Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Orehova torta-vprašanje za Babi

Orehova torta-vprašanje za Babi

Vse lepo pozdravljene!
Tudi jaz se spravljam k peki rojstnodnevne torte, pa sem zasledila recept za biskvitno testo od Babi, kjer je moka zamenjana z orehi in drobtinicami, ki se mi zdi zelo zanimiv. Babi, omenila si tudi kremo za to torto, v kateri ni margarine, vendar recepta zanjo ne morem najti. Babi, bi bila tako dobra in mi recept za kremo, ki paše v ta biskvit, še enkrat napišeš?

Hej! Tudi jaz je nisem nasla,pa sem jo ze napisala.V njej res ni margarine,je pa maslo.Bo vseeno v redu?

Tole orehovo torto imamo res radi.Ne vem,ce sem napisala,da jo vcasih,ce ni za otroke, malo poskropim s kaksnim dobrim likerjem.

Vedno jo namazem najprej z dobro marelicno marmelado,potem pa cez s cokoladno kremo. Vcasih samo s smetano,ali pa kombiniram,da je vmes krema,na vrhu pa cela namazana s pravo stolceno smetano.Ce jo po vrhu in obodu namazem s cokoladno kremo,uporabim kar tisto ,ki je za nadev.Lahko pa naredis cokoladno glazuro:jaz imam raje kremo.
Ta torta je dobra tudi s smetano in jagodami.

Cokoladna krema za tortni nadev

15 dag sladkorja,vanikija,3 jajca;20 dag surovega masla,15 dag cokolade,2 zlici ruma

V loncku razzvrkljamo cela jajcka in sladkor z vanilijo.Loncek postavimo v vroco vodo (ne sme vreti,samo sumeti) ter zvrkljamo zmes dalje,da se zgosti in lepo naraste(ne sme biti pregosto).Tako kremo denemo hladit v mrzlo vodo in jo medtem veckrat premesamo.
Posebej umesamo maslo(gladko) in mu dodamo zmehcano cokolado.To zmes dobro premesamo in ji po malem dodajamo ohlajeno kremo;na koncu zacinimo kremo z rumom.

To je preverjeno in recept iz moje kuharske knjige.Ko bos dodajala rum,bos videla,kako se se bolj gosti. Vcasih,ce imam doma,dodam raje
isti liker ,s katerim poskropim biskvit.Zelo se ujema z okusom Irish wisky-
Belyes,ali kako je ze.Jaz jo dam pred mazanjem malo se v hladilnik,se zlasti,ce je v kuhinji toplo.

Svetujem,da torto namazes zvecer(naj bo cisto ohlajena) in pustis,da se vse lepo upije.Vcasih moram kak kos shraniti za moza dva dni,ker je potem zanj najboljsa.

Ce te maslo moti(se ga pa ne cuti),lahko vmesas dobro stepeno smetano.

Upam,da bos zadovoljna. Lp Babi

Babi, najlepša hvala, ravno tako torto iščem, zanima me pa še nekaj stvari, če mi lahko še to napišeš:
-je ta količina kreme dovolj za biskvit s 7 jajci in 15 dkg orehov, če jo mislim namazati tudi po vrhu in kolikokrat biskvit prerežeš?
-so za piškotne drobtine mišljeni Albert keksi ali otroški piškoti?
-ko maslu dodajaš ohlajeno kremo, je vmešaš z mikserjem ali kar s kuhalnico?

Hvala vnaprej in lep dan vsem!

Opravičujem se, da sem padla notri v vprašanje za BABI, vendar glede na to, da ti je bil recept od BABI všeč, poskusi še z mojim. To je naša družinska torta že 4 generacije, dela jo pa že 5 generacija( moja hči). Če boš delala v okroglem modelu za torte premera 26 cm daj maso in pol za testo. Kremo lahko daš samo 1 maso. Dober tek ti želim, LP Silvia

ČRNA TORTA

TESTO:
8 jajc
8 žlic sladkorja
8 žlic mletih orehov (ne v multipraktiku)
4 žlice drobtin
2 žlici ruma
1 kavna žlička črne kave (surove)

KREMA:
2 cela jajca
2 rumenjaka
10 dag sladkorja v prahu
10 dag čokolade za kuhanje
25 dag masla

Rumenjake in sladkor stepemo z mikserjem, nato ročno vmešamo orehe, prepojene drobtine z rumom in kavo. Na koncu dodamo trd sneg od beljakov, kateremu smo dodali 1 žlico sladkorja in malo soli. Pečemo na 180 stopinj cca 30 min.

Krema:
Na pari najprej mešamo jajca in sladkor v prahu, ko je masa gladka dodamo še čokolado in mešamo toliko časa, da se masa dobro zgosti (cca 10-15 min). Odstavimo in dodamo celo maslo ter mešamo dokler se ne naredi lepa masa (gladka in gosta – cca 5-10 min). Krema se mora dobro ohladiti, da se še stisne (drugače ne moremo mazati torte). Hladi se ponavadi v hladilniku ca 2 uri.

Torto pustimo, da se ohladi, nato jo prerežemo in polovico kreme namažemo na spodnji del. Ostalo pa še namažemo zgoraj (tudi obod).

Na koncu lahko potresemo torto z mletimi orehi ali z vilico naredimo vijuge. Po želji.
Najboljše je torto pripraviti vsaj en dan preden jo serviramo. Zraven paše tudi malo stepene sladke smetane ali kepica sladoleda, vendar ne sadnega.

Hej! Imas se en dober recept.Bere se slastno.Se to sem pozabila,ce ni smetane za nadev,jo tudi jaz ponudim zraven torte.Torta ni presladka.

1.Kreme je dovolj za torto s 7 jajcki,zato ne delam drugega preliva.
2. Prerezem 1x.
3. Petit ali Albert keksi.
4.Umesam rocno.

Lp in veliko uzitka pri delu in am am. Babi

Hojla!

Ste me spomnile na podobno torto, ki jo je delala moja babi, ko sem bila še majhna in je bila res super. Recept je bil podoben, samo da v testo ni dala čokolade, pa drobtine so bile krušne, ne piškotne. Jaz sem še surovo testo rada jedla, pa čeprav je bilo zraven malce ruma. Ja, res bo treba še kdaj kaj takega spečt.

V soboto sem naredila torto po receptu od Babi (recept od Silvie pride na vrsto naslednjič, je videti enako vabljiv) in moram povedati, da boljše čokoladne torte še nisem jedla, enakega mnenja pa so bili tudi moji gostje in je torta dobesedno v hipu izginila!!Babi, še enkrat hvala!

Hej,Irena!

Sem vesela,da ste bili zadovoljni.To torto delam najraje in nekdo je pred leti izjavil: Vedno se branim tort,zdaj sem pa spremenil misljenje!

V originalnem receptu pise samo drobtine,jaz sem si mislila,da so drobtine piskotov boljse kot krusne.

Ce zelim lazjo obliko,namazem samo s smetano in oblozim z jagodami vmes in po vrhu. Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close