Najdi forum

Ali mi lahko kdo pojasni razliko med oljem repičnim oljem (olje oljne repice) ter oljem oljne ogrščice. Ali sta to dve različni rastlini in tudi različno olje, ali pa sta to dve imeni za isto stvar.
Brala sem namreč (v Oni), da je repično olje najbolj zdravo. (Trenutno).

Repično olje je eno (z njim uspešno goljufajo prodajalci bučnega olja na ljubljanskih tržnicah – repično olje namreč dodajajo bučnemu), olje oljne ogrščice pa drugo. Temu zadnjemu pravijo Korošci, kjer raste ta rastlina, totrovo olje. Sicer ga uporabljajo tudi v kulinarične namene, ampak mnogo bolj je poznano kot uspešno zdravilo pri želodčnem ulkusu, žolčnih ali ledvičnih kamnih ter črevesnih težavah. Po mnenju strokovnjakov z Zavoda za zdravstveno varstvo preprečuje nastanek tumorjev.

Enkrat ali dvakrat letno je pametno narediti kuro s totrovim oljem: tri tedne vsako jutro popiješ žličko olja (jaz mu zaradi specifičnega okusa dodam par kapljic limone).

Totrovo olje je zaradi manjših pridelkov silno težko kupiti (kolikor vem, je to samo na Koroškem in temu primerno je tudi drago – 1/2 litra cca 1.500-2000 SIT)

lp
Modra

kakšne lastnosti pa ima repično olje?

Za repično olje ne bi vedela – spomnim se, da je bilo to v mojih otroških letih tretjerazredno olje, ki ga nihče ni maral zaradi nemogočega okusa. Poskusi pobrskati na Googlu!

lp
Modra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close