 sec ni prišel do zraka),
– bruhanje,
– kasneje je spuščal take zvoke, kot osel …

Pri o.k. je najhuje ponoči!

O. kašelj se prenaša kapljično, dobila ga je tud moja mami, le jaz sem ušla … vsi pa smo, seveda, bili cepljeni – razen otroka, ki še ni bil star 3 mesece.

Žal je tak čas, da je mnogo preghladov, zato te zdravniki ne jemljejo resno, ker mislijo, da si le eden izmed teh. Kri tega ne bo pokazala, potrebno je na odvzem brisa iz nosu! Torej če gre za malo nenavaden kašelj zvok), nič drugih simptomov, če ti pri oz. po kašlju zmanjka zraka (davljenje) – vztrajajte, da greste na odvzem brisa! Antibiotiki sicer ne preprečijo bolezni,ker zdravila za to i, preprečijo pa kužnost (po 5-ih dneh jemanja) oz. napredek bolezni, ki je zelo huda – ampak odrasli to znajo prenesti, za dojenčke je pa smrtno nevarna.

Prvi znak, zakaj sem hčerko peljala k zdravniku je bil, da ni pomagal noben sirup za lajšanje kašlja. Razen da je bil takšen suh kašelj, še ni bilo “oslovskega” riganja zraven, niti bruhanja. Antibiotike je dobila po enem tednu kašljanja. To je bilo pred tremi meseci – še sedaj ni popolnoma okrevala, imamo občasno še inahalacije, kašelj še traja, vendar ni več bruhanja in je mnogo blažji, razen pri telesnem naporu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close