Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Olivno olje-pokvarjeno?

Olivno olje-pokvarjeno?

Decembra sem dobila čisto sveže domače olivno olje. Nalila sem ga v temne steklenice, zelo dobro zaprla, ter postavila v temno kot kleti (cca 10-15 stopinj). Včeraj sem odprla eno steklenico in ugotovila, da na dnu plava nekakšna belkasta usedlina, ki izgleda, kot da se je olje delno strdilo.
Po okusu in vonju je olje takšno kot mora biti. Morda ve kdo, ali je takšno olje še uporabno in od česa je ta ‘usedlina’?

Lep pozdrav
Andreja

Ko se bo olje segrelo na sobno T, usedline ne bi smelo biti več.
Kaj bi pa drugače lahko bilo narobe, pa ne vem.

Če je olivno olje dobre kvalitete, potem je normalno, da se pri nižjih temperaturah zgosti, oziroma izgleda kot zmrznjeno. Na normalni temperaturi pa postane spet tekoče. Zato ga le mirno uporabi, ker ni z njim nič narobe.

Čisto olivno olje se strdi, tako kot npr. margarina v hladilniku, pri + 7°C!
Tako da se meni kar smeji, ko mi razni prijazni prodajalci poskušajo prodati “domače olivno olje”, zunaj temperatura: -, ali 0, olje pa bistro…. to pomeni da je mešano!
Če bi ga dala v hladilnik bi ti povsem se strdilo, in to ni nič narobe… Ko ga daš na toplo, se “stopi”… Znam tudi znanstveno razlago, zakaj se to zgodi, pa mislim da mi boš lahko kar na besedo verjela! :-)))))

Če pa je usedlina mehka, prozorna, kot pajčevina, to tudi ni nič hudega, če je olje hladno stiskano, in še relativno sveže (ali se je premešalo), je vedno malo usedline, tako kot pri vinu. Ga boš mogla previdno odliti v drugo flašo, tisti del z usedlinami pa uporabi za cvrtje, ker ni za v solato…

Upam da sem kaj pomagala!

Lep pozdrav,
Sonja

res je tako kot so nekatere že povedale TOREJ, nič ni narobe….
Ne mi zamerit, ker bom malo težil, ampak zaradi slovenskega jezika, ki je vedno bolj ogrožen in zaradi italijanskih fojb Vas prosim, da to olje imenujete OLJČNO olje,ker raste na OLJKI in ne na olivi-olivno olje.
imejte se lepo!

Slavisti so se pač tako odločili, ampak meni to ni všeč, jabolko raste na jablani, pa ni jablanov sok, ampak jabolčni, če je torej olje narejeno iz olive, bi lahko bilo olivno.

Menda Primorci olivi rečejo tudi oljka, zato torej oljčno olje, ne zato, ker se drevesu reče oljka.

se strinjam ker mi je jasno sa je beseda “olivno” prevzeta tujka, ki je tudi v pravopisu, vendar je prava slovenska beseda Oljčno olje. ko smo bili v srednji šoli na taboru v Seči nad Lucijo smo imeli dan spoznavanja mediteranskih rastlin, in tam nam je bilo poudarjeno da nja olje imenujemo oljčno olje in ne olivno ker to ni naša beseda, in celo plodu od drevesa oljka naj bi rekli oljka in oliva. Mi pa gre na živce ko na nacionalkoi govorijo o “olivnem” olju, pa v drugi oddaji o “oljčnem” olju . Ni čudno da majo slo manjšine probleme če pa še na nacionalki ne vedo kaj je bolj primerno.

Po slovenskem pravopisu sta po novem oba izraza za olivno , oziroma oljčno olje pravilna.
Lep dan želim vsem

Hvala lepa vsem za odgovore. Kar se tiče olja ga bom pridno uporabljala, pa tudi na ime oljčno se bom poskusila navaditi ;).

Lep pozdrav
Andreja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close