Osja gnezda
Ne morem verjeti da pod tem naslovom ne najdem nič v iskalniku….zgleda da je ta reč tako preprosta za narediti, ampak jaz pojma nimam kakšno testo rabim za osja gnezda, pa koliko skute….. Imam veliko pehtrana na vrtu, pa sem se zamislila osja gnezda, ker se mi zdi da so preprosta za pripravit. Torej: pomoč prosim.
Aha, ti pripravljaš osja gnezda s skuto in pehtranom, Pri nas poznamo varianto z orehi in rozinami.
Ponavadi narediš testo kot za potico (moka, mleko, kvas, sol, jajce), razvaljaš, premažeš z nadevom, zviješ, narežeš na kolobarje za prst debele in jih z rezano stranjo polagaš v pekač. (Precej narazen, ker narastejo). Po vrhu jih lahko tudi pomažeš s stepenim jajcem in pečeš do zlatorumene barve.
Lp, Ela S
ps: po občutku je za 75 dag moke za testo, potrebno vsaj pol kg skute za nadev. Poglej še pod pitulice, tam mislim da je napisano razmerje med moko in skutnim nadevom
Hej!
V moji kuharici je opis “Osja gnezda”; ampak nadev je rozine, orehi, mandeljni, suhe fige. Skutinih ni. Tudi z receptom za pehtranove strukeljce
ti ne morem pomagati, ker je nadev brez skute, samo smetane, pehtran in drobtinice.
Glej, nadev ni tako pomemben, naredis, kar zelis.Testo in oblikovanje naredi
to pecivo tako, da mu recemo gnezda.
V glavnem ti je ze Ela svetovala. Napisem ti se tocne kolicine za testo.
Aha, tu se pise, da narezane kolobarje namocis v stopljenem maslu, da potem lazje odlomimo( kot buhteljne). Lahko pecene in se tople po vrhu namazemo s stopljenim sladkorjem in damo se malo v pecico, da se sladkor posusi ali samo potresemo z njim.
1/2 kg moke, 8 dag surovega masla, 3 rumenajki, 5 dag sladkorja, sol, limonina lupinica, 1/4 l mleka, 3 dag kvasa
Maslo umesamo, da se speni.Dodamo mu rumenjake, sladkor, sol, lupinico, mlacno mleko, malo pogreto moko in vzhajan kvas.Testo stepamo in pregnetemo. Sledi vzhajanje, valjanje, nadev, zavijanje, rezanje. Ponovno vzhajanje gnezd in v pecico.
Lep pozdrav Babi
Hoj!
Tudi pri nas delamo osja gnezda samo z orehi, mislim da celo rozin ni. Lahko le rečem, da so res odlična, vendar damo malo manj masla in jih po 2/3 pečenja polijemo s sladko smetano – recept je zeloo star, mislim da je od moje prabice. Kdorkoli jih je jedel, jih je zelo pohvalil. Če koga zanima, naj pove.
Nuja, sama sem včeraj pekla rožičevo-lešnikove štrukeljce in pa skutine štrukeljce s pehtranom. Zanimivo, da se nekak ne moremo prav odločiti, kateri so nam bolj všeč. Uporabila sem domačo skuto in seveda tudi domač pehtran, spekla pa sem jih manj kot rožičevih…morda je to razlog, da je šlo bolj hitro po njih 🙂 Imamo še ene goste iz okolice Dunaja, in sem jim nesla tja na klopce pod brezami sveže pečeno kvašeno pecivo različnih oblik in nadevov : rogljički, polžki, ladjice, culice, buhteljčki, polnjeni so bili z marmelado, skuta+pehtran, rožiči in lešniki….Bili so še topli od pečenja in takoj so “zapopadli” :)) Višinski zrak očitno res poveča apetit:)))
LP, zala
Ja, saj smo se ravno danes dogovarjali za izdelavo sladoleda tu pri nas, v dolini, kjer je kar voče. Gor na pohorju, ko proti večeru postane kar precej sveže, pa paše še mlačno sveže pecivo iz starega šporherta 😉 Včasih greva z bartom prej še tečt po gozdu in potem domov na dobrote. To ti je užitek in pol! 🙂
LP
Zala, daj prosim napiši še za pehtranove štrukeljce, ali vsaj pod katerim naslovom naj jih iščem v iskalniku.
Jih bom naredila za konec tedna za na morje. Smo se povabili k prijateljem, tako da jih moram s čim razvajati. Saj veš kako se nikomur na morju v tej vročini ne da kuhati, tako da v senčki s pivcem in štrukeljcem v roki….hmmmm
Lp
Sem že tu 🙂
OSJA GNEZDA ali MASLENA RULADA
50 dag moke
2 dcl mleka
3 rumenjaki
2-3dag kvasa
1 žlica masla
1 žlica sladkorja
To skupja s pripravljenim in vzhajanim kvasom zgneteš in nato puistiš s prtičem pokrito, da malo vzhaja. (za kvas posebej vzameš mleko in ščepec sladkorja, nekaj žlic moke pa odvzameš kar od skupne količine)
Med vzhajanjem testa naredimo nadev:
25 dag masla
20 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
To miksamo, dokler se sladkor ne raztopi, masa pa postane svetlješa in naraste (“20 minut” piše v tem starem zvezku)
– srednje fino melti orehi (koščke se nja še malo čuti na ugriz)
– 1-2 lončka oz. tetrapaka sladke smetane
Malo vzhajano testo razdeli na 3 dele, razvaljaj vsak kos posebej, ga namaži vsakega s tretjino nadeva in posuj z drobno sesekljanimi orehi (lahko so grobo mleti, toda ne preveč – zrnca ne smejo biti ne prevelika, ne premajhna oz. prefino mleta). Celo “rolado” nato tesno zvij in zreži na kose oziroma koleščke, ki jih obrnjene (rez navzgor) polagaj v namazan pekač (jaz sedaj uporabljam peki papir). Pusti zopet kratek čas vzhajati, nato speci. Na polovici pečenja osja gnezdeca polij s sladko smetano in speci do konca. Napol ohlajena gnezdeca počasi polagaj na krožnik.
Čas in temepratura pečenja nista bila navedena – v tem primeru se jaz vedno ravnam tako, da pečem na 180°C in vmes spremljam, kdaj pecivo dovolj porjavi. Ta gnezdeca sem že pekla, in kolikor se spomnim, še pečejo okoli 15 minut, mogoče kakšno minutko manj. Torej jih po okoli 7 minutah polijte s smetano in pecite dalje. Če pa katera že ima recept, v katerem piše, kakol dolgo se pečejo, naj se ravna po predpisanem času in temperaturi pečice.
Taka s smetano polita gnezdeca niso suha, ampak nadvse sočna in slastna. Enkrat se mi je zgodilo, da je bilo malo lepljivo, to pa zato, ker sem imela očitno previsoko temperaturo pečice in je veliko smetane steklo na pekač in se je potem tam “cmarila” 🙂 Priporočam torej malo gostejšo sladko smetano.
Pa dober tek, ne bo vam žal! 🙂
LP, zala
Nuja, zdaj sem videla, da me sprašuješ še za pehtranove štrukeljce….tu bo pa malo bolj težko, ker zanje nimam recept…bom povedala kar tako po spominu.
Kvašeno testo naredim iz:
1 kg moke
25 g svežega kvasa
2 žlici sladkorja
7-8 žlic masla, sobne temperature
2 rumenjaka
ščepec soli
okoli 6-7 dcl toplega mleka
za premaz:
rumenjak
kisla smetana
4 žlice mleka
Zamesiš kvašeno testo (to že znaš), pri tem pazi da sol in kvas ne prideta v direkten stik že takoj na začetku – jaz dodam sol po prb. dobrih 5 minutah mesenja v strojčku.
Postavi na toplo mesto, potrosi z malo moke in naj pokrito vzhaja 1 uro.
Medtem pripraviš nadev.
Potem testo pregneti in ga razvaljaj na tanko – okoli 2 ali 3 mm.
Pomaži s skuto in posuj s sesekljanim svežim pehtranom.
Zavij v dolgo in tanko rolado oz. potičko, nato z nožem reži štrukeljce, dolge okoli 5 ali 6 cm. Polagaj jih na peki papir, jih pomaži z mešanico za premaz in jih pusti vzhajati še najmaj pol ure. Nato jih daj v predhodno segreto pečico na 230°C. Peci, dokler da po vrhu lepo porjavijo – mislim, da bo nekje malo več kot 15 minut.
Nadev pa…..delam tudi “od oka” 🙂
dobra domača skuta
za približno 1/3 do 1/2 količine skute daš zraven kislo smetano
sladkor po okusu
1 jajce (odvisno od količine skute, jaz je dam ponavadi kar precej, ker se mi zdi da so tako bolj okusni.
seskljan pehtran
Vse sestavine, razen pehtrana, zmešaj, in razporedi po 2/3 razvaljanega testa. Posuj še s pehtranom, nato zvij in reži štrukeljce.
Pazi kako valjaš testo! naj bo kot pravokotnik – ena stranica precej dolga, druga pa znatno krajša, tako da boš dobila dolgo in tanko rolado (kot za osja gnezda).
Pa še nekaj! Pnavadi delam testo iz 1 kg moke, vendra napečem več vrst štrukeljcev, rogljičkov in buhtljev z različnimi nadevi. Če boš pekla za večjo družbo, potem priporočam da delaš kar iz cele kile moke. Dobri so pa res, tako da…..hitro zginejo 🙂 Najboljši pa so seveda še sveži mlačni.
Dober tek in lepo se imejte na obisku, lp, zala
Forum je zaprt za komentiranje.