on in njegova mati
Prosim za kak pameten nasvet!!
S fantom sva skupaj že več kot 4 leta in v roku 2 let si nameravava urediti življenje in družino.
Tu pa nostopi en problem- ki sicer ni nič ogromnega toda vseeno sprašujem za nasvet.:
moj dragi ima mamo, ki je nanj zelo navezana.,čeprav ima on še mlajšega bratca in očeta seveda.Zdi se mi da moj dragi njej pomeni cel svet(nimam nič proti) in ga seveda temu primerno razvaja in seveda nadzira.
Stara sva 20 let in oba hodiva na faks. Vemdar vsakič ko se skupaj učiva ali kaj podobnega, njegova mami vedno skače okoli, naju preverja -oz.njega preverja če se uči…Pri 20 letih in na faksu mu vsak dan vsaj 10 reče naj se gre učit!!!!!Pa problem sploh ni v tem da on nebi delal faksa-dela vse redno in je padel le en izpit (mat).Meni gre to njeno”posiljevanje”z učenjem tako najetra da ….Kadar on spi pri meni, že na vsezgodaj kliče, kdaj bo vstal in se šel učit, kadar gremo k njegovi babici za nekaj dni-na “dopust” naju ona vsakič ok 9 h vrže iz postelje in nama še cel dan govori da se morava učit………..KAJ NAJ NAREDIM???OZ.KAKO NAJ JI JAZ NA LEP NAČIN POVEM, DA TO NE PELJE NIKAMOR–da bi svojemu otroku pri 20 že res lahko nehala težit zaradi šole, sploh če dela redno in lepo.
Drug problem je ta, da proti svoji “tašči” ne smem nič rečt ker je moj dragi takoj užaljen in mi začne metat naprej vse-da mene tudi moja mami ni pustila vedno ven(pri 16 letih), da ….
Ne želim priti med fanta in njegovo mamo in ju skregati, ker se dobro razumeta, vedar se zaradi učenja in njenega teženja vedno spreta, toda ne morem je več poslušati s tem- ne razumem kako da mu ne pusti da počas vsaj za šolo začne sam odločati, če mu že vse ostalo prinese do riti.
Močno se bojim,da bo moj dragi postal ena nesamostojna in razvajena osebica in da bo kasneje vse odvisno od mene, in seveda da se bo njegova mamica vedno vtikala, ker ga bo želela nadzirati.
Moja”tašča”je sicer super ženska in jo imam zelo rada, ji rada pomagam, se z njo pogovarjam…toda ne vem kako naj ji dopovem naj svojega starejšega sinčka pusti odrasti?????????????
🙂 kar nasmejala sem se, tudi sama sem imala takšno težavo.
Bil je sicer edinček, mamin sinko. Pojdi se učit, pojdi to, pojdi ono, …. Vsak dan!
Potem sva se preselila, vsaj nekajkrat na teden je prihajala in preverjla najino stanje. Zakaj nisva to naredila tako, zakaj sva neredila tako, kaj delava, kej jeva, kdej spiva, kam greva,….
Bolj sem mu govorila, da to nikamor ne pelje, slabše je bilo. Da je ne maram, da sem nesramna, da moji tudi niso popolni, ….
Fant je bil že preden sem ga spoznala na mehkih drogah, pa sem to molčala pred njegovo mamo, saj sem mu verjela, da se bo spremenil. Seveda se še do danes ni, ko sem jaz že zdavnaj z drugim srečna.
Nekega dne pa sem ji povedala, da njen sinko sploh ni tako zlat in naj se pogovori z njaim, če že ima tako oblast nad vsem. Kaj mi je dejala, da revež mora imeti malo sprostitve in relaksacije.
Nikdra se ni spremenila, le še huje je bilo, dokler se nisva razšla. Ni bil glavni vzrok ona, temveč droge, pa vendar….nikdra ne bi bila srečna ob njemu in njegovi mami.
Upam, da ti uspe, priporočam, da se pogovoriš s fantom.
Držim pesti za tebe. Nočka
s fantom se morata pogovoriti, ker tako ne bo šlo naprej. Ok, zdaj sta mlada, ampak vedno bolj te bo motilo.
Če se bosta odločila, da bosta skupaj, mu moraš dopovedati, da boš ti njegova “družina” in se mora malo distancirati od svoje. To ne pomeni, da jo bo moral imeti manj rad, ampak da se ne obnašajo več do njega kot do otroka, da mu pustijo svoj jaz. Če te bo imel dovolj rad, se MORA potegnit zate, če te moti vmešavanje njegovih v vajino življenje. Če se ne bo, nimaš z njim kaj početi, ker se bosta slej ko prej razšla, ker ne boš zdržala tega, verjemi.
Poskusi mu sicer čimbolj obzirno predstaviti svoje probleme, da ne bo rekel, da samo šinfaš njegove, ker jih pač ne maraš. Naj se ne čuti ogroženega, ampak dejansko ugotovi, da je problem.
Drugo, ti se poskusi čim manj direktno vmešavati in pusti taščo pri miru, drugače te bo hotela eliminirati in ti bo nagajala (ženske znamo biti prav zlobne včasih), potem bo tudi tvoj dragi razdvojen, kar ni fajn. Bistvo je: če kaj moti tebe pri njegovih, naj se on pogovori s svojimi, če pa obratno kaj njega moti pri tvojih, ukrepaj ti pri svojih in naredita red vsak na svojem koncu. Seveda ne recita, da je tvoj partner to rekel, ampak povejta staršem kot splošen problem.
Srečno.
Na čevelj ga daj takoj! Vaj zagrozi mu, pa se bo morda kaj spremenilo. V takih primerih lepa beseda nič ne zaleže. Zavedati se mora, kaj bo izgubil, če se ne bo končalo tisto, kar gre tebi zelo na jetra. Jaz sem tudi upala, da se bo spremenila njegova mati ali da se bo spametoval on. Ni eno, ni drugo. Ostalo je tako, kot je bilo, na koncu sem pobrala jaz in pri tem je imela njegova mati veliko vmes, ker me je začela enostavno ignorirat, ker se nisem spremenila jaz, po njenem načrtu. Enkrat me je enostavno pustila pred vrati, ker se je njen sinko učil. Sem ga poklicala po mobiju, naj se spametuje in mi pride odpret. Je naredil, vendar se je vidlo, da nisem zaželjena, ker mu je za vratom visela mama. Ker nisem imela izkušenj, sem požrla zadevo, vendar bi ga danes v istem trenutku pustila. Seveda še s tem, da sva se slišala pred tem in se zmenila, da pridem na kavo. Mamini sinčki ostanejo taki, edino če nisi zahtevnejša od njegove mame in posatvljaš jasne meje. Jaz se ne grem več tako. Naj bo samostojen, al se pa ne ukvarjam več z njim. Da spoštuje starše, a ne da sem jim podreja za vsako ceno.
Ne vem no??
Mene ima njegova mami zzzzeeellloooo rada in pravi,da je moj dragi tak kot je- tudi priden na faxu- zaradi mene.
Sva že v sr.skupaj hodila pa sva se skupaj učila, pa (sej veste da se fantje bl mal učijo) sem ga jaz spodbujala naj se uči in njegova mami pravi naj se meni zahvali da je tako lepo čez gim. prišel.
Pri njiju je tako, da njegova mami nima veliko besede pri tem kaj on drugače počne pa kdaj kam gre, pa kdaj pride, pa ….samo kar se tiče šole je tok težka, da je že jaz ne morem več prenašat.
Mislim, da to predvsem zato, ker je sama zabluzila tik pred diplomo in ni nikol dokončala, čeprav pravi, da je bla to ena najpametnejših potez v njenem živ.-AMPAK ZA SINKA SE PA SEVEDA BOJI.
Upam, da bo kaj boljše čez kak mesec-imava še 4 izpite, in bova imela pogoje za 2 letnik, tako da bo mogoče potem vidla da bo le šlo brez nje, in da je na naju kdaj in kako se bova učila……….
UPAM
hvala vsem
Po moje se moras mal pomenit s svojim fantom, pa mu cist na lep nacin povedat, da te to moti. Jst sem tut edincek, pa nekak vem kako se temu streze, najbojl bo pomagalo, ce se bo on pogovoru z njo, ker mu zaupa. Seveda iz svojih izkusenj lahko povem, da so mame zelo zatezene in zaskrbljene glede vsega, kar se dogaja z njenim sinckom. Po pravici povedan me tut moja vedno mori s tem, da se moram ucit, ceprov domov vecinoma nosim 5ke. Ja ne vem ce ji parkarat pove, da vama gre dobr,… pol bo mogoce mer, sam moram pa povedat, da cist mer verjetno nikoli ne bo, sam upaje ostane.
Za uno, k je rekla, da ga pust pa naj gre nekam, po moje ga ni nikoli ljubila. Ne vem kaj je zenska mislila, a se je zaljubila v tasco al fanta???
Po moje ce se bo on mal pomenu z matko da bo pomagal. 🙂
Ja glede ucenja pa je pravzaprav res tut jst sem upazu, da sem se ubistvu skoraj nehu ucit zase, pa se ucim bolj iz veselja, da sem lahko potem s punco, pa mi je to veliko boj vsec kakor da se ucim samo zase, ucim se zato, da bi bil lahko potem uspesen v zivljenju pa skrbel za naju.
Po moje bo taka razlaga, da se rad uci ze samo zaradi tebe kar dobra.
LP
Aja na vsak nacin se pogovori o zadevi z njem, pa ko se pogovarjas dokoncaj s pogovorom, ne ga potem stalno opominjat vsak dan 10krat, ker pol bos kakor njegova mama, in to bi ga pomoje zelo motl. Pogovori s ez njem, cist omirjeno, tut ce bo on mal zivcn ratu nikar ratat se ti, kr ostan mirna pa mu lepo razlozi. Ce pa se ne bosta pogovorila, pa na zalost se ne more nic spremenit, sprememb brez posredovanja ni.
Se posebej pri mami, ki je navajena 20 let vsak dan viset pri njemu in skrbet zanga. Ja nazalost je za mamo to tezko, sam povedat ji bo mogu sam. Lahko pa rece, da ga tut ti stalno opominjas, da se mora ucit, in fa ti cist dobro uspeva.
LP
Zdravo,
imam podobno, zdaj že zelo žalostno, izkušnjo.
Tudi moja tašča je bila strašno navezana na svojega sina. Vse dokler nisva živela skupaj se je zdelo še v mejah razuma.
Potem pa… stalne kontrole, stalna navodila o tem kaj naj počneva, kam naj greva… Ko je prišla na obisk ga je stalno spraševala, kako mu je, kako živi, če mu je dolgčas… Jaz sem si to razlagala, kot materinsko skrb.
Potem je začela vsako moje dejanje kritizirati, prav tako vsako besedo. Nisem se želela prepirati, a ko je vse tiste besede/vse laži ponavljal še mož……. Ona je začela hoditi le še takrat na obisk, ko me ni bilo doma. Na obisk k njej je začel hoditi mož sam, z izgovorom, da jaz ne sprejmem njegove mame.
Vsakič ko je prišel domov, z obiska, so sledili obtožbe (mnoge, premnoge, tudi v tem smislu, da zahtevam od njega da izbira med med mano in svojo mamo…). V tistem času je zbolela tudi moja mama, s katero živimo v isti hiši. Potrebna je bila hitra operacija na srcu. Jaz sem se v skrbeh spraševala ali bo preživela ali ne? Ko je moj mož povedal svoji mami kakšn je stanje, je zagodrnjala, ali potem ne bosta šla na dopust, na morje – pa tako si si želel. Ko sem jaz to izvedela mi je bilo hudo. Ob vseh skrbeh sem si želela malo razumevanja. V tem trenutku sem spoznala, kako dobro je, da imam sestro. Nedeljske popoldneve naj bi on preživljal svojo mamo… tega si je tudi on sam želel.
Ob tem naj povem, da ne vidim razlogov za takšen, zdaj res že propadli, zakon le v vedenju tašče. Če bi mož imel jasno predstavo o svojem življenju ali če bi me res ljubil, tega najbrž ne bi bilo.
Vem, da je lahko biti pameten, še zlasti za druge. A, če že sedaj ugotavljaš kakšna je tašča, ti priporočam, da dodobra spoznaš svojega fanta; kakšen odnos ima on do svoje mame. ali zna postaviti mejo, do katere bo tašča posegala v vajino življenje ali ne? Bo dal vedno prav le mami, pa čeprav se bo motila, ker je to njegova mama?
Iz vsega srca ti priporočam, da ne hitiš. Moje neprespane noči, prejokani dnevi, neuslišane prošnje možu niso povzročili le t.i. psihičnega “trpljenja”. Moj neuspešen (5letni) zakon, ki čaka le še formalni konec, mi je prinesel tudi hudo okvaro želodčne zapiralke. Mojih dobrih deset zgubljenih kilogramov pa oslabljen imunski sistem. (ti stavki so čista resnica!)
Vedi odnosa med mamo in tvojim fantom ne boš spremenila. Rek, da je mama le ena, vedno drži. Lahko pa spoznaš “tvoje mesto” v trikotniku.
Ne hiti, dobro premisli.
Veliko sreče!!!!!!!!!!!
Tina*
Hvala vsem za take odgovore-res mi pomaga če mi kdo pove kaj kar bi lahko uporabila.
Tudi pri nas v družini je tako, da moja babica(od očeta mami) v začetku zelo ni marala moje mami, čeprav ji je bilo kasneje žal,ker je kao ugotovila da je prava za mojega atija.
Ravno zato me je mami naučila, da je bolje da prej poravnam vse “čudne” stvari ki se dogajajo s taščo in njegovo družino, kot pa potem ko je prepozno.
Čeprav ima moj fant še enega brata mislim da je njegova mati bolj navezana nanj, kot pa na brata….čeprav je glede šole v “skrbeh” za oba-tudi bratcu ki je v 1 letniku gim.non stop teži, se trese bolj kot onadva kadar imata izpite in kontrolne…..in jima, če naredita letnik obljublja najboljše počitnice….blagor njima, toda meni je taka vzgoja čist mimo-
mislim da nikoli v živ. ne bosta za nekaj kar bosta naredila vedno dobila nagrade???ali življenje postaja vedno boljše???????
Nebi ravno rekla, da ima mati velik vpliv na mojega fanta in njegovega brata, saj vedno počneta kar hočeta in se na njo niti ne ozirata…toda TO NJENO TEŽENJE ZA UČENJE JE PRISEŽEM NEMOGOČE-še moja mami pravi da pretirava.
Oba sinova se z njo kregata naj ju pusti pri meru -tudi jaz razumem da teži bratcu ki je star 15 let), toda mojemu fantu, pri 20 letih bi pa lahko nehala.
Sama sem se zadnjič pogovarjala z njo in ko je fantu spet nekaj rekla kdaj se bo spravil učit in ji je rekelda jo ima dovolj s tem, mi je nato užaljeno rekla da ona itak ne sme nič reči-pa sem ji jaz lepo povedala, da tudi mene moti če mi kdo govori kdaj naj se učim…pa je rekla, da kako smo občutljivi.Povedala sem ji tudi da meni moja mami že od 1. letnika gim. ni ENKRAT rekla naj se grem učit, pa sem vseeno naredila gim. in to še zelo dobro.
Ali mislite, da bi bilo fantu v škodo, če ji naslednjič povem, da se on itak uči takrat ko se sam hoče-saj je v sobi, vendar če se mu ne da učiti(mati seveda misli da se)se itak ne uči, kljub njenemu prepričanju???????
še enkrat hvala vsem
Veš, mame imamo skrbi, ki jih razumeš šele takrat, ko si starš.
Mogoče ženska vidi, da v življenju nikamor ne prideš brez izobrazbe in ji je življenjski cilj spraviti otroka k visoki izobrazbi. Tako bi izpolnila svojo dolžnost.
Mogoče sinko ni bil najbolj uspešen v OŠ in SŠ, pa misli, da ga mora priganjat z učenjem.
Mogoče se je navadila težit z učenjem in ne vidi, da pretirava.
Mogoče ne najde druge poti komunikacije s sinovoma in zato teži z učenjem.
Če se drugače razumete, premisli o naštetem…
Če škriplje tudi drugje, prekini zvezo, ker bo, ko bosta zaživela skupaj še huje!
Težko je biti odraščajoč otrok in težko je biti mati odraščajočega otroka. Sama se s tem spopadam že kar nekaj časa. Istočasno ko vem, da je moj sin že odrasla osebnost, se mi še vedno pred očmi vrti slika malega plavolasega fantka. Težko je pregnati to sliko, težko se je ugrizniti v jezik, težko je ne steči za njim s toplim puloverjem v rokah, ker veš, da ga bo zeblo, ampak potrebno se je premagati in dati svojim otrokom občutek, da jim pustimo odraščati.
Morda tvoji bodoči tašči še nihče ni odprl oči in ji povedal, da to, kar počne ni prav, sama pa se očitno sploh ne zaveda, da se s sinom obnaša kot z majhnim otrokom. Nekdo se mora o tem z njo pomeniti, toda ta nekdo ne smeš biti ti! Tebi bo verjetno zamerila. Poskusi najti osebo, ki je njej dovolj blizu in s katero se tudi ti lahko pogovoriš in jo prosi, naj se pogovori z materjo.
Ja res je da ga vzdržuje, kuha, lika…ampak a je res potrebno da mu pri 20 teži kdaj naj se gre učit??men moja mami že od konca OŠ ni rekla naj se spravm učit, ona pa njemu reče 10 na dan, še takrat ko ni nobenga izpita- men to ni ravno normalno no…Moj fant ni nikoli imel problemov s šolo in je vedno pridno delal, tako da …
Me zanima, koliko staršev teži svojemu 20 letniku/ci naj se gre učit za fax??????????če je kdo tak tukaj naj se mi prosim javi…..
HVALA
no tkole ti bom povedu
ko se bosta ali pa če se bosta poročila bo zelo hudo za njegovo mamo
stalno ga bo klicala bila pri vama na obisku tko da se mi zdi da se boš
poročila kar z njegovo kompletno familijo.če si pametna se pogovor s fantom in se pejta kam drugam učit ker vem kako to gre jaz sem imel iste probleme samo z ženino sesto to je bla stalno pri naju dokler je enkrat nisem v stanovanje spustu in poslov domov. od takrat se gledava bol postran ampak imamo doma vsaj mir pred taki obiski
Hej, taka je babica od mojega….moža. Pa ona, če bi mogla, bi nadzirala še sosede. Vse hoče imeti pod kontrolo. To, da tvoja tašča teži fantu zaradi šole, je samo trenutno. Brez skrbi, da si bo našla en drug razlog za teženje, ko bo diplomiral. Mogoče mu bo težila da kdaj si bo službo našel, pa kdaj se bosta poročila, pa imela otroke, pa kdaj bo ona lahko čuvala vajine otroke, pa kdaj morate priti na kosilo, pa da so (širše)družinske božične večerje pri njih normalne in za vaju obvezne,…..teženja ni brez konca in kraja. To (za moje pojme) počnejo ženske, ki so v svojem življenju premalo dosegle in so ga (življenje) rajši “žrtvovale” za druge. Drugi jim morajo biti pa seveda za to hvaležni. Po mojem mnenju si malo naivna, če res misliš, da te ima tašča rada zaradi tebe. Ona te ima rada samo toliko, kolikor lahko koristiš njenemu sinu (in s tem njej),na tihem pa tudi ne bi imela nič proti, če nehata (takoj bi bila glavna pri tolaženju svojega sinčka). Verjemi, da, če ne bi bilo tebe, bi se ona z veseljem s tvojim fantom učila za izpite.
Upam, da si toliko pametna in boš vztrajala pri tem, da po poroki ne bosta živela pri tašči, ker vaju bo (in kasneje vajino družinico) žive požrla s svojimi zahtevami, pričakovanji in sekirancijami.
Ja sani mislim da imaš delno prav.
Fantova mati ima sicer po svoji strani veliko družino, vendar v zakonu ni bila nikoli srečna(skoraj 20 let starejši mož), zato se doma vedno opira na svoja dva sinova , predvsem na mojega fanta ki je starejši.
Zanj si želi seveda najboljše in predvsem to da zaključi fax in dobi službo….
Sigurno pa na bova živela pri njih-še bolje-pri meni doma(vsaj dokler ne dobiva zaposlitve), ker imamo hišo in bova imela del zase, toda vseeno z mojo družino bolj skupaj, tako da vsak dan mislim da ne bo visela pri nas, ker bi ji bilo nerodno.
Glede praznikov sem mu pa jaz že povedala, da ni nujno da jih bova vedno z njegovimi praznovala.
Pač eno leto en praznik pri enih drugega pri drugih, pa drugo leto spet drugače….
Mislim, da bo to, da bova nekaj časa živela pri meni kar dobro, da bo ona v letu ali dveh pač videla da naji ne more vedno nadzorovat.
Forum je zaprt za komentiranje.