omakce
Pozdravljeni,
imam majhen problemcek in to so omake. :))) Nikakor si ne morem predstavljati prehranjevanja brez njih. Nekako suh in pust obrok mi je, ce zraven ni omake. Ker imam nekaj malega kilc prevec in vem da so omake redilne, sem se morala omejiti. Rada bi znala pripravljati zdrave in ne pretirano redilne omake. Imate morda kaksen nasvet?
Hvala lepa in lep pozdravcek,
Mateja
Ena varianta bi bila lahko tale:
dušeno zelenjavo (korenček, cvetača, brokoli, koleraba, itd… mešano ali le istovrstno) zmiksaš s paličnim mešalnikom, malo soliš, dodaš kake začimbe (po želji: česen, čebulo, poper, zelišča) in dodaš žličko olivnega olja.
Seveda bi odlično pasala tudi kisla smetana, ali zelenjava pred dušenjem popražena z nakockanim pršutom itd…
Omake na bazi zelenjave, podušene, malo zalite, vendar brez smetane. Sploh poleti in v jeseni je mimogrede in skoraj vedno na voljo iz sveže sezonske zelenjave, drugače tisto malo zelenjave pač kupiš. Kar ne porabiš en dan, prerezano v hladilniku počaka naslednjega.
Ali si vedela, da se čebula lahko poduši tudi čisto brez olja? Nasekljano čebulo streseš v ponev, zaliješ z žlico ali dvema vode in počasi dušiš. Voda izpari, čebula porjavi, naprej delaš normalno. Tako ima omaka okus po praženi čebuli, glede olja boš sama vedela, kako rigorozna želiš biti.
Na popraženo čebulo dodaš drugo nakockano zelenjavo. Če je čebula lepo rjava in če se ti ljubi komplicirati, jo sicer lahko tudi odvzameš iz posode, popražiš zelenjavo in potem čebulo vrneš. To je boljši način, da se čubula ne prežge, tako se tudi zelenjava dobro popeče in ne samo skuha, okus je boljši. Ali vsaj drugačen, če kdaj zelenjavo samo skuhaš, je tudi ok. Recimo da dodaš nakockano papriko, mogoče por (potem čebula prej sploh ni potrebna), nakockano kolerabo, korenček, cvetačo, brokoli… Nakockan paradižnik in/ali bučke dodajo tekočino, da je omaka žmohtna. Drugače in po potrebi zaliješ z vodo. Zanimiv okus je, če tole narediš samo z gomoljno zeleno.
Še začimbe. Nasekljan česen je zame obvezen, potem peteršilj, sol in poper. Od drugih začimb malo menjavaj, da ne bo vedno isti okus oz. po vsem in ničemer. Enkrat bazilika, pa majaron, pa timijan…
Tako pridejo dobre omake, polne okusa, z menjavanjem zelenjave in začimb tudi vedno drugačne. Lahko so čisto brez maščobe (kot je opisano), lahko dodaš za lešnik masla, mogoče brizg sladke smetane, žličko kisle smetane. To boš že sama vedela.
Aja, tudi špinača je čisto v redu omaka, lahko jo pripraviš v majhni količini, brez ali z zelo malo smetane in masla.
Lep pozdrav in veselo pomakanje v omake, Mimi
Danes sem naredila eno super njami omakico. Na hladno olivno olje sem dala (kar v multipraktiku) sesekljano eno večjo bučko, tri srednje korenčke in eno čebulo. To sem malo podušila in dodala nakockano mlado govedino, še malo podušila, dodala provansalske začimbe in sol. Ko je povrela tekočina, sem jo nadomestila z vrelo vodo. Ko je bilo mehko tudi meso, sem dodala v omakico še eno jedilno žlico kisle smetane. Super omakica, za vse prste polizat. Ponudila sem jo pa s pirinimi rezanci.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.