Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek organizacija trgatve

organizacija trgatve

Vem, da ne bom tu rešila težave, a vsaj “spihala” jo bom.

Moja starša imata vinograd, ki ga seveda vse težje obdelujeta, a nočeta zmanjšati števila trt ali karkoli spremeniti.

Pustimo to.

Sedaj je čas trgatve in prav vsako leto je okoli tega cel cirkus. Torej, kdaj in katero grozdje se bo pobiralo.

Težava je, da delam tudi vikende in res ne morem kar tako enostavno v službi dobiti sobote ali nedelje proste.

Tudi mož ima obveznosti.

Za letos, za prvi del trgatve, sta še včeraj, prejšnje dni in danes zjutraj zatrjevala, da bomo trgali naslednji vikend.

Sedaj pa sprememba. Trgatev je v soboto. No, čisto 100% še ne, ker morata preveriti sladkobo–bosta povedala zvečer.

Delam jaz, dela mož.

Moževa starša imata trgatev pri nekih sorodnikih in ne bosta prišla pomagat.

Hči ima v soboto tekmo, mlajši pa je obljubil prijatelju, da gre k njim obirati. Ampak ok, mlajši sin še najlažje spremeni.

Sedaj starša norita, kako nesramni, neresni smo, tudi moževa starša…da ne moreta sama obirati, da ne moreta nosit gajb in podobno.

Vsako leto, ampak res vsako leto je tako.

Težava je tudi, ker se 1 dan pobira belo, 1 dan frankinjo, 1 dan za doma in 1 dan, glavna trgatev za oddajanje.

To pomeni vsaj 3 vikende, toliko pa nihče nima prosto.

Težko je tudi pustiti cel september brez obveznosti in vsega.

Kako se organizirate drugi?

Treba ju je postaviti pred dejstvo, da tako pač je, pa naj trmarita kolikor hočeta. Nekaj bosta morala spremeniti onadva in ne vi.

Odgovor na objavo uporabnika
živeča v cirkusu septembra, 03.09.2025 ob 12:04

Vem, da ne bom tu rešila težave, a vsaj “spihala” jo bom.

Moja starša imata vinograd, ki ga seveda vse težje obdelujeta, a nočeta zmanjšati števila trt ali karkoli spremeniti.

Pustimo to.

Sedaj je čas trgatve in prav vsako leto je okoli tega cel cirkus. Torej, kdaj in katero grozdje se bo pobiralo.

Težava je, da delam tudi vikende in res ne morem kar tako enostavno v službi dobiti sobote ali nedelje proste.

Tudi mož ima obveznosti.

Za letos, za prvi del trgatve, sta še včeraj, prejšnje dni in danes zjutraj zatrjevala, da bomo trgali naslednji vikend.

Sedaj pa sprememba. Trgatev je v soboto. No, čisto 100% še ne, ker morata preveriti sladkobo–bosta povedala zvečer.

Delam jaz, dela mož.

Moževa starša imata trgatev pri nekih sorodnikih in ne bosta prišla pomagat.

Hči ima v soboto tekmo, mlajši pa je obljubil prijatelju, da gre k njim obirati. Ampak ok, mlajši sin še najlažje spremeni.

Sedaj starša norita, kako nesramni, neresni smo, tudi moževa starša…da ne moreta sama obirati, da ne moreta nosit gajb in podobno.

Vsako leto, ampak res vsako leto je tako.

Težava je tudi, ker se 1 dan pobira belo, 1 dan frankinjo, 1 dan za doma in 1 dan, glavna trgatev za oddajanje.

To pomeni vsaj 3 vikende, toliko pa nihče nima prosto.

Težko je tudi pustiti cel september brez obveznosti in vsega.

Kako se organizirate drugi?

Čustveni manipulatorji.

Pač ne greste in tako tudi poveste.

Pa en dan po končanih trgatvah se usedete  tudi poveste da se bosta morala soočiti z dejstvom, da ej tega preveč.

Kaj se pa potem naredi z vinom?

Jebalo vas to grozdje. A se ne zavedate, da smo samo kratek čas tu na planetu zemlja?

Pogovori nikoli še niso zalegli.

Glede na to, da se nista znala organizirati niti pred 40imi leti, se verjetno tudi sedaj ne bosta.

Edina razlika je, da sta takrat veliko zmogla sama, otroci pa smo brez besed ubogali. Smo šli na trgatev takrat, ko je bilo potrebno.

Vino nekaj časa shranjujeta, potem ga enostavno zlijeta.

Podobno. Smo se že skregali, ker težita s tem vinogradom. Sama ne moreta delat, ker sta 81 in 85. Vina ne pijemo. Letos smo jima nehali škropit. Že lani sem ji ma rekla, da se tega ne gremo več. Pa je mama rekla ja boste že. Pa še 100 km stran živimo. Pokosili smo jima. Vrt tudi pomagamo in okrog hiše, ker je polno enih rož.Za trgatev sem pa že lani rekla naj nehata. Kot sem rekla nismo več ŝkropili, sta mislila da bomo. Ne pomaga nobeno prepričevanje.Sta pač plačala za škroplenje. Kar drag špas za brezveze. Jima dosti pomagamo, ker nu imam rada. Sem pa vesela da smo narazen, ker rada manipulirata. Nasveta zate pametnega nimam. Ignorirajte trgatev. Tvoja dva sta podobna kot moja dva.

Lepa žlahta ste. Vsak za vse ko kaj rabi, ko je čas pomoči, pa nič.

sedaj jih ne morete pustiti na cedilu, bosta zelo zelo razočarana. Zakaj pa se niste že spomladi dogovorili da ne boste več hodili, ker nimate časa. No predlagam da tokrat še greste po trgatvi – pravzaprav po novem letu nekje pa se zmenite. povejta da tako pač ne gre in mirna bosna. Jaz jih razumem, oče ne more v naprej določit trgatve, ker je odvisno kdaj grozdje- fotosinteza dokonča sladkor, to pa je odvisno od vremena, Ko ima dovolj sladkorja, pa lahko še vreme zafrkne, ker mokro grozdje se ne pobira- seveda imata tudi vidva obveznosti, zato pa zdaj stisnita zobe in po novem letu tako odprite debato v miru ko trta počiva- naj data v najem komu ki bo to rad počel in bo dal očetu malo vina za najemnino

Čakaj malo. Rekla sta ti, da si nesramna, ker imaš v soboto službo? Resno?? Razumem, da sta tvoja starša in da ju imaš rada, ampak čas je, da jima postaviš meje. Da meni nekdo reče kaj takega, bi slišal svoje. Starš gor ali dol.

Ne razumem, kaj se sekiraš. Jaz bi lepo povedala, da imam službo in da ne morem. Žal ne gre in ne morem, hvala za razumevanje.

Pa tudi sicer, tudi če bi imela čas, ne bi nekam hodila ves september obirat neko grozdje za neko vino, ki ga nihče noče. Malo obzirnosti in prilagodljivosti z njune strani tudi ne bi škodilo.

Jaz sem otrokoma obljubila, da jih peljem na kosilo, če bomo potrgali sami (okrog 270 trt). Dan prej je partner pripravil vse za prešanje, mi smo šli pa v vinograd in natrgali, kar smo imeli praznih posod (brente, vedra), pustili čez noč, 2. dan pa je on sprešal, mi smo trgali, potrgali, pomili, pospravili veliko prej kot druga leta, ko smo imeli več trgačev, vsa priprava je pa bila na meni. Razdelili na dan popoldne in dan dopoldne in ne ves dan oz. kakor smo se zmenili. Saj grozdje ne segnije čez noč. Je pa zidanica oddaljena 13 km.

Nimaš kaj, če sta se z možem odločila, da bosta sodelovala, pač prilagodi vse ostale zadeve tej trgatvi, ane.  Mislim, kakšno vprašanje….

To je toksicno. Saj bo kdo za kero grozdje pomagal al kilo krompirja. Še zmer je blo tko. Predlagam, da se jrompirjeve ukinejo, ker so brez pomena kot tole ????☺️☺️☺️☺️

Ne razum kmečkih opravil, po ne knečķih počitnicah z luno. Naj se naučijo delati, matr luna.

https://n1info.si/magazin/jesenske-pocitnice-so-tu-zakaj-jih-imenujemo-krompirjeve/

Tudi pri nas imamo trgatev pod mus. Na sreco samo 1 dan ker smo vecji del ze opustili.

Od tega preostanka se vedno zadnjih par let 90% zlijemo stran.

Dokler to tast dela mi je vseeno tisti en dan pac potrpim.

Potem pa konec s tem.

Če bi šlo za 1 dan, bi bilo ok.

Ampak je problematičenže zadnji vikend v avgustu.

Npr., nikakor ne moremo takrat biti na počitnicah, načrtovanem izletu in podobno.

Pa še vedno me je strah, torej celo leto, če bo vse ok, strah me je nesreče s traktorjem, kakšnega padca po strmini….

Sej ti je logicno da je to odvisn od:

Sladkobe oz zrelosti sladkorja

Vremena

Trgatev pri sosedih/sorodnikih

Razpolozljivosti trgacev

Zdaj pa ti to vse skombiniraj. Najbolj pomebn je vteme in zrelost sladkorja po tem se meri kdaj trgatev bo. Tega v naprej ne mires dorect.

Glede tega kar se vym dogaja, vsi kmetje imajo imamo bolj kot ne enake probleme. Sluzbe, otroc njihove obveznosti in pol si tam. Marsikje so tako v celoti ali na minimum posekali trtje. Zalostno a tako je. Eden bo mogu popustit in spremenit neki. Vidva verjetn sihta ne bota menjala?

Kolikor vidim, vozijo vam otroke iz šole, na dejavnosti, na počitnicah skozi skrbijo za vaše otroke, kuhajo. Mnogi celo cele družine sam pridete jest in poberete otroke, da jih doma dajo spat. Ko tile vnuki odrastejo pa, starše odvzete, ker vam niso več nujno potrebni.

Tako pač je, ker ne znate živeti samostojno, sedaj pa par dni grozdja v vračilo, konec sveta.

Zastonj že ne težijo.

Jaz bi v primeru pomoči podarila en vikend, več pa ne.

Na prav konc si Priska. Na monu ti bomo do konca dneva sestavili urnik in ti dodelili obveznosti.☝️

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close