Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek OŠ Alojzija Šuštarja

OŠ Alojzija Šuštarja

Nekateri me strašijo, da se mora otrok na tej šoli mnogo več učiti kot na javnih OŠ. Zanima me, če to drži?

Če je otrok zabit, se mora več učiti, če je brihten pa manj.

misliš to v šentvidu?

ja, je več predmetov, več snovi, strogi učitelji, naučijo pa velik … sam kaj ti pomaga, če maš konec devetletke pike za naprej, pol ti pa nekdo s petkami iz neke zg.kungote uleti in zasede mesto v gimnaziji s pol manj znanja, pa dovolj točk.

ni gleče več za gimnazije veš…to da če si za kaj jih maš dost, pik namreč tud iz OŠ AŠ. Ampak potem pa nastane razlika, ker tak učenec ima delovne navade in zlahkoto zmaguje težek gimnazijski program tisti s tičkami iz zgornje kungote pa..cepne že v prvi konferenci.

Poznam te fore tudi sama, bila sem izjemno dobra pravdobra v osnovni pa enako izjemno dobra pravdobra na tisti elitistični najtežji naravoslovni, pa tud ni blo lahko gor pridet. Upeh mi ni niti mal padel :)) Tko da se zelo zelo splača otroka vpisat v tako OŠ kjer se nauči DELAT. Mu bo vedno in povsod v življenju koristilo. ker će se v POŠ nauči lenačkat potem bo vedno naprej nasrkal, ker se ne bo zanl spopast z delom. In verjemite mi (pa moji otroc sice rne hodijo tja), da majo otroci veliko veliko lufta in zmožnosti skorajda neomejene, samo dovolit jim je treba, da jih uporabijo!

Privat šole so boljše kot pa javne, to je pač dogma. Pri nas imamo sicer skoraj edino katoliške nedržavne, bolje to kot nič.

Ja, najin otrok je tam. Če bi še enkrat imela možnost, je NIKOLI ne bi izbrala. Tako pa ostajamo, ker je pač prešolanje huda zadeva. Sicer je odličen, brez nekih problemov, ampak elitizem in nadutost je v glavnem edino kar to šolo drži skupaj. Starši so nezadovoljni ampak do onemoglosti lojalni in skrbijo samo za svoje lastne riti. Če kaj tale šola zares ni, ni katoliška. ker razen občasnih maš, molitev, družinskih dni (neke vrste duho obnove razreda) ne gojijo nobene vrednote, razen poveličevanja inteligence do neba. Šola tisočerih talentov – pa ja. Če nisi dober v matematiki, veseli šoli, jezikih ali glasbi, na tej šoli ne veljaš nič. Kaj šele da imaš to smolo, da je tvoj otrok otrok s posebnimi potrebami.

Sordniki imajo otroke tam, in tvoje pisanje je potrditev mojega obcutka, da ta sola vzgaja otroke v snobe in jim privzgaja obcutek superiornosti, da bi pa otroci imeli vec znanja od drugih s podobnim uspehom, se mi pa ne zdi.

Še nekaj o OŠAŠ iz naše strani.
Lansko šolsko leto smo iz šole izpisali 3 otroke. Kaj je bil razlog? Ni bila logistika, tudi finance ne (kljub temu, da so ob ustanovitvi te šole mrzlično zatrjevali, da bo šola financirala avtobus in, da ne bo šolnine). Razlog je bil povsem drugje. Bolelo nas je mrtvo hladno obravnavanje otrok, predvsem otrok s posebnimi potrebami. Šola je izredno tekmovalno naravnana, ima visoko zastavljene cilje na področju znanja in na takšni šoli otroci s posebnimi potrebami (pa tudi še zatrjujejo obratno) niso zaželeni. Da ne mečemo vse v isti koš: nekateri učitelji so izjemno topli in razumevajoči, vendar je žal nekaj učiteljev tako nesrečno kadriranih, da zamegli celotno sliko. Lansko šolsko leto se nas je izpisalo skoraj za en šolski razred otrok. Tekom letošnjega šolskega leta so bili tudi izpisi, sedaj pa tudi konec šolskega leta.
Naj povem še primerjalno izkušnjo z navadno, “državno” šolo, v katero smo sedaj vpisali otroke: šola je zelo normalna, svetovalna služba je odlična, uspeh je bistveno boljši! Dejavnosti je manj, vendar v primeru, da bi morali za vsakega otroka plačevati dodatnih 25€ nadstandarda (da ne omenjam šolnine), bi bilo tudi na tej šoli več možnosti. Tudi glede discipline naj priznam, da je situacija slabša – vendar to popolnoma razumem. Zasebna šola z veliko večjo lahkoto izpiše otroka ali poseže po vzgojnih ukrepih, kot državna. Svet staršev ima na omenjeni zasebni šoli zgolj posvetovalno vlogo. Za konec naj pa še povem, da so učitelji, oz. celoten kolektiv na naši “državni” šoli bistveno dostopnejši, pridejo otroku in staršem naproti.
Moj nasvet je: če imate mirne otroke, ki so rahlo vodljivi in se radi učijo – potem je OŠAŠ idealna šola za vašega otroka! Če pa ima vaš otrok kakršnokoli posebnost – pa čeprav ima usmeritve ali odločbo – šolo popolnoma odsvetujem! Za konec pa še o možnostih vpisov na gimnazije oz. srednje šole: ker je politika šole Alojzija Šuštarja takšna, da se zelo strogo ocenjuje, da se otrokom popolnoma nič ne gleda skozi prste, ocene zaključi raje navzdol, kot navzgor…. je seveda rezultat tega slabši učni uspeh ob koncu šolskega leta. Za vpis na srednjo šolo se šteje učni uspeh 7, 8. in 9. razreda. Letošnja generacija in generacije, ki prihajajo sodijo v t.i. baby boom generacijo in iz tega sledi, da je večja konkurenca pri nadaljnjih vpisih – torej imajo šolarji OŠ AŠ slabše možnosti.
Naj zaključim: naši otroci hodijo v šolo z večjim veseljem, imajo boljšo samopodobo, se sami učijo (prejšnja leta smo se non stop učili skupaj, pa sta dva od treh klasificirana kot nadarjena!) največji preskok pa je bil ta, da so se pričeli sami javljati za ustne ocene – na OŠAŠ je bil to velik bavbav.

OŠ Alojzija Šuštarja je šola “tisočerih talentov”, ki pa razvija samo dva in sicer hitrost in storilnost. Strokovnost učiteljev in kvaliteta pouka nikakor ne opravičujejo šolnine, mlad kader in brez izkušenj. Učitelji si privoščijo marsikaj, kar si v državni oš nikakor ne bi mogli privoščiti. Šolo mnogi obiskujejo zaradi snobizma, veliko ateistov, ki s krščanskim etosom nimajo nikakršne zveze. Lahko bi rekli šola za ” pametne in bogate”. Če imate pridne punčke, ki so sposobne čiste reprodukcije in učenja na pamet, je to šola za vas. Kreativce in fante se pa puskuša z vsemi mogočimi metodami pregnesti v pohlevne ovčke. Otroci s posebnimi potrebami so pa zelo nezaželeni, pojma dopolnilni pouk ne poznajo in ne izvajajo. V zadnjih treh letih se je izpisalo mnogo predvsem katoliških družin. O tem se ne govori in ne piše. Vzrok vsekakor ni šolnina in logistika. Bilo bi pošteno, da bi pri vpisu povedali, koga si želijo in komu je šola namenjena in potem ne bi bilo nesporazumov in slabe volje.Žal bo potrebno na katoliško OŠ v pravem pomenu besede v Sloveniji še malo počakati.

Se ne strinjam. Moj sin je s posebnimi potrebami. Z njim se dobro ukvarjajo. Bolj, kot v državni šoli. Tako ,da mi ni žal, kljub nemogoči logistiki, da je šel tja.
Seveda pa se morajo tudi starši malo premakniti, ne pričakovati ,da bodo učitelji delali vse sami.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close