Najdi forum

Olivno olje

Mogoče bo moje vprašanje zvenelo malo ali pa zelo noro ampak, ker sem slišala že različne razlage, me zanima vaše mnenje.
Ali se ekstra deviško olivno olje lahko uporablja za kuhanje in dušenje, se pravi za pripravo hrane kjer se uporablja visoke temperature.

l.p

Verjetno boš tudi tukaj dobila različne razlage. Nekateri trdijo, da je deviško olivno olje bolj strupeno kot druga olja, če se segreje nad 100 stopinj, drugi pa pravijo, da ni velike (ali sploh nobene) razlike.

Mislim da večina tukaj tudi kuha z olivnim oljem (ali pa katerim drugim). Velja pa za vsa olja: bolje malo kot preveč, ocvrto hrano spraviti na minimum, raje jedi pripravljati v pečici kot v fritezi,…

Lp, Ela S

Vsa olja so pri pregrevanju skodljiva, olivno mogoce najmanj ( razne razlage, kot si ze sama omenila).

Delam v bistvu vse na mrzlo; to pomeni, da se vse zacne dusiti od sobne temperature naprej z dodatkom malo tekocine – zlica vode, vina (zelenjava,meso, kalamari…) in pri nizji temparaturi. Pri dusenju ni temperatura nikoli tako visoka kot pei cvretju.

Marsikdaj dodam zelenjavni minestri olje na koncu. Hrana mogoce ni tako okusna, ampak razna zelisca in zacimbe naredijo svoje in tudi se clovek temu privadi.

Ko delam golaz, dam vse na mrzlo, cebulo in meso, malce posolim, malo olja in kaj kmalu se pokaze sok. Temu recem dusenje v lastnem soku:)

Uporabljam samo devisko olivno olje, razen pri cvretju, ki se ga pa izogibam.
Vcasih pa moram pocrkljati vnuka:))) Lp

No saj je Babi že vse napisala, dodajam samo to, da jaz uporabljam za cvrtje arašidno olje, drugače pa oljčno. LP Silvia

Jaz za kuho in solate uporabljam samo olivno olje.
Kot je rekla že Babi, tudi jaz delam na mrzlo.

Za cvrtje pa uporabljam sončnično, a skoraj nič več ne cvremo.

No, saj mene v bistvu ne zanima toliko cvretje, ker ga prektično ne jemo, bolj me zanima to olje v zvezi z dušenim mesom- npr. za makarone, zrezke intd, ter za rižote, pa dušenje zelenjave inv voku- za hitro popečeno meso z zelenjavo

Jaz za vse uporabljam extra deviško olje in sigurno je bolj zdravo od navadnga.

Se pridružujem mnenju.

Za vse našteto ga lahko uporabljaš. Jaz sem tudi pečenice in krvavice na njem spekla:)

Ga pa uporabim tako malo, da imam liter olivnega olja za kakšne dobre 4 mesece. Razen, če je obdobje tržaških omak. Takrat ga gre pa res več:)

Kaj pa frivita?

Frivita je mešanica arašidovega in navadnega belega olja (verjetno rastlinskega, saj piše na steklenici). Mislim, da je mešanica pol-pol. Zaradi arašidovega olja je posebej primerno za višje temperature, se pravi cvrenje. Pri nas ga uporabljamo samo za cvrenje, kolikor sploh še cvremo.
LP Mimi

jaz uporabljam čisto navadno belo olje. vzamem najcenejše s police. nikoli ne delam “na mrzlo”, ker ma je mama učila, da je hec vročega olja v tem, da meso zakrkne in tako ohrani sočnost.

iz radovednosti sem poskusila olivno olje uporabit za solatni preliv. meni ni bilo dobro, tako da ostajam pri navadnem. ko mi je pa zadnjic navadnega zmanjkalo, olivnega pa imam zdaj seveda polno steklenico, ker mi ne diši, sem na njem (na olivnem) spekla ribe. je bilo čisto ok.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close