OMAKA
Kako narediti dobro omako za k pečenemu mesu. Ko pečem pečenko se mi izcedi tako malo soka, da težko naredim toliko omake, da bi zadostila potrebam. Ko pečem meso na malo olja v ponvi, pa tako rekoč ni osnove za omako. Kako se ve znajdete v taki situacijo in kako jo rešite?
Hvala za odgovorre.
Fortuna
Omake, ki bi se izcedila iz mesa tudi pri meni skoraj ni. Ko delam pečenko ji dodam čebulo. Pečenko podlivam in s tem tudi čebulo, da se lepo naredi -poduši. Nikakor se ne sme nič zažgati. Proti koncu to čebulo, maščobo in sok iz pečenke prelijem drugam, zmiksam s paličnim, po potrebi dolijem vodo, dodam tudi kako kocko omake za pečenko (če res rabim veliko omake) in še malo pokuham. Eventualno zgostim, a to ponavadi ni potrebno, razen če je preslano. Tako imam cca 2 – 3 dcl omake.
Pečenim zrezkom pa ne delam omake. Kvečjemu zrezek na kocu vzamem ven in na hitro podlijem malo vode. Če delam zrezke v omaki pa jim dam veliko česna, iz katerega na koncu nastane enkratna omaka.
Meso pecem v pokriti jenski posodi z dodatkom cebule, cesna in zacimb, cetrt ure pred koncem odkrijem, odlijem sok, ki se je nabral, in odkrito pecem do konca. Sok lahko uporabis za omako kar tako, lahko ga pa precedis in dodas malo smetane ali z vodo razmesanega skroba. Jaz ga navadno zmrznem in dodajam rizotam ali enoloncnicam.
Meso se na ta nacin mnogo manj izsusi, pecica pa ostane dalj casa cista.
pozdravcek,
proxima
omaka mi “nastane” iz mesnega soka, prilijem malo vina, malo vode, dodam par celih salotk, strok ali dva cesna,se malo zacimb. s tem polivam pecenko. proti koncu naredim masleno kroglico,ki jo povaljam v moki /naj se prime kar precej moke/ in jo dam v “omako”. ko se to razpusti,malo potresem in zopet malo polijem. vcasih na konu dodam se malo smetane. ponavadi imam omake cisto dovolj. lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.