Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Orehovi ježki se že topijo v ustih :)

Orehovi ježki se že topijo v ustih :)

Evita, danes sem naredila ježke za vso družino kot svoje miklavževo darilo. Rezultat: enkraten! moram pa reči da se bodice režejo čisto drugače, kot sem si sprva predstavljala, potem sem sama pogruntala kako in bile so takšne kot jih imajo tvoji ježi na slikci 🙂 rumenjak se je fajn popolnoma strdil, le včasih mi je pri rezanju bodice niso vse hotele stati pokonci1 so se hotele kar dol ulečt :), kako ti rešuješ at problem? jaz sem si malo pomagal s prsti in sem šla s prstom prečno od glave ježka nazaj, da so se nekatere konice spet postavile pokonci, pa še ni bilo čisto vredu.

Ampak kakorkoli že, prav ponosna sem na svoje prve ježke! so zelo dobri in še boljše izgledajo (no, ne vsi :)), naslednjič pa jih bom poskusila polniti tudi z mandlji, makom, rožiči in skuto.
Odločitev je že padla: Naslednjo rundo ježkov delam za Božič!
Predlagala sem da bi za božično-novoletna darilca naredila ježke in domač liker. Vsakemu bi nato lično zapakirala nekaj ježkov in stekleničko likerja. Za le-tega pa se še ne morem odločiti, katerega bi delala. V mislih sem imela jajčni (je en super recept na kulinariki) ali pa teranov liker – tega me je malo strah delat. Aje že kdo delal teranov liker, kakšen je okus, obstojnost?????
Ali ima mogoče kdo kakšen nasvet, za kakršen koli dober liker?

tebi Evita pa še enkrat hvala za recept 🙂 smo navdušeni!

lp Zala

Draga Zala!

Lahko ti pomagam glede teranovega likerja. Letos sva ga z mozem pripravila za darila prijateleme. Je zelo obstojen in na sploh odličen. Ima predvsem takšen zelo aromatičen oljnat okus… (pri nas ga sedaj dela cela širša družina; tete, strici…)

Recept je naslednji:

3 l terana
0,5 l ruma
precejen sok 1 limone
vanilijeva palčka, ki jo prerežeš na pol in izdolbeš semena (vse skupaj pa daš v lonec s s teranom)
1,5 kg sladkorja

Vse sestavine zmešaš skupaj v velikem loncu in pustiš stati 1 teden. večkrat na dan premešaš. Po 1 tednu uležavanja odstarniš vanilijevo palčko in naliješ v steklenice.
zadeva se ne pokvari, ker ima visoko vsebnost alkohola.

Nekateri tudi dodajo za aromo cimetove palčke ali klinčke, ali pa višnjevo aromo (Etol). Vendar to so zgolj različice, prilagajaj jih pa po svojem okusu.

vso srečo in javi kako bo uspelo!

lp
Nika

Nika, najlepša hvala!

zanima me še, ali uporabljaš mlet sladkor? malo mi čudno, ker se liker sploh ne kuha, ker sem v vseh receptih do sedaj brala da se liker kuha – jajčni, čokoladni, teranov itd. potem se ohladi in natoči v stekleničke. To da gamoraš en teden mešat se mi zdi malo dolgo, a bi šlo tudi tako da b segrel vse, da bi se sladkor stopil in potem ohladil in natočil v stekleničke?

in še to: kam postaviš lonec s teranovim likerjem, ko mora en teden počivat – na hladno in temno? ali je vseeno kam?

LP Zala

Draga Zala!

Liker sem 1. delala poleti in sem lonec pustila kar v kuhinji (ga pokriješ).
Sedaj drugič, pa ga imam (pravkar pripravljam) kar na balkonski terasi.
Uporabljaš kristalni sladkor in se absolutno raztopi ob rednem mešanju. Odležati pa mora zato 1 teden, da se navzame arome vanilije.
Kuhanja ti ne priporočam, ker na ta način izhlapi alkohol. SIcer pa saj veš – počasi se daleč pride.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Lep pozdravček,

Nika

to je pa nekaj novega!!! bomo “probali”!! mi delamo teranov liker tako:

1l terana
cca 1/2 kg sladkorja
1 dcl ruma
6-8 vanilij sladkorjev
limonin olupek /dobro opran!!!/
3 klincke

vse skupaj damo v lonec,premesamo in segrevamo DO VRETJA !! ne sme zavreti!! ko se ohladi prelijemo v steklenice./pred tem odstranimo lim. lupine in klincke/.

tale je bolj “hiter”!! :)) lp petra

Zala me veseli, da ti je uspelo! Kar tako naprej, me veseli da si se odločila in jih naredila, ker večina žensk jih sploh ne poskusi delat, ker že v naprej rečejo; men pa to kar ne bo uspelo. Jaz pa vedno pravim, vaja dela mojstra in če je volja vse uspe. LP

Jst pa ne razumem čisto, kako se naredi te ježke – ok, izrežeš testo v kroge, jih raztegneš v ovale, kako pa potem zaviješ? To mi ni čisto jasno… pa še tole – koliko nadeva gre v enega ježka.
Se opravičujem, če sprašujem bedarije, samo, če pravite, da so TAKO dobri, jih moram poizkusit 🙂

lp

Moja kolegica primorka pa da poleg vseh naštetih sestavin za teranov liker šre borovnice. odličen aperitev sploh za ženske

LP,Nani

Kresnica, skupaj zaviješ tako npr. kot če delaš buhteljne. Pač tako moraš stisnit, da ne gre nadev ven. Nadeva pride čisto malo, pribl pol čajne žličke, prej majn kot več. LP

Toliko poslušam o teh ježkih, da jih bom zagotovo jutri delala, če me seveda kaj ne zmoti, zato upam, da boš kaj na forumu, če bom rabila kakšno pomoč. Pred božičem pa sprobam še tvoje orehe. Rada bi jih naredila za praznike in to res lepe in pa dobre, zato vaje ne bodo odveč!!!
Me je kar mal strah.
LP,Nani

Orehov te sploh ni treba bit strah. So res tako simpl, da ne moreš kiksnat. No vsake toliko, ko si vzamem mal pavze pogledam tu gor, tako bo verjetno tudi jutri. LP in veliko uspeha.

Evita, a pekač za orehe si kje videla? Zelo rada bi ga kupila oz. vsaj dva, da gre peka hitreje?
Hvala tebi in seveda vsem drugim za pomoč. Pozdravček, oli

Jaz sem ga videla v Mercatorju. Sigurno ga boš našla… V večjih centrih.

Kresnica, hvala, bom še tam pogledala. oli

V petek so jih imeli v Velenjskem Intersparu. LP

Zala prosim, če mi lahko pomagate in obrazložite kako ste rezali v testo, da ste dobili bodice. S sodelavko sva nekako gruntali pa se nisva mogli spomniti načina kako bi to delali v praksi. Na sliki je videti tako krasno. Prosim za pomoč, ker bom se zagotovo lotila priprave ježkov po tem receptu!

Lep pozdrav!

JB, tukaj imas link, kjer je Evita opisala postopek, kako dela bodice

lp, Kira

JB,
če ti Evitin post ni dovolj v pomoč, ti razložim še jaz; takole gre:

ježke premažeš z rumenjakom in pustiš 1 uro nekje na toplem da vzahajajo in da se rumenjak POPOLNOMA posuši – ko se s prstom rahlo doatkeš, mora biti kot mehka “plastika” (nič lepljivo). nato vzameš škarjice za nohte , ježka pa sem si jaz obrnila tako da je gledal z gobčkom v desno stan, in nato cel pradenj z ježi po potrebi obračala.
Škarjice normalno razpreš, na zanjem delu hrbta rahlo zarežeš v testo – pri tem seveda stisneš rezili škarjic skupaj in narahlo potegneš navzgor in še malo nazaj, da se bodica postavi pokonci. Sploh ni tako težko, kot se mogoče zdi. KO enkrat pogruntaš kako gre, nadaljuješ brez problema.
Začnem na zadnjem delu hrbta ježa, in se pomikaš z bodicami naprej, proti glavi.
Za nadev pa tako kot Evita, pol majhne žličke 8jaz sem tu naredila napako, delal sem testo iz polovične mase, nadev pa uporabila kot je navedeno v receptu in ga je bilo preveč – dala sem polno malo žličko v vsakega ježa in tako sem morala biti izredno previdna, da nisem zarezala v nadev, pri 3 ježih pa mi je nadev celo pogledal ven).
Seveda moji niso bili tako lepi kot evitini na lsiki ampak ni pa bilo daleč stran.
Nekaj sem jih dala moji babi, da jih poskusi in jih še zdaj hrani in pokaže vsakomur, ki pride na obisk, ker je to tako luštno, da mora vsak videt 🙂

Naslednič ne bom izrezovala krogov s premerom 10 cm, ampak največ 7 cm.
Ker meni so zelo narasli in naslednjič bi rada malo manjše.
Res, brez strahu, splača se jih delat. Mi smo vsi uživalo že ko smo jih gledali.

Upam da je bilo v pomoč tebi, JB, in vsem ki se še ne morete odločiti ali bi jih delali 😉
LP Zala

Kira in Zala!

Najlepše se vama zahvaljujem za odgovore! Morda se jih lotim že to soboto. Upam, da mi bodo uspeli, bom poročala. Lepo bi bilo, ker bi s tem presenetila taščo, ki ima ravno rojstni dan.

Hvala še enkrat in lepo pozdravljeni!

Evita, včeraj sem šla pogledat v trgovine za pekač za orehe. Našla sem le posamezne modelčke za orehe. Ampak, če se prav spomnim, si ti napisala, da imaš pekač z vdolbinicami v obliki oreha? To bi tudi jaz zelo rada kupila, pa nevem kje bi to dobila. Modelčke imam, ampak so precej nerodni za polnjenje.
Ali se pri vas v Velenju dobijo tudi v obliki pekača? Jaz sem pa iz Lj.
Hvala za odgovor in lp, oli

Oli, jaz delam orehe po modelčkih, za pekač niti ne vem, ga še tudi nisem videla. Mene nič ne moti, če so modelčki posamezni, pa tudi nerodno se mi ne zdi. Edino kar je, je to, da jih moraš imeti vsaj dva paketa – 48 kom, ker potem gre hitreje. So pa izredno dobri ali ne? Jaz jih polnim kar z nutelo.

Lp

JB – a te modelčke potem vsakega za sebe z margarino premažeš in posipaš z moko? In kam potem modelčke naložiš? Na drug pekač?

Tisti pekač, o katerem Evita govori, pa so še pred kratkim imeli v Interšparu v Mb – včeraj pa sem ga iskala, pa ga več ni bilo (najbrž je bil razprodan). Je pa bil tam med metlicami, kuhalnicami, modelčki…

Lp, mishika

mishika, modelčke imajo (oz. so jih vsaj imeli v soboto) tudi v Merkurju na Taboru. Poglej na policah pri blagajnah.

Vem, posamezne modelčke sem videla. Ampak sem bila preveč skeptična glede mazanja in posipavanja z moko, da jih (zaenkrat še) nisem kupila. Ali si morda mislila pekač?

Lp, mishika

Videla sem posamične modelčke. Ampak v testu je kar precej maščobe tako, da jih po moje ni potrebno mazati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close