Osemnajstletni otročički so premladi za polnoletnost
Ni pošteno do nedonošenčkov, ki jim pišete seminarske naloge, ker jih ne zmorejo; jih vpisujete na fakultete, ker se sami ne znajdejo; sredi noči vstajate, da jih varno pripeljete domov z zabave; hodite z njimi na razgovore za službo in v glavnem govorite vi namesto njih, da jim družba pri nebogljenih osemnajstih letih, tako rekoč še sredi otroštva, nalaga dolžnosti polnoletne osebe. Mar se vam ne zdi, da jih je treba zaščititi pred to odgovornostjo odraslih in polnoletnost premakniti vsaj za kako desetletje? Mar ni to vprašanje za referendum? Vas nič ne skrbi, ker bodo tako hitro oropani brezskrbnega otroštva, porinjeni v trd svet odraslosti, ki jih bo za zmeraj zaznamoval s travmami?
Desperadodajka, 25.12.2021 ob 22:15
Ni pošteno do nedonošenčkov, ki jim pišete seminarske naloge, ker jih ne zmorejo; jih vpisujete na fakultete, ker se sami ne znajdejo; sredi noči vstajate, da jih varno pripeljete domov z zabave; hodite z njimi na razgovore za službo in v glavnem govorite vi namesto njih, da jim družba pri nebogljenih osemnajstih letih, tako rekoč še sredi otroštva, nalaga dolžnosti polnoletne osebe. Mar se vam ne zdi, da jih je treba zaščititi pred to odgovornostjo odraslih in polnoletnost premakniti vsaj za kako desetletje? Mar ni to vprašanje za referendum? Vas nič ne skrbi, ker bodo tako hitro oropani brezskrbnega otroštva, porinjeni v trd svet odraslosti, ki jih bo za zmeraj zaznamoval s travmami?
A to potem pomeni, da bi mene kazensko preganjali, če bi seksu z nekom, ki je v 20ih letih?
So odrasli, 25.12.2021 ob 23:31
To so odrasli ljudje, če se ljudje počutijo stari pri 27 ih, kdaj pa naj bi ti odrasli ???
človeški možgani zorijo po naravni poti do nekje 24. leta ( prednji reženj možganske skorje). če pa se nekdo pro 27ih počuti”starega”, pa je to znak neprve socializacije, odnosa oz. neodnosa v primarni družini. In nimajo Američani brez razloga uradno polnoletnost pri 21ih…. Pri 18ih zagotovo človeški možgani vseh še niso sposobni trezne in moralne presoje.
Danes so drugi casi in prav je tako.
Vcasih so porocali deklice, cim so dobile menstruacijo, torej nekatere ze pri 12, druge pri 15/16, fantje pa glih tako pri teh letih. Je bilo to normalno?
Moj oce je bil po vojni star 15 let, se je zaposlil in zivel samostojno, pri 18 je ze imel zeno in otroka.
Mama je bila v zacetku 60ih prejsnjega stoletja polnoletna, je sla od doma in se zaposlila.
Moja generacija rojena v 70ih je bila naceloma doma vsaj do konca srednje sole, to je cca 18/19, vecina do konca faksa, isamosvajali smo se okoli 25, pa vse tam do 30.
Zdaj so 18 letniki v 3.letniku srednje sole. Kaksen odrasli je to, ki je v vsem odvisen od starsev? In se 2 leti bo odvisen, dokler ne konca vsaj srednje sole!
Kako vzgajate svoje otroke, ne vem, moji trije imajo res doma vse in poskrbljeno za vse, a proti koncu srednje sole, se pravi tam okoli 18, bi komot ziveli sami, so znali vse, tako kar zadeva gospodinjstvo kot finance, a brez rednega dohodka to zal ne gre.
Gledam mlade okoli sebe, osmosvajajo se okoli 25, redki prej, vecina kako leto pozneje, nekako jim je 25 mejnik, torej po tem letu je treba na svoje. Ne vidim nobenega problema in travme v tem.
Jaz sem mislila, da to, da se mamice silijo na fakse s svojimi otročki, ni res.
Potem pa je takole: v službo kar naprej kličejo mamice (fotrčki nikoli), da bi imele te pa te podatke za sinčeka študenta na arhitekturi, na zgodovini, na… ker sine (skoraj vedno gre za sina, redko za hči) dela seminarsko ali pa diplomsko. Mamica se zmeni vse, kaj bi njen sinček rabil. Potem pa še mamica pride, brska po arhivu, išče podatke, kopira . Vse za sinčija.
drugi casi, 26.12.2021 ob 10:20
Danes so drugi casi in prav je tako.
Vcasih so porocali deklice, cim so dobile menstruacijo, torej nekatere ze pri 12, druge pri 15/16, fantje pa glih tako pri teh letih. Je bilo to normalno?
Moj oce je bil po vojni star 15 let, se je zaposlil in zivel samostojno, pri 18 je ze imel zeno in otroka.
Mama je bila v zacetku 60ih prejsnjega stoletja polnoletna, je sla od doma in se zaposlila.
Moja generacija rojena v 70ih je bila naceloma doma vsaj do konca srednje sole, to je cca 18/19, vecina do konca faksa, isamosvajali smo se okoli 25, pa vse tam do 30.
Zdaj so 18 letniki v 3.letniku srednje sole. Kaksen odrasli je to, ki je v vsem odvisen od starsev? In se 2 leti bo odvisen, dokler ne konca vsaj srednje sole!
Kako vzgajate svoje otroke, ne vem, moji trije imajo res doma vse in poskrbljeno za vse, a proti koncu srednje sole, se pravi tam okoli 18, bi komot ziveli sami, so znali vse, tako kar zadeva gospodinjstvo kot finance, a brez rednega dohodka to zal ne gre.
Gledam mlade okoli sebe, osmosvajajo se okoli 25, redki prej, vecina kako leto pozneje, nekako jim je 25 mejnik, torej po tem letu je treba na svoje. Ne vidim nobenega problema in travme v tem.
glede na tvoja prva dva odstavka: ja, včasih je bila tudi življenska doba 30 let krajša ( med 1 i 2 svtovno vojno in leta po vojni), sploh za moške. Tam okoli 56 let, danes pa preko 80….
Gledam tele današnje osemnajstletnike, sami nedonošenčki, koliko se je spremenilo od takrat ko sem bil jaz 18. Dva desetletja pa povsem drug svet. Jaz sem z 18 leti začel vozit kamion, mednarodne relacije, z slabimi 19 leti šel v vojsko. Tile današnji polnoletniki si pa še riti ne znajo sami ubrisat. Vzgoja je popolnoma skrenila z poti:
Se mi zdi, da bi bila primernejše pri 21. Do takrat se še razvijajo. Pri 18 so še v tretjem letniku. Tudi če dovolj dobro samostojno funkcionirajo, po eni strani še vedno delujejo kot telički. Način razmišljanja, odgovornost, včasih še vedno naredijo traparijo, za katero misliš, da naj je pri teh letih ne bi. Pri 21. je pa že kar drugače.
So se pa časi res spremenili. Ampak lahko rečem, da tudi sama pri 18. nisem bila nič kaj zrelejša.
Ti si osel si ti ja.
Kako se naj oseba osamosvoji pri 18. letih, če živimo v kurcu, kjer je brezposelnost taka, da se na ENO delovno mesto pošlje na STOTINE prošenj?
DAJTE MLADIM SLUŽBE S SOLDINIMI PLAČANI IN NORMALNIMI NAJEMNINAMI pa se jih bo hitro nekaj osamosvojilo.
si ti ene tele prokleto zabito, še vedno misliš, da živiš v času jugoslavije, če še takrat nisi niti imel osnovno šolske izobrazbe si dobil poklic tudi vsaj za čistilko\čistilca.
pa danes se srednja šola konča komaj pri 18h letih. A ti misliš, da bo oseba po končani osnovni šoli imela čudežno par jurjev na trr? Mogoče si mel ti ki so ti tvoji starši kradli dnar al pa goljufali
Še enkrat budalo zabito zamisli se.
prej se je tudi hitreje rojevalo in umiralo.
Sej pa šola jih tudi nič pametnega ne nauči kot pa šopa neumnosti z puflarijami. Vcčasih je bilo dosti več poudarka na gospodinjstvu, kuhanju in kvačkanju za dekleta. Fante so učili druga pravila.
Butasta šola se pa tudi vedno daljša. Nekoč so hodili v šolo do 5. alo 6. razreda na podeželju, potem je bila osemletka, danes pa ferdama devetletka.
kaj še bodo izumli petnajsletko?
Bo osnovno šolsko izobraževanje trajalo do 21. Leta?
Despair-o-dajka, namesto cinizma in težkega, mračnega, depresivnega, pesimističnega podtona, ki ga je zaslediti v tvojih člankih, bi več naredila zase, če bi v življenju nekaj tvegala oziroma če bi bila bolj pogumna in imela otroke, potem mogoče ne bi bila tako zamorjena na strani “temačnih sil”, ko ti gre vse in vsi na jetra, verjetno pa še greš najbolj sama sebi na ku**? 🙂
Ohhhh ja ja, 16.01.2022 ob 02:02
SI pozabila, kako mlečnozoba si bila SAMA pri osemnajstih, zdaj pa nekaj pametuješ?
Mislim, da je avtor še danes mlečnjezob zato pa to predlaga. Ker Ne želi, da ga mamica odstavi.
Ne vem kakšni ste bili vi a tudi naša generacija smo bili še v 3. letniku ko smo bili stari 18 let. Enako kot današnja mladina.
Ok nimajo svojega denarja a večina zna kar dobro poskrbete za sebe. Večina jih je odgovornih. Tudi preživijo samo če je potrebno.
Moji trije skrbijo za svojo šolo, ok 13. letniku je treba še včasih stati za vratom da dokonča, 15. letnica je samostojna. Svoje dolžnosti doma opravijo kot je potrebno za svoje treninge poskrbijo kot od njih pričakuje trener. Tudi hrano si pripravijo, če delamo od doma se dogovorimo kdo kuha, pač odvisno od obveznoski ki jih imamo.
Ne vem kje srečate take s katerimi naj bi mamica šla na faks. Ampak če gre z njim na faks pri 19. bi šla tudi če bo polnoleten pri 21. ali 27. ni razlike.
Pri 18 meja je čist ok. Pri 21 morda še bolje, ampak ni logično, da v takih državah ala Amerika lahko vozniško delaš pri 16, pri 18 se lahko vpišeš v vojsko ali se doživljenjsko zapufaš za šolanje (njihovi student loans), piva pa ne smeš spit do 21. leta. Veliko pove o državi.
Tisto poročanje in rojevanje pri 15 pa je, sploh ženskam, povzročalo marsikatere zdravstvene posledice, čeprav se nam zdi, da so bili takrat pri 15 že mnogo bolj odrasli, kot današnja mularija. Ja, ker so bili prisiljeni. Tudi danes če pogledaš, nekateri svojim otrokom še pri 10 letih rinejo žlico v usta kot dojenčkom, v državah tretjega sveta pa pri teh letih otroci že delajo po fabrikah. Seveda ne eno, ne drugo ni normalno.
Forum je zaprt za komentiranje.