Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ortodont na Gorenjskem – do LJ

Ortodont na Gorenjskem – do LJ

Iščem po netu, pa ne najdem: potrebujemo ortodonta za 8 letnega otroka, napotnico dobili včeraj, Če se le da, bi šli na napotnico, razen če so čakalne dobe ubijalske. Ker tukaj vse veste, me zanimajo izkušnje – kakšne so čakalne dobe, kakšni so načini obravnave, ali je kaka razlika med zasebniki in koncesionarji (materiali, postopki??) morda tudi priporočila, kateri so v redu, da znajo z otroki in katerih se je za izognit, ipd. Ortopan imamo že narejen, ker stalni zobje izraščajo krivo (mlečni povsem ravni in tudi celi, lepi), na osnovi ortopana pa je zoborzavnica izdala napotnico za ortodonta. Relacija: Kranjska gora-Ljubljana.

Špelca Južina je na Jesenicah, ampak je 28 mesecev čakalna doba. Poskusite se vseeno naročiti za pregled, če bo videla, da je urgentno bo mogoče vzela kaj naprej. Srečno!

Čakalne dobe na napotnico so dolge, odvisno pa je seveda od vrste zdravljenja – če gre samo za poravnavanje zob, je mogoče celo bolje, da je otrok že večji (zaradi zahtevnejše higiene).

Drugače imaš pa tam pri Podvinu Belega medveda (Uroš Mezeg – ima tudi nasvete na Vivinih spletnih straneh), v Radovljici pa je Alenka Lazar Klingenstein.

vprašaj v ordinacijo dr. Mezeg Uroš, Spodnji Otok, če še sprejema nove paciente. za ortodonta ima koncesijo.

Dr. Mezeg je sicer dober strokovnjak, vendar pa se ga večina otrok boji. Nima glih občutka zanje. Če ustna higiena ni ne sam 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ampak 1000{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, zan biti do otrok in staršev precej nesramen. Pa če imaš kakšno vprašanje, odgovora od njega ne dobiš.

Ja, on je res strokovnjak. še dobro, da nekdo pove staršem in otrokom, da je ustna higiena pomembna! Osemletnik bi to moral že imeti osovjeno,njegovi starši pa tudi.

Hm, kolikor jaz vem je postopek tak, da se zobe ravna šele potem, ko se mlečne zamenjajo stalni, se pravi tam nekje pri 14. letu. Do takrat ortodont ne naredi nič – razen da na vsaki dve leti pogleda stanje in te na novo naroči. Tako je bilo pri nas, poznam pa še en primer – drug ortodont, isti postopek. Se pravi, ti naroči otroka na pregled (na to se kolikor se spomnim ne čaka prav dolgo), potem boš pa videla kaj ti bo rekel. Mi smo bili na Jesenicah – nimam pripomb.

ena barbara ima prav.

Prijavi se tja, da bo šel otrok lahko sam (npr pred/po pouku), če je le možno
Do 18 leta je brezplačno, pa tudi po 18. ni nič zamujenega

Hvala vsem, bomo šli v akcijo.

Belega medveda pa poznam po službeni plati in bi z njim ne želela imeti nobenega opravka 🙁

Če ima tvoj otrok hujši problem, si boš še presneto želela, da bi ga imela. Kolikor je res en robavs, pa obvlada stvar. Sem ravno pred kratkim spoznala punco, ki ji je rešil čeljust v cca 3 letih, kar so jih prej drugje pacali 8 let – in ničesar naredili.

Kar se tiče higiene – moja hči ima sošolca z aparatom, higiena na nuli, pravi, da ima zobe, kot bi mu mah gor rasel. Ampak starši mu pač nočejo težit, ker je že tko bogi zaradi aprata (kot da ga ne nosi četrt razreda). Takim res ne bi smeli častiti ortodontske obravnave, ker se delajo norca iz lastnega zobovja in zobozdravnikov.

Če ima tvoj otrok hujši problem, si boš še presneto želela, da bi ga imela. Kolikor je res en robavs, pa obvlada stvar. Sem ravno pred kratkim spoznala punco, ki ji je rešil čeljust v cca 3 letih, kar so jih prej drugje pacali 8 let – in ničesar naredili.

Kar se tiče higiene – moja hči ima sošolca z aparatom, higiena na nuli, pravi, da ima zobe, kot bi mu mah gor rasel. Ampak starši mu pač nočejo težit, ker je že tko bogi zaradi aprata (kot da ga ne nosi četrt razreda). Takim res ne bi smeli častiti ortodontske obravnave, ker se delajo norca iz lastnega zobovja in zobozdravnikov.[/quote]

Kar se higiene tiče, smo pri nas pasji, čeprav je sam otrok en strašanski šlamp. Ampak itak ti na prvem obisku pri zobarju povedo, da so starši tja do 12. leta DOLŽNI preverjat in korigirat ustno higieno. Mi se tega držimo, po tem, ko si zobe kvazi-umije sam, mu jih vedno še kdo od odraslih. Žal verjamem, da mnogim staršem ni jasno, p ačloveku res presede, eno in isto lajnat, vseeno pa … kaj naj rečem… v moji situaciji niti slučajno ni šlo za higieno zob, ampak povsem druge stavri, pa se je gospdo izkazal…, hm, robavs je zelo mil izraz, žal.

Kar se tiče higiene – moja hči ima sošolca z aparatom, higiena na nuli, pravi, da ima zobe, kot bi mu mah gor rasel. Ampak starši mu pač nočejo težit, ker je že tko bogi zaradi aprata (kot da ga ne nosi četrt razreda). Takim res ne bi smeli častiti ortodontske obravnave, ker se delajo norca iz lastnega zobovja in zobozdravnikov.[/quote]

Kar se higiene tiče, smo pri nas pasji, čeprav je sam otrok en strašanski šlamp. Ampak itak ti na prvem obisku pri zobarju povedo, da so starši tja do 12. leta DOLŽNI preverjat in korigirat ustno higieno. Mi se tega držimo, po tem, ko si zobe kvazi-umije sam, mu jih vedno še kdo od odraslih. Žal verjamem, da mnogim staršem ni jasno, p ačloveku res presede, eno in isto lajnat, vseeno pa … kaj naj rečem… v moji situaciji niti slučajno ni šlo za higieno zob, ampak povsem druge stavri, pa se je gospdo izkazal…, hm, robavs je zelo mil izraz, žal.[/quote]

No, saj ni edini ortodont. Jaz ti samo želim, da bi naleteli na dobrega ali pa vsaj na takega, ki vam bo odkrito povedal, da se ne čuti dovolj usposobljenega (če ima otrok seveda hujši problem, tega ta moment ne vemo). Ravno ena kolegica mi zadnje čase veliko mori s tem, ker je njena hči težak primer in jo je grozno strah, da se ne bi narobe odločili. Tako da bodo verjetno šli k “medvedu” vsaj na posvet oziroma po drugo mnenje.

(Midva nisva bila ravno na ti, pa sem nekako preživela).

http://www.orto-obrez.si/
dela tudi na koncesijo

Hm, kolikor jaz vem je postopek tak, da se zobe ravna šele potem, ko se mlečne zamenjajo stalni, se pravi tam nekje pri 14. letu. Do takrat ortodont ne naredi nič – razen da na vsaki dve leti pogleda stanje in te na novo naroči. Tako je bilo pri nas, poznam pa še en primer – drug ortodont, isti postopek. Se pravi, ti naroči otroka na pregled (na to se kolikor se spomnim ne čaka prav dolgo), potem boš pa videla kaj ti bo rekel. Mi smo bili na Jesenicah – nimam pripomb.[/quote]

Hmmmm, ne vem, če je to prava logika. Sama imam 8-letnika, ki ga vodi otrodont. Ja, mu pogleda v usta in naroči na naslednji pregled. Pravi, da morajo zrasti stalni zobje…. No, dva dni nazaj je imel nesrečo v šoli, si skoraj zbil dva stalna zoba in pristal na stomatološki kliniki, kjer se pa niso mogli načuditi, da otrodont do sedaj še ni konkretno ukrepal (bili smo fajn kregani), čeravno ima šele nekaj stalnih zob. Jp, sem bila fajn šokirana in sem v lovu za novim ortodontom, torej takim, ki prej ukrepa.

Pozna mogoče kdo kakega v LJ, ki ne čaka stalnih zob?

Pri nas smo do 10. leta zobe že poštimali. Bili pa smo obravnavani pri dr. Mojci Vagner v ZD Kranj. Začeli smo pri 8 letih in pol. Nosil je zunanji aparat (saturn)

A pa je imel otrok stale zobe že vse zunaj ali kako je to izgledalo? Ker pri nas je očitno problem, da so mlečni ko biseri, s stalnimi je pa problem, ker so prvič ogromni, drugič pa na ortopanu kaže, da izraščajo na povsme napačnih mestih. Npr. trojka si utira pot med 1 in 2, vendar še ni zunaj! Tudi ostali kočniki so na ortopanu obupno videti, zobarca je samo zajamrala nad sliko :((( zdaj mu je sicer odstranila 3 in 4 (mlečni), da bi se morda sami zobje “preusmerili” na pravo pot.

Jaz si prve izkušnje z ortodonti že nabiram. Pristali smo pri belem medvedu (prej bili 2x v Kranju v ZD, sem pozabila ime ortodontke, v glavnem še večji poden kot medved, samo higiena zob in konec).
Kaj naj rečem. Še sama ne vem. Medved “deluje” na luninene mene. Tako sem nekje slišala in ugovila, da je res. Tako, da če je na koledarju krogec ima slabe dneve. Odnos tam nekje. Naju še ni “napizdil”, je pa tako, da jaz tudi nisem tiho. In povem svoje mnenje če kaj “utruja”. ampak prijazno – z nasmehom.
Kakšen bo rezultat zdravljenja ne vem. Upam da Ok. Nosil je pred tremi leti že snemni aparat, tisti zob, ki ga je premikal, je kar nazaj zlezel, sem mu zadnjič to rekla, pa je rekel, da ja, da to dela mati narava. Da zato on tudi ni pristaš nekega zgodnjega zdravljenja, ker je to bolj mučenje otrok, kot kakšen strašen učinek. Sedaj smo naročeni za “zvezdice” zgoraj in spodaj- star je 14 let.
Kot sem ugotovila sama, je tako:
1. v kolikor je zadeva v ustih fejst narobe, je treba kar počakat da izrastejo vsi stalni zobje, da se generalno uredi.
2. v kolikor ni nekega groznega nereda, ampak nr. samo sprednja dva zoba malo skupaj za porinit, se to naredi že prej (sinovemu sošolcu so prvi enki porinili skupa mislim da v 3-4 razredu).

Imam pa doma še primer št. 2 (oba sta seveda podedovala razsul v ustih po meni, tako, da….). In bom tudi jaz vesela kakšnega nasveta za dobrega ortodonta.
Lazarjeva v Radovljice je baje res carica, samo pri njej je bila pred nekaj leti čakalna doba 7 let. Sem bila pri njej takrat s sinom, ona naju je “poslala” k medvedu.

Hčera je imela zelo krive zobe, zato smo šli k ortodontki Špelci Južina na Jesenice. Vsakič sproti smo bili razočarani. Hčera je imela vedno ranjena usta, vedno je pustila kakšen železek, da je pritiskal na dlesen ali jezik, bila je zelo groba in zelo visoka in nesramna. Res ne vem kako limajo lahko taki ljudlje monopol nad zobmi naših otrok. Po dveh letih nošenja aparata ji ga je snela, VELIKO prezgodaj, ker hčeri zobje spet lezejo v prvotni položal. Ko ji je jemala dol zvezdice, ji je poškodovala sklenino na prvem levem zobu, tako da je zelo vidno, saj zob ratuje siv oziroma črn. Ona pravi naj gremo k zobarju da bo on to popravil….to pa ja ni nič, po njenem… Hčera je stara 17 let, zobje se ji spet krivijo nazaj a Špelca reče, da nima kaj naredi in naj nehamo težit….Halo!!!!
Moram povedat da je ta stara vešča resnično stara in brez potrplenja in je iztrošena, njen pomagač ima sigurno 100 let, njena tajnica pa tako govori, da ne veš a si poklical v Kazahstan ali kam….Zakaj se ne umaknejo mlajšim, bolj sposobnim in predvsem bolj človeškim zdravnikom….

zgrožena mamica

Tudi moja hčerka je naročena pri dr.Špelci Južina po nasvetu zobozdravnika,zdaj pa ko berem vašo zgodbo me je pa kar malo strah.Sicer bomo ortodontsko zdravljenje plačati in bo hčerka hodila v njeno ordinacijo v LJ,ampak res ne bi rada imela še kakšnih dodatnih komplikacij,zato prosim,če ima kdo kakšne izkušnje dobre ali slabe z omenjeno ortodontko,naj lepo prosim napiše.

Slučajno sem naletela na to temo, je sicer že stara amaka mogoče komu pride prav.Tudi jaz sem za sina iskala ortodonta dve leti nazaj, kamor koli sem klicala je bila čakalna doba za prvi pregled do tri leta,samoplačniško pa seveda takoj.Nato sem po nasvetu prijateljice poklicala v Ljubljano na Stomatološko kliniko,in neverjetno, prvi pregled je imel čez dva meseca da so ocenili stanje, nato so ga dali na čakalno listo in po enem letu in pol je dobil zvezdice naprej zgoraj nato spodaj, je zelo zadovoljen, za pregled je na vrsti točno na uro.Kar se pa zdravnikov tiče so pa vsi po vrsti super.

kar nas ne ubije, nas naredi močnejše!

Tudi moji hčerki j3 Špelca iz Jesenic prezgodaj snela aparat in pustila žičko med zobmi zelo površno dela žalostno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close