Osebne izkušnje z psihologi,…
Torej, moje izkusnje. Bila sem ze pri kar nekaj psihiatrih in psihologih, lahko pa recem, da so moje izkusnje prej negativne kot pozitivne. Njihovo pomoč sem iskala zato, ker sem se pac znasla na neki tocki v zivljenju, ko nisem vedela kako naprej. Prva je namesto mene govorila ona in se mi izpovedovala, poslusala sem o njej in njenih superlativnih otrocih in oh in sploh. Sploh skoraj nisem prisla do besede. Potem je zamujala ali pa je sploh ni bilo. Tako prva. Drugi mi je naravnost povedal, da mojega primera ne more prevzeti, ker mu zato ne plačujejo in ker nimam shizofrenije, nisem psihoticna, skratka nisem bolana po njihovih merilih.Tretja mi je bluzila o nekih čajčkih, ki da bodo pomagali in ne vem kaj se vse. Jaz pa si samo zelim, da bi me nekdo poslusal in dal strokovni nasvet. Bila sem na pogovorih v tujini in lahko recem, da se nasi psihiatri niti primerjati ne morejo s tujimi. Vsaj po mojih izkusnjah z njimi, seveda pa tega ne moremo posplosevati.Torej, ce ima kdo kaksne dobre izkusnje, bom z veseljem prisluhnila.
Manca
Hm. težko bi odgovoril na tvoja vprašanja. Itak, da maš take in drugačne psihiatre…….. vsi so dali čez isti fax, tko da je njihovo isnovno znanje isto. Potej je samo razlika, kolk je kteri psihiater hotel še nadgradit svoje znanje. Je pa res tut to, da na lahko je lahko en psihiater: prof. dr. prim. XY, akademik, pa še kaj zraven, pa tebi osebno enostavno ne bo odgovarjal……… tako kot je pri splošnih zdravnikih. Nekaterim paše, da se zdravnik z njimi pogovarja še o fuzbalu, nekateri so pa najraje tiho in samo opravijo pregled in grejo. Odvisno od posameznika in PREDVSEM kakšen vtis bo pustil na nas tisti PRVI obisk……… tko da….
moj predlog: nikar ne obupuj, ampak probaj še pri kakšnem. Saj konec koncev lahko probaš tudi pri različnih zobozdravnikih, če ti tvoj ne odgovarja, a ne? Glede na tvojo izpoved, ti lahko predlagam naslednji tip človeka, ki bo (vsaj po moje) vzbudil v tebi zaupanje. Psihiater, ki bo nad teboj, ne pa da bo tvoj prijatelj. predlagam čim starejšega psihiatra (po možnosti moškega – nisem šovinist, da me kar takoj kdo ne obtoži, ampak so razlage drugje) in naj bo kolerik. Sej vem, da je težko najdit takšnega, ampak če ti je do tega, da rešiš svoje probleme, potem se malo pozanimaj okoli.
upam, da ti nisem preveč zamoril…….
LP
Remedy
Orka
hehe. saj ni dr. Rugelj edini starejši psihiater moškega spola v Sloveniji…….. psihiatri se (vsaj kolikor je meni znano) razlikujejo v osnovnih “potezah” pri zdravljenju pacientov. Ni nujno, da ti en pristop ugaja……. in ni nujno, da ti ugaja pristop dr. Ruglja. Meni osebno se ne dopadejo ljudje, ki se radi kažejo po TV in to samo zaradi tega, da bi se promovirali. Nekaterim ljudem pa ugaja, če je njihov psihiater medijska zvezda….. kakor komu. Ne morem pa reč, da je dr. Rugelj bedak. Daleč od tega!! On ma svoj pogled na stvari, ki sploh ni slab! Je pa res, da pa kadarkoli se bo pokazal na TV, bo svoje razmišljanje stopnjeval do ekstremov, samo zaradi tega, da ga bomo ljudje opazili…….
Je pa vsekakor zanimivo, kako ljudje posledično povezujejo stvari med sabo: psihiater; starejši; moškega spola; avtoritativen –> ne more bit nihče drug kot dr. Rugelj. Očitno je on pri narodu že dosegel tisto, kar je hotel…. 🙂
Mi pa lahko verjameš, če ti rečem, da je v Sloveniji cel kup takšnih psihiatrov, ki bi ustrezali temu opisu in ni nujno, da so slabši od Ruglja. ….. mogoče celo boljši……. ampak tu pa že spet pridemo do tistega: odvisno kaj komu paše……..
me veseli, da si izpostavila to primerjavo!
LP
Remedy
Aja! pa še ena stvar! da se ne boste vsi na mene zgrnili in mi očitali razno razne stvari (od vašega petega razreda osnovne šole naprej, ko vam je crknil kanarček, pa vam je šolski psiholog rekel, da je to vaša krivda, ker ga niste futrali in se še od takrat niste pobrali na noge….. :))
naj še 1X povem tisto, kar je povedal Spider ( oz. ga bom kar citiral):
Psihiater in psiholog-to je kot dan in noč.
Psihiater je zdravnik.
dodam: psiholog je pa njegova, lahko bi rekli: VELIKO bolj laična predstopnja, ki samo opazuje.
LP
Remedy
P.S.:verjetno sem s tem zdajle užalil vse psihologe, ki bodo kdaj koli prebrali ta komentar, ampak: jebat ga, kolegi…. tko je!
klara
In?
kaj, a če je človek izobražen, a to pomeni, da mora za darila same enciklopedije dobivat??? sej sem tut napisal, da za darila ne maram neuporabnih stvari, ampak to še ne pomeni, da jih ne dobivam!! Sem kar nekaj stvari na tem in ostalih forumih napisal, pa ne verjamem, da sem si kaj izmislil… če ti pa kaj ni jasno, pa ti kar vprašaj……..sej konec koncev mamo pa zato nick-e…… da se lahko o vsem odprto pogovarjamo, a ne? Če ti iskreno povem…. če jih nebi bilo, potem mi lahko verjameš, da jst v nobenem primeru nebi šel trobit svojih osebnih problemov in osebnih problemov moje bivše naokoli……
LP
Remedy
Citronica
Huh! na zelo tenek led si stopila! :))) če bi te zdele kak psihiater slišal, bi ti dal vetra! :))
ok, resno: hm…. težko rečem…….nevem. če ti dam eno primerjavo: razmerje psihiater-psiholog je (vsaj za mene) podobno razmerju nevrokirurg-splošni zdravnik. Namreč splošni zdravnik ti lahko pomaga na veliko načinov, vendar pa je nevrokirurgija veliko bolj specializirana stroka. Nevrokirurg lahko naredi tudi več škode. Sicer je pa tudi to res in se popolnoma strinjam s tabo, da lahko splošni zdravnik že v začetni fazi zajebe celo situacijo. Vendar pa je ponavadi tako, da če splošni zdravnik ne ve, kaj bi naredil, potem pošlje pacienta naprej (v našem primeru k nevrokirurgu) na dodatne raziskave in se s tem nekako razreši svoje krivde…. tako kot se mi, ko pošljemo otroke h psihiatru (žalostno, vendar resnično :)) (naj še enkrat povdarim, da jaz v svojem poklicu ne opravljam funkcije psihologa.)
Kaj hočem s tem povedat…… ja, se do neke meje strinjam s tabo, vendar mi (psihologi) enostavno nismo pristojni za določena področja, ker nimamo izobrazbe. Ja, itak da se lahko vsak nauči iz knjig, ampak a bi ti šla h nekem “samozvanem” zdravniku na pregled? Ker mi nismo zdravniki. Niti nimamo pravice do kakršne koli izdaje receptov ipd. (pa so recepti pri vsej stvari najmanjši problem, verjemi!) Psihiatri pa imajo, če tko rečem, veliko večjo moč nad posamezniki in s tem seveda tudi veliko več možnosti, da mu pomagajo (oz. ga uničijo, kot smo že prej govorili:)) Saj veš: Le čevlje sodi naj kopitar. In mi se nimamo “pravice” spuščati nevem kako globoko v človeka, ker enostavno nismo usposobljeni glede “bolezenjskih” stanj psihe.
Je pa res, da maš psihologe, ki so (vsaj po moje) boljši od marsikaterega psihiatra – seveda če gledamo samo reševanje osebnostnih kriz posameznikov. Pa mogoče ne zaradi tega, ker bi bili bolj “načitani”, ampak enostavno zaradi tega, ker znajo bolj vzpostavit dialog s “pacientom”. Vsa bolezenjska stanja so pa stvar izključno psihiatrov.
Upam, da nisem preveč zamoril in dolgovezil!
LP
Remedy
Orka
Heh.. ja, sej si ga tudi jst predstavljam…. 🙂 sicer je zdaj tko: on to govori po televiziji, kako je pa res, je pa verjetno druga zgodba. Daj se ti postavi v vlogo njegovega pacienta: da bi se nekdo drl na tebe in se izživljal nad tabo… men bi verjetno prej ali slej dopiz*ilo, bi ga poslal v ku*ac in šel! Tko da…. ne verjemi vsega, kar slišiš po televiziji. :))))
Verjetno pa tudi obstajajo posamezniki, ki potrebujejo trdo roko. Naloga psihiatra (dobrega) je pa ta, da ugotovi, kdo so ti ljudje; ne pa da se dere kar vsepočez na vse, ki jih sreča na cesti :)))
ajdi, LP
Remedy
če gre za ponavljajočo zadevo (v tem primeru–> lahko v določenih primerih pripelje nihanje razpoloženja tudi do suicidnih nagnenj, oz. do kakšne druge vrste avtoagresije), potem definitivno h psihiatru, Ker da se uravna počutje (se pravi stabilizira obnašanje), je potrebna tudi terapija (tableti) – če je to to, kar mislim da je.. lahko pa da je kaj drugega. vidiš…… v tem se razlikujemo psihologi in psihiatri.
Lahko pa, da je samo osebnostna kriza, ki se izkazuje na tak način – sicer bi bil v tem primeru teoretično dovolj psiholog, vendar zavoljo sigurnosti, bi jst raje rekel psihiater….. si povedala premalo podatkov, da bi lahko kaj več povedal…..
LP
Remedy
P.S: še enkrat ponavljam: jst imam izobrazbo psihologa, vendar se v življenju in poklicu NE ukvarjam s temi stvarmi. To mi je samo pomoč za razumevanje določenih človeških lastnosti. Moje mnenje je zgolj stvar teorije in NE prakse!
Ja, imela sem… Ma kaj vem, vse se mi je zgrnilo na glavo, bila sem nesrečna. V skupini, ki jo je vodil dr. Rejec sem dobila ustrezno podporo, lahko sem nadaljevala z življenjem.
Preseneča me pa naslednje… Ljudje, ki pridejo k psihiatru menijo, da bodo naložili svoje breme nanj. Za trenutek jim menda lahko nudi oporo, vendar bodo odšli iz ambulante sami in s celotnim svojim bremenom. Brez lastnega trdega dela namreč psihiater ne more namesto pacienta nič opraviti, razen da mu predpiše tablete. Mi je pa všeč način od dr. Rejca.
Nekatere znanke so pravile, da so jim dali nekateri psihiatri za popisat neke teste in jih naročali čez nekaj mesecev itd… Ženska pa je bila na robu. Ja, res je potrebno prečekirat kaj in kako.
Dobro jutro, Remedy!
S to diagnozo splošnega zdravnika sem bila poslana k psihiatru, ki me je potem porihtal.
Nikoli pa nisem bila pri psihologu, zato sem pri tebi preverila, kaj meni o tem psiholog. Meni se je tudi zdelo, da to ni ravno stiska, ampak že bolezen, ki je potrebna konkretnega pristopa s strani zdravnika.
Za Marka, ki je temo načel, pa tole
Moje osebno mnenje je, da so to ljudje (izjeme so povsod!), ki znajo pomagati. Včasih je res treba malo iskati, da najdeš človeka, s katerim se ujameš, potem pa sigurno gre. Če ti kateri ne odgovarja, še to ne pomeni, da je slab. Gre za to, da tebi ni ustrezal, da se ob njem ne moreš sprostiti in mu popolnoma zaupati. Kdo drug pa bo iskal točno takega človeka… Splača se malo prečekirati teren, potem pa z veseljem sprejeti njihovo znanje in izkušnje.
Je pa škoda, da nas je napredek pripeljal tako daleč, da potrebujemo take vrste pomoč!
Forum je zaprt za komentiranje.