Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek osebna asistenca-šizofrenija

osebna asistenca-šizofrenija

Sem mama sinu, ki ima že nekaj let diagnosticirano šizofrenijo. Ker je z njim zelo hudo- sploh v zadnjem obdobju in ker sem na forumu prebrala, da imajo lahko šizofreniki osebno asistenco sem se obrnila na CSD. Delavka na CSD pa mi je povedala, da so se pogoji za pridobitev osebne asistence zelo spremenili in da šizofrenija ne spada več v okvir stanj, bolezni za katere bi dobili OA. Naj bi se to urejalo z zakonom o dolgotrajni oskrbi (ki pa se še ne izvaja in je vprašanje kdaj se sploh bo). A ima kdo kaj več izkušenj s tem? A je zdaj to odvisno od CSD do CSD? Hvala za pomoč in LP.

ča nima statusa invalida, potem ne more imeti osebne asistence

Odgovor na objavo uporabnika
čekdisout, 27.09.2022 ob 08:32

ča nima statusa invalida, potem ne more imeti osebne asistence

Status ima. Ampak vseeno mu naj ne bi pripadala osebna asistenca, ker naj bi se pogoji zaostrili.  Sicer bomo vlogo vseeno dali in bomo videli kaj bo. Zanimajo me bolj izkušnje drugih, da vidim ali gre za kaprico našega CSD ali je res nekaj na tem.

Predlagam, da pokličete izvajalca oa, ti vam bodo namreč dali najbolj točne podatke.

Recimo: https://osebna-asistenca.si/shizofrenija/   (sem samo pobrskala po spletu)

Veliko sreče!

Debela ki lena in nemarna Redna, brez invalidske odločbe in zgolj z domnevno shizofrenijo, pravi da bo dobila asistenco. Manipulirat je treba znat, pa vse dobiš.

predlagam, 27.09.2022 ob 09:55

Predlagam, da pokličete izvajalca oa, ti vam bodo namreč dali najbolj točne podatke.

Recimo: https://osebna-asistenca.si/shizofrenija/   (sem samo pobrskala po spletu)

Veliko sreče!

na tisti strani se najde tudi tole: “Pridobitev pravice do OA”

1. Oddaja vloge za uveljavljanje pravice do osebne asistence na pristojni center za socialno delo

Vlogo za uveljavljanje pravice do osebne asistence prenesete TUKAJ

Ob vložitvi vloge za uveljavljanje pravice do osebne asistence vlagatelj, ki prejema dodatek za pomoč in postrežbo ali drug denarni prejemek zaradi potrebe po tuji negi in pomoči podpiše izjavo, da se zavezuje, da bo polovico denarnega prejemka namenil za sofinanciranje osebne asistence izbranemu izvajalcu osebne asistence.

Vlagatelj ob vložitvi vloge predloži pisno izjavo o svoji vključitvi v storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji ter o upravičenosti do storitve pomoči na domu po zakonu, ki ureja socialno varstvo, saj se v tem primeru pri vključitvi v storitve, v izvedbenem načrtu osebne asistence zmanjša število ur osebne asistence za število ur vključenosti v te storitve.

Vlogo prosilec odda na pristojnem centru za socialno delo.

2. Izvedba postopka za ugotavljanje upravičenosti do osebne asistence

Center za socialno delo iz liste izvedencev imenuje dvočlansko strokovno komisijo, ki izdela mnenje o vsebini storitev osebne asistence in številu ur osebne asistence. Komisija prosilca obišče na domu in skozi pogovor pridobi potrebne informacije za določitev števila ur. Ocenjevalni obrazec je dostopen TUKAJ

3. Komisija na podlagi osebnega razgovora z vlagateljem ali njegovim zakonitim izda usklajeno mnenje

Mnenje pošlje centru za socialno delo v petih dneh od opravljenega osebnega razgovora. Center za socialno delo pošlje kopijo mnenja v vednost vlagatelju.

4. Center za socialno delo izda odločbo o pravici do osebne asistence

Vrednotnica za osebno asistenco je priloga odločbe o pravici do osebne asistence.

5. Prejeto vrednotnico uporabnik osebne asistence preda izvajalcu

Uporabnik skupaj z izvajalcem sklene dogovor o izvajanju osebne asistence, sestavi izvedbeni načrt in organizira usposabljanje za asistente in uporabnika.

in taisti CSD, ki jim je rekel, da za sh to ne velja več, bo izvedel celoten postopek?

Mimogrede, vem za primer, tip ima odločbo za 60 ur tedensko, k njemu prihajajo sami ‘z dvema levima rokama, na CSD ga je vprašala, če živi v bloku, ko je pritrdil mu je odgovorila, da bi lahko sosedje zanj skrbeli. Ni otrok, je v penziji. Le to, na žalost resnica.

Pravi, 27.09.2022 ob 10:11

Debela ki lena in nemarna Redna, brez invalidske odločbe in zgolj z domnevno shizofrenijo, pravi da bo dobila asistenco. Manipulirat je treba znat, pa vse dobiš.

ja p.es.ca kok si izmišljuje

Anonimno 6668, 27.09.2022 ob 10:33

Mimogrede, vem za primer, tip ima odločbo za 60 ur tedensko, k njemu prihajajo sami ‘z dvema levima rokama, na CSD ga je vprašala, če živi v bloku, ko je pritrdil mu je odgovorila, da bi lahko sosedje zanj skrbeli. Ni otrok, je v penziji. Le to, na žalost resnica.

Zakaj pa bi sosedje skrbeli zanj? Kaj imajo sosedi z njim? Razen problemov, seveda.

zakaj203, 27.09.2022 ob 10:39

Zakaj pa bi sosedje skrbeli zanj? Kaj imajo sosedi z njim? Razen problemov, seveda.

Nobenih problemov nimajo, če bi malo pomislil-a, bi razbral-a kakšni ljudje so na CSD.

Samo tole še rečem – če se sam spopadaš z CSD-jem je rezultat v večini primerov enak nuli.

Če ti pomaga društvo je mimogrede rezultat drugačen.

Vašemu sinu je verjetno postavil diagnozo nekdo izmed mojih kolegov.

predlagam, 27.09.2022 ob 10:55

Samo tole še rečem – če se sam spopadaš z CSD-jem je rezultat v večini primerov enak nuli.

Če ti pomaga društvo je mimogrede rezultat drugačen.

Mimogrede je rezultat drugačen, če je društvo, odvisno je le, kako se pišeš ?

Imam sorodnico, ki ji že v mladih letih govorila, da ona nikoli ne bo hodila v službo. Da se bo ona bogato poročila in bo lepo doma gospodinja. Pri 18 letih se je res poročila s privatnikom, pri 20 rodila sina, in po 1 letu še enega. Skrbela je lepo za družino. Po 15 letih pa ji je mož – sedaj bivši mož rekel, da so otroci že dovolj stari in da bi lahko šla v službo delat! Po domače povedano, imej jo je povn kur…. da skoz sedi doma in nič ne dela! Ženska je zahtevala ločitev, od njega je dobila polovico hiše, ki je bila že od začetka njegova, ki jo je podedval od staršev! Ker ni želel krega in je imel dovolj denarja, jo je izplačal. Ona se je lepo odselila, otroka sta ostala oba pri njem! Ona pa je šla v najemniško stanovanje, boga revica brez službe, brez prihodka, najemnina za plačati… kaj je naredila? Naredila se je noro oz da ima šizofrenijo! 3x je poklicala policijo! 1. da ko se je vračala peš domov iz trgovine, da so jo napadli 3 moški in jo posilili. Policija pride….. gre v reševanje, ni bilo sledi posilstva nič…. So vedeli, da si je izmislila. 2. pokliče policijo ponoči, da po stanovanju nekdo hodi, da sliši glasove in da jo nekdo straši. Ok, policija vse preveri, nič, niti vloma, nič. Imišljotina! 3. pokličejo policijo sosedje v bloku, ker je 1 teden vsak dan ponoči zbijala po stanovanju, tolkla po stenah, tleh, in se drla na ves glas, vpila! Skratka kot v grozljivki. Prišla policija jo odpeljala na psihiatrijo! To se je vleklo nekih pol leta. Na psihiatriji so ji dali diagnozo šizofrenik! Nam je lepo razložila, da si je vse prebrala o tem, da je pogledala nekaj filmov in se je vživela v to bolezen in tako dobro pretvarjala, da so ji vsi nasedli. Kaj je dobila? Nikoli ji ne bo treba delati. Stara je 45 let in ima 0 delovne dobe, stanovanje ji plačuje CSD, vsak dan dobi paket hrane! S tem, da se baje še zelo dobro fukari, ker vsak dan hodijo različni tipi k njej, in baje ji plačujejo, ker ona sama hodi oblečena v same znamke guess, gucci, CK, vozi se z novim bmwjem…na leasing, da ni nikjer pisan nanjo…. Skratka zelo se je znajdla, dobro živi, ni ji hudega, hodi po par mesecev na dopuste: maldivi, tajska, indija, egipt, ni da ni….. vsako leto gre za 1 mesec ali 2. Pa nikoli sama, vedno najde enga tipa, ki gre z njo in ji verjetno tud kaj plača. Ko človek govori z njo, je res normalna… niti pod razno ni šhizofrenik. Samo je odlična igralka in ve kdaj se delati budalo! Sinova sta itak že odrasla, delata in jo tudi obiskujeta in se zelo dobro razumejo, saj je tudi obema kupila avte. Dokler država dovoli, da se to dogaja, se pač dogaja. Meni gre najbolj v nos to, da nekdo, ki pa res rabi in se trudi in tudi npr. dela, pa gara v službi in komaj pride čez mesec, ali pa sploh ne….. To mi je pa res zelo podlo in grdo. Pa ji to povem, pa reče: nisem jaz kriva, da sem se jaz tako znašla in mi je to uspelo. To je moja služba, da sem šizofrenik, to je moje delo in s tem služim. Država pač to plača! Dokler bo to lahko počela tudi bom.

Tema je odprta, da se zajebava Redno. Nič drugega.

[/quote

Najlepša hvala. Bom preverila.  Glede na zapis na spletni strani, predvidevam, da je socialna delavka malo po svoje govorila.

Jaz pa mislim, da zal zna biti res

Sem brala oz sledim gospo, ki ima 4. raka plus druge tezave. Hodi tezko, bog ne daj, da pade

Pa so ji zavrnili, ker po njihovo “vse naredi z vec truda”

Ja kaj pa hoce? Saj nima izbire

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close