Ona visokoizobražena, on poklicna šola
Se taki pari obnesejo, če je ona visokoizobražena, on pa samo poklicna šola?
Meni se zdi, da gre dedcem to zelo v nos. En čas sem imela občutek, da to ni problem. Pa mi je čedalje bolj pod nos imenoval mojo izobrazbo, se vedno kaj posmehoval. Recimo kaj v stilu, tako izobražena pa tega ne veš… če kaj nisem vedela, kaj znala, takoj izobrazbo pod nos vrgel. Jaz njemu nikoli.
Bila v taki vezi. Skozi ga je dajal ego. Predvsem zaradi moje višje plače. Nekaj časa sem se trudila, da bi bila enakovredna itd., ko pa je kar naprej nabijal, mi metal naprej mojo službo in počel neumnosti v mojo škodo iz lastne nerazgledanosti, sva zaključila. Ne želim več partnerja s toliko nižjo izobrazbo.
Zrel odgovoren moški bi moral biti ponosen na ženino izobrazbo. Razen če je žena preveč pokroviteljska in pametna v vezi, zna pa moža to zaboleti. Tudi obratno je isto. Mene nikoli ni motila izobrazba partnerja ali ljudi, ki sem jih srečevala, če so bili dobri po srcu, neškodljivi. Pomembno je, da ostaneš človek, ne glede na papir. Tudi poklicna šola je pomembna, saj brez te ne bi bilo podjetnikov in obrtnikov.
Mislim, da ni problem izobrazba. Jaz npr. Imam neko stopnjo izobrazbe – imam diplomo, pa delam delo kjer bi lahko to opravljal s poklicno šolo. Vendar pa mi gre na splošno bolje pri delu kot drugim, ki izobrazbe nimajo. Tudi pripravljenost za delo različnih delovnih nalog v podjetju je s moje strani večje kot pa pri ljudeh z nižjo izobrazbo.
Problem je drugje vsaj po moje. Meni je moja izobrazba prinesla samo poznavanje mojega področja in sicer smer podjetništvo, vodenje, organizacija podjetja itd. Za ostalo bi lahko rekel, da dejansko se nimaš kaj pogovarjati z menoj. Npr. Če srečam nekoga, ki je doštudiral zgodovino ali kaj znanstvenega se lahko samo gledava. Tudi splošna razgledanost je pri meni zelo ozka kot npr. pri mojem bratu, ki je končal umetnostno zgodovino. On je prebral knjig toliko, da glava boli. Ve dejansko vse. Z njim se nekateri pogovarjajo ure.
gre to ali ne, 28.12.2021 ob 18:23
Se taki pari obnesejo, če je ona visokoizobražena, on pa samo poklicna šola?
Meni se zdi, da gre dedcem to zelo v nos. En čas sem imela občutek, da to ni problem. Pa mi je čedalje bolj pod nos imenoval mojo izobrazbo, se vedno kaj posmehoval. Recimo kaj v stilu, tako izobražena pa tega ne veš… če kaj nisem vedela, kaj znala, takoj izobrazbo pod nos vrgel. Jaz njemu nikoli.
Če je to FDV ali Visoka upravna ali kaka neuporabna smer iz Filofaksa, on pa ima srednjo ali celo višjo neke naravoslovne smeri, s katero si lahko najde veliko posla, pa če ima kaj mozga in jajc, jo lahko 5x obrne s tisto njeno izobrazbo glede prihodkov.
Zavisi, 28.12.2021 ob 19:37
Če je to FDV ali Visoka upravna ali kaka neuporabna smer iz Filofaksa, on pa ima srednjo ali celo višjo neke naravoslovne smeri, s katero si lahko najde veliko posla, pa če ima kaj mozga in jajc, jo lahko 5x obrne s tisto njeno izobrazbo glede prihodkov.
Poklicna šola = 3 letna SŠ. Od kje tebi neka višja šola?
@ gre to ali ne
Obstajajo in gre. Tudi obratno. Ti povem, v čem je skrivnost? Se precej na začetku potipa ego z “bičem”… pa vidiš kako visoko skoči. ?
Če ima moški nižjo izobrazbo, tako dosti nižjo kot omenja avtorica, bo imel manjvrednostni kompleks. Zdaj, če bo imel on višjo plačo, bo šlo, če ne pa težka.
Pa tudi, če imata oba podobno stopnjo izobrazbe pa ima ona višjo plačo, ponavadi ne gre. Udarijo kompleksi ven. Redkokateri moški prenese, da ženska bolje služi.
Bolj kot izobrazba je pomembna splošna razgledanost, kultura, spoštovanje, ljubezen, solidarnost, sočutje.
Lahko si poročen z znanstvenikom oz. znanstvenico, pa se v končni fazi nimaš kaj pogovarjat.
Po drugi strani najbrž bi šla težko skupaj odvetnica in npr. navadni delavec v proizvodnji ali pa zdravnica in zidar, pa nimam popolnoma nič proti takim ljudem. Tudi taki poklici morajo obstajati in so potrebni!
Jaz poznam kar nekaj takih parov in se ok razumejo, so super družba sogovorniki.
Je pa res, da so vsi ti moški bili bolj tako tako za šolo in ocene so pa drugače razgledani, podjetni, aktivni.
Npr.že moja mama je profesorica, oče navaden električar s svojim dobro stoječim podjetjem (ne le elektrika), hud praktik, bralec, samouk računalništva že pred 30 leti. K njemu se včasih za nasvet obrnejo celo profesorji srednjih šol, ve se,da kdor ima pri njem šolsko prakso, študentsko delo takoj dobi službo v kr enih parih podjetjih. Včasih kak dipl ing. na njegov predlog v projektu kj popravi.
Podobno poznam zdravnice poročene z moškimi, ki imajo triletno gradbeno, pa so sedaj čisto top v gradbeništvu. Saj začne sam, z dvema podobnima zaposlenima, če je podjeten ima v 15 letih zaposlena že dva inžinirja, veze z nepremičninarji, arhitekti, krajinskimi urejevalci, kaj vem s kom vse.
Ni vse izobrazbi in dobrih ocenah. Je že kdaj kak profesor ugotovil, da je bolje naredit tečaj za varilca, saj je zaslužek tam tam, če je iznajdljiv ima pa isto čez 15 let že dobro stoječo firmo na področju kovinske industrije in šišne profesorsko plačo z enim naročilom.
Forum je zaprt za komentiranje.